Local

Petru Movilă vine cu un scenariu de groază pentru Institutul Regional de boli Cardiovasculare! “Este clar că Iașul va avea probleme serioase”

Publicat: 19 iul. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Petru Movilă vine cu un scenariu de groază pentru Institutul Regional de boli Cardiovasculare Este clar că Iașul va avea probleme serioase
Institutul Regional de Boli Cardiovasculare, în pericol de a nu primi fondurile necesare din PNRR

După ce Ministerul Sănătății a publicat criteriile pentru selectarea proiectelor ce primesc fonduri prin PNRR, Pentru Movilă vine cu un scenariu de groază pentru Institutul Regional de Boli Cardiovasculare. După ce a analizat criteriile, acesta consideră că Iașul nu are nici o șansă să primească cele 300 de milioane de euro pentru construcția institutului.

Scenariu de groază pentru Institutul Regional de Boli Cardiovasculare Iași venit din partea lui Petru Movilă. Acesta consideră că proiectul nu va primi fonduri prin PNRR ( Programul Național de Redresare și Reziliență), deoarece nu întrunește mai multe condiții. Ministerul Sănătății a publicat criteriile în urma cărora vor fi prioritizate investițiile din domeniul sănătății, iar, în urma regulamentului, noul mare spital din Iași nu va face parte din primele 25 de proiecte.

Scenariu de groază pentru Institutul Regional de Boli Cardiovasculare Iași

Petru Movilă a prezentat punctual de ce Institutul Regional de Boli Cardiovasculare din Iași nu se va putea califica pentru fondurile din PNRR. Acesta a arătat că vor fi selectate în prima etapă doar proiectele care nu depășesc bugetul de 206,88 milioane de euro, proiectul ieșean având o valoare de 300 de milioane de euro, nu se va califica.

De asemenea, un alt criteriu la care acest proiect va fi depunctat ar fi cel ce constituie a doua etapă de selecție, anume cea în care vor fi selectate proiectele care au finalizat deja, până la data de 31 august 2022, documentația. La acest capitol sunt incluse studiile de fezabilitate, documentația de aviizare a lucrărilor de intervenție și, după caz, proiectul tehnic.

“Din punctul meu de vedere, după analiza criteriilor şi punctajelor, este clar că Iaşul va avea probleme serioase în a reuşi să modernizeze sau să construiască spitale din PNRR. Institutul de Boli Cardiovasculare, ca proiect integral, construcţie şi dotare, nu este eligibil din cauza costului total. De aceea, fac un apel public, atât către MS cât şi către actorii politici locali, PSD şi PNL să reanalizeze aceste criterii şi să lase Iaşului şansa de a face investiţiile de care este atâta nevoie în întreaga Regiune de Nord-Est. Un spital în Iaşi reprezintă o şansă la viaţă pentru peste 3,7 milioane de locuitori, din întreaga regiune”, a transmis Petru Movilă, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP).

Investițiile naționale sunt mai importante decât cele regionale

După primele două etape de selecție a proiectelor, în cea de-a treia etapă, selecția se face în avantajul proiectelor ce aduc beneficii pe plan național. Petru Movilă consideră că acest tip de criteriu este discriminatoriu deoarece, cu toate că proiectul este unul regional, beneficiarii vor fi, cel mai probabil, și din alte zone ale țării. Un alt criteriu discriminatoriu ar fi acela că spitalele din centrele universitare sunt punctate cu mult mai puțin decât cele din orașele fără centre universitare.

“La etapa a treia, intervin niște criterii de selecţie care avantajează investiţiile naționale care primesc 10 puncte, comparativ cu cele regionale care au doar 5 puncte. Un alt criteriu care mi se pare discriminatoriu este cel al patologiei. În realitate, nu vor fi finanţate decât cele de Cardiologie și chirurgie cardiovasculară, Oncologie, Pediatrie / Neonatologie, Boli infecțioase și Psihiatrie. Toate celelalte patologii au 0 puncte. Un alt punctaj care ne dezavantajează este faptul că spitalele amplasate în marile centre universitare, București, Iași, Cluj, Mureș, Timiș, Dolj, vor primi 1 punct. Toate celelalte, 5 puncte. Aberant, în condiţiile în care marile centre universitare au nevoie de cele mai mari investiţii şi să nu uităm că aici caută ajutor şi cei mai mulţi pacienţi, care concentrează cei mai buni medici din sistemul de sănătate”, completează Petru Movilă.

Petru Movilă a venit cu un scenariu de groază pentru Institutul Regional de Boli Cardiovasculare Iași și cere ajutorul celor de la putere în vederea remedierii acestei situații.

Comentarii
  • GOLANUL ACESTA DE LA COADA VACII SE BAGĂ SINGUR ÎN SEAMA ! ASEMENEA BEȚIVULUI CHIOR, ÎNCEARCĂ SĂ PROSTEASCĂ IEȘENII, CUM CĂ AR FI IMPORTANT CEEA CE ÎI FATĂ LUI PROSTIA !

  • Limbricul de Movila iarasi a uitat sa se afirme gratuit si prost.Cand a tot tras talanga ca, vai ce super spital regional va fi la Miroslava si am spus in comment ca nu se face nimic acolo,deoarece nu este vointa la centru s-a adeverit.asa ca va rog sa alungati acest limbric in cel mai indepartat colt al tarii sa nu mai stim nimic de el.

Adauga un comentariu