Actualitate

Piețele închise ar putea fi redeschise! Amendamentul depus de PSD a fost votat astăzi! – UPDATE

Publicat: 10 nov. 2020
Comercianți de produse lactate în piață
Comercianți de produse lactate în piață

Piețele închise în urma decizie luate de PNL ar putea fi redeschise. PSD a depus un amendament în acest sens, iar acesta urmează să fie votat astăzi în Camera Deputaților care este și for decizional.

UPDATE: Legea, care conține și amendamentul lui Marcel Ciolacu, a fost votată cu 173 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și 93 de abțineri.

Social-democrații susțin că închiderea piețelor a fost o măsură „aberantă”.

„Este o prostie (închiderea piețelor – n.r.), iar piețele pentru producătorii români trebuie să fie deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță și de prevenție. Pentru că ieri până și cea mai inocentă rugăciune a fost transformată în ceva de bătălie politică, o să-i rog pe colegii noștri să încerce alt verset din Biblie: Ne lepădăm de Satană”, afirmă deputatul PSD Daniel Suciu.

„Trebuie să redeschidem și piețele în spații închise din hale. Considerăm că nu e normal ca supermarketurile rămân deschise, piețele de tip hală să fie închise. Considerăm că revenim la normalitate”, spune Lorand Balint Magyar.

Știrea inițială

Potrivit social-democraților, decizia de închidere îi omoară pe fermierii români care nu vor avea cui să mai vândă marfa sau vor sta în frig, în piețe, care nu sunt acoperite.

Amendamentul a fost depus de PSD după ce Guvernul a fost criticat aspru în spațiul public pentru decizia sa de a închide piețele și târgurile, dar de a lăsa supermarket-urile și hipermarket-urile deschise. Riscul de infectare, în opinia social-democraților, fiind același.

Mihai Tudose, despre redeschiderea piețelor: ”Vom repara această nouă aberație a Guvernului Orban”

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a declarat că decizia închiderii piețelor este un atac dur adus tuturor prosucătorilor români care își comercializează produsele în astfel de spații.

„Închiderea piețelor este un atac dur asupra producătorilor români. Vom repara această nouă aberație a Guvernului Orban pentru că noi vrem ca românii să cumpere produse românești“, a declarat Mihai Tudose.

Agricultorii români, susținuți de PSD

Reprezentanții Partidului Social Democrat susțin pe pagina de Facebook a partidului că susțin producția autohtonă, produsele și serviciile de calitate.

„Agricultorii români au nevoie de un Guvern care să le fie un partener, nu un obstacol! Susținem producția autohtonă, produsele și serviciile de calitate made in România. Produse proaspete și de calitate pe masa fiecărui român. Siguranța pentru producătorii din România că produsele și serviciile lor vor fi valorificate”, au scris reprezentanții PSD pe pagina de Facebook.

Ludovic Orban: „Diferența între piață și supermarket e mare“

Premierul susține că a discutat cu peste 100 de primari din țară astfel încât toți vânzătorii din piețe să aibă condiții pentru a-și vinde marfa.

„Aș vrea să explic aceste măsuri. Obligația noastră ca și Guvern este să protejăm sănătatea oamenilor. Ne-am confruntat în ultima lună cu o creștere îngrijorătoare a cazurilor de Covid-19, care ne-a determinat să luăm aceste măsuri.

Sunt decizii care vor afecta unele categorii. Le cer scuze românilor…! Sigur că aceste decizii sunt urmate de o acțiune constantă pentru a permite producătorilor români unde să-și desfășoare marfa. Am vorbit cu peste 100 de primari și am solicitat prefecților să amenajeze totul bine. Orice om care a urmărit și am văzut și de la specialiști că în aceste spații închise gradul de conformare era foarte mic. Atât producătorii, cât și clienții sunt persoane mai în vârstă și sunt expuși. Este o măsură temporară și evident urmărește să apere sănătatea oamenilor.

Diferența între piață și supermarket e mare: la supermarket sunt sisteme de ventilație, sunt sisteme prin care se respectă măsurile… Diferența este dată de transmiterea virusului. Cine vrea să cumpere în continuare de la piață poate cumpăra în continuare de la piață”, a spus Ludovic Orban.

Dezastru în piețele din Iași

Halele din piețele din Iași au fost închise ca urmare a aplicării noilor norme COVID-19, măsură care îi nemulțumește pe producătorii care trebuie să vândă lactatele în ploaie și frig. Dacă în unele piețe din țară administrația a găsit soluții pentru ca vânzătorii să-și vândă marfa în condiții igienice, la Iași situația nu este deloc roz. Producătorii din Iași se tem că vor falimenta sau că vor fi închiși de DSVSA dacă îi controlează

Pentru că nu vor să fie închiși de autorități, producătorii care vând lactate în piețele din Iași au fost la sediul instituției DSVSA pentru a discuta cu specialiștii despre situația gravă în care se află.

„Stăm în ploaie de dimineață și dacă noi suntem uzi leoarcă, vă dați seama cum sunt brânzeturile. Dacă nu vindeam în Hală, acoperiți, ne închideau la un control. Acum, vindem afară și dacă vine un control, iar ne închid. Oricum ar fi noi, suntem în pierdere. De ce nu au scos geamurile afară, așa cum s-a făcut în alte județe? Acolo de ce se poate și la noi nu? Uitați-vă cum vindem noi marfa”, susține Maria Pricopi.

Comentarii
  • Atat ai inteles din acest subiect? Nu vezi ploconirea lui Iohannis si Orban in fata multinationalelor? Iesiti dragi ieseni la vot si dati jos aceasta clica aroganta. V=ati pus prea mari sperante in ei.

  • Florine, mergi in piete si vei vedea tigani, bisnitari si alti bulangii care cu mainile lor jegoase iti pun in cantar marfa. Nici un cacanar de la primarie sau desepeu nu comenteaza, nu dau un bon fiscal si toti iau spaga aferenta. Ce crezi ? Asta e piata din Iasi sub obladuirea unui razvratit care s-a afisat poetic impotriva lui Dragnea, dar nu e mai prejos de el. Mai Florin, hai intr-o piata din Franta, Italia, Austria si vezi comparatia cu Romania – Iasi. Sigur, nu vei putea sa faci asemanari. Despre ce vorbim ? Un taran coclit si ipocrit se face ca face ceva pentru orasul Iasi. In rest nimic : coruptie si incompetenta !

  • În prima faza se închid piețele, producătorii autohtoni vor dispărea, apoi urmează închiderea supermarketurilor și stați în casa și va ca_cați din picioare și nu veți mai avea după ce trage apa.Pa cuvânt sa fiți iubiți!
    Votați cu PNL și vi se vor îndeplini toate visurile,un vis urat transforma realitatea în coșmar.

  • Telemunca, munca la domiciliu pentru Ciociolina care face videochat. Ceilalți care rămân fără servici trebuie sa ne apucam de curvasarit în fata camerei video?
    Ne facem conturi Revolut și gata am scăpat din noroi.
    Dacă mai facem și o revoluție scăpăm și de voi.Revoluția votului pe 6 Decembrie.

Adauga un comentariu