Cristian Popescu Piedone, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a efectuat recent un control la o fabrică de procesare a cărnii din județul Tulcea și a fost surprins să afle care sunt ingredientele parizerului de porc
În timpul vizitei, Piedone a observat că, în procesul de fabricare a parizerului, se adaugă gheață pentru a menține temperatura scăzută a amestecului de carne în timpul amestecării.
Piedone, surprins de ingredientele parizerului de porc
Această practică este standard în industrie pentru a preveni încălzirea excesivă a compoziției, care ar putea afecta calitatea produsului final.
„Vedeți, dragi consumatori, ăsta e parizerul!”, a declarat Piedone, exprimându-și surprinderea față de această etapă a procesului de producție.
După ce a asistat la întregul proces de producție, Piedone a verificat dacă toate ingredientele utilizate erau menționate pe eticheta produsului. Confirmând acest aspect, a gustat din parizer și s-a declarat mulțumit de calitatea acestuia.
„Am ajuns la produsul finit. Bă, tată, dar e bun. Raportat la procesul tehnologic de fabricație acordat la produsul finit, felicitări! Respectați consumatorii, respectați fluxul tehnologic, am văzut vestiarele, am văzut dezinfecția personalului care intră în procesul de fabricare sau tranșare, am văzut echipamentele, am văzut aditivii care se găsesc și în laborator, și în produsul finit. Sunteți unul dintre cele mai mari abatoare de procesare a cărnii din județul Tulcea. Noi vă felicităm pentru buna desfășurare și grija față de consumator!”, a mai spus șeful ANPC.
Controale în spitale: nereguli grave și sancțiuni
În februarie 2025, ANPC, sub conducerea lui Piedone, a efectuat verificări la mai multe unități spitalicești din București. La Spitalul Universitar de Urgență Elias, inspectorii au descoperit ustensile uzate, produse alimentare expirate și porții de mâncare sub gramajul prevăzut. În urma acestor constatări, au fost aplicate trei amenzi contravenționale în valoare totală de 30.000 de lei și s-au dispus măsuri de remediere a deficiențelor în termen de 30 de zile.
La Spitalul Universitar de Urgență București, deși blocul alimentar era igienizat corespunzător, s-au constatat diferențe nesemnificative de gramaj în porțiile de mâncare, pentru care s-a dispus remedierea și s-a aplicat o sancțiune de 1.000 de lei.
Cristian Popescu Piedone, șeful ANPC, a descins recent într-o fabrică de procesare a cărnii din județul Tulcea și a avut parte de o revelație neașteptată. Rețeta parizerului de porc nu e chiar ce părea în farfurie. În timpul controlului, Piedone a urmărit atent fiecare etapă de producție și n-a ezitat să întrebe direct: „Asta puneți în el? Serios?!”. Surpriza sa a devenit rapid virală, iar vizita s-a transformat într-un exemplu de „realitate crudă” din industria alimentară românească.