Boli si tratamente

Mai multe persoane cu coronavirus si-au pierdut mirosul si gustul acum cateva saptamani si inca asteapta sa isi revina

Publicat: 13 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mai multe persoane cu coronavirus si-au pierdut mirosul si gustul acum cateva saptamani si inca asteapta sa isi revina
Pierderea mirosului si gustului, simptome Covid-19

Pierderea mirosului si gustului, simptome Covid-19. „M-am trezit și nu am putut gusta sau mirosi nimic. A fost cel mai acut lucru pe care l-am experimentat vreodată”, spune scriitoarea londoneza Holly Bourne.

Bourne nu a prezentat simptomele coronavirusului larg recunoscute – tuse sau febră ridicată – și, prin urmare, nu a fost eligibila să fie testat de Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS). Însă experiența ei de a-și pierde brusc simțul mirosului, combinată cu dureri de cap și epuizare au determinat-o pe medicul ei să o diagnostice „imediat” cu Covid-19, la telefon, noteaza CNN.

Deși încă nu au existat studii solide cu privire la legătura dintre coronavirus și miros, medicii au raportat că pierderea capacității de a mirosi ar putea fi printre simptomele virusului – dar cât de răspândita este și cât poate dura, nu este inca deloc clar.

„Mă simt norocos că nu am simptomele cu adevărat înfricoșătoare”, spune autoarea în vârstă de 33 de ani. Cu toate acestea, ea descrie pierderea simțului mirosului, sau anosmia, ca fiind „unul dintre cele mai supărătoare lucruri prin care am trecut vreodată. Mă simt într-adevăr neputincioasa și speriata.”

Pierderea mirosului si gustului, simptome Covid-19

La fel ca zecile de persoane care se confruntă cu pierderea mirosului cu care CNN a vorbit, in lipsa unor sfaturi oficiale ale autorităților medicale, Bourne a apelat la Google și la social media pentru răspunsuri. Ea a împărtășit ceea ce a patit pe Twitter, unde unii oameni raportează legat de pierderea simțului mirosului ca încă nu și-au revenit după trei sau patru săptămâni.

Lucrul pe care mulți oameni care se confruntă cu anosmie sau hiposmie – o pierdere parțială a mirosului – în timpul pandemiei coronavirusului vor să il știe este cât va dura? Va fi permanent?

Răspunsul, potrivit profesorului Steven Munger, director al Centrului pentru Miros și Gust al Universității din Florida: „Ceea ce știm de mult timp este una dintre cauzele majore ale pierderii mirosului sunt infecțiile tractului respirator superior datorate virusurilor – o gripă comună, gripă – un subset de oameni își pierd simțul mirosului, majoritatea temporar, dar un mic subset pierd acest miros permanent”, a declarat Munger pentru CNN.

Pentru ca simțul mirosului să se întoarcă, „s-ar putea să dureze zile, s-ar putea să dureze săptămâni, uneori chiar să dureze de la luni la ani în rare ocazii. Uneori este treptat, alteori este totul simultan și nu știm cu adevărat de ce se intampla asa”, adauga el.

„Sunt la aproape două săptămâni acum și aproximativ 70% din simțul mirosului mi-a revenit. O nară functioneaza mai bine decât cealaltă nară”, spune Bourne.

Adauga un comentariu