Prima pagină » Culinar » Pilaf de orez cu carne de pui, ca la mama acasă! Află pentru cât timp trebuie fiert!

Pilaf de orez cu carne de pui, ca la mama acasă! Află pentru cât timp trebuie fiert!

06 iun. 2025, 13:02,
Redacția BZI în Culinar

Această rețetă de pilaf de orez cu carne de pui este perfectă pentru momentele în care ai mânca ceva, dar nu știi ce și nici nu ai prea mult timp la dispoziție. Avantajul principal este că nu trebuie supravegheat, pentru că fierbe singur.

Rețeta de pilaf de orez este mâncarea cel mai des făcută de orice gospodină, atunci când nu știe ce să gătească. Se gătește extrem de rapid și cu siguranță ai prin cămară toate ingredientele de care ai nevoie ca să-l prepari, iar dacă postești, să știi că poți să-l gătești la fel de bine și fără carne, doar cu legume.

Pilaf de orez cu carne de pui, ca la mama acasă!

Pilaful de orez cu carne de pui este o rețetă clasică, iubită de toată lumea, datorită gustului său delicios și a simplității de preparare. Vei obține un preparat echilibrat, cu arome bogate și o textură plăcută. Este un preparat ideal pentru o masă în familie sau pentru ocazii speciale.

Pentru această rețetă vei avea nevoie de o caserolă de piept de pui de aproximativ 7-800 de gr.; o ceapă mare; un ardei gras roșu; un ardei gras verde: 3-4 linguri de mazăre; 2 morcovi; 150 gr. de roșii tăiate; 3-400 gr. de orez; 5 linguri de ulei; sare, piper, boia dulce, turmeric sau alte condimente, în funcție de gust; pătrunjel proaspăt, după gust.

Prima dată se taie pieptul de pui în cubulețe potrivite, se adaugă condimentele dorite, două linguri de ulei și se amestecă bine, apoi se lasă carnea la marinat până se pregătesc legumele. Se încinge 3 linguri de ulei într-o oală mai mare și se călește puiul, până prinde culoare. În uleiul în care a fost prăjit puiul, se adaugă ceapa, ardeii, morcovii tăiate în cubulețe mici și pătrunjelul tăiat fin, care dă un gust delicios acestui pilaf cu carne de pui.

Când legumele se înmoaie pe margini, se adaugă roșiile tăiate și o cană cu apă. Se fierbe preparatul și se adaugă puiul, alături de condimente. După 15 minute, se adaugă orezul și mazărea în tigaie și se pune și aproximativ 1 litru de apă fiartă peste.

Se lasă totul la fiert pentru 20 de minute și se amestecă de câteva ori, pentru a evita riscul de a se lipi de fundul cratiței. Când trece timpul, se oprește focul și se lasă orezul la aragaz, cu ochiul oprit și capacul pus, pentru a se umfla și a a obține consistența cremoasă de pilaf.

Orezul brun sau alb, care e mai sănătos?

Orezul brun face parte din categoria cerealelor integrale, ceea ce înseamnă că este bogat în nutrienți, vitamine și fibre. În cazul orezului brun, este îndepărtat numai stratul exterior în timpul măcinării, însă tărâțele, germenii și endospermul rămân intacte. Asta înseamnă că orezul brun nu își pierde calitățile nutriționale, fiind bogat în nutrienți, vitamine și fibre.

Tărâțele, adică învelișul orezului, sunt bogate în antioxidanți, fibre și vitamina B, în timp ce germenii reprezintă o sursă excelentă de proteine, vitamina B, minerale și grăsimi sănătoase. Endospermul este bogat în carbohidrați, proteine, vitamine și minerale.

Orezul alb, pe de altă parte, este obținut prin măcinare, ceea ce înseamnă că tărâțele și germenii dispar odată cu fibrele și nutrienții lor. Orezul alb este, deci, mult mai sărac din punct de vedere nutrițional. Totuși, pentru că se îndepărtează tărâțele, acesta este mai ușor de digerat în comparație cu orezul brun.

Senzația de sațietate oferită de orezul brun îl face pe acesta să fie o alegere ideală dacă dorești să slăbești. Pe de altă parte, orezul alb nu este indicat dacă vrei să slăbești pentru că este mai bogat în carbohidrați, dar sărac în cantitatea de fibre, deci trebuie să ai mare grijă la cantitatea consumată. Prin urmare, poți face din orez brun un pilaf de orez cu carne de pui.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Ramona Olaru s-a pozat într-o ipostază lipsită de inhibiții, în propriul balcon! Ploaia i-a pus în valoare siluetă de invidiat
Playtech.ro
Județul din România cu fenomene geologice unice în lume. Cei care ajung aici spun că peisajul nu pare de pe Pământ
observatornews.ro
Coaliția și-a împărțit Serviciile și judecătorii CCR, pe lângă ministere. Ilie Bolojan are drept de veto
Playsport.ro
Creaturi parcă de pe altă planetă au fost descoperite în adâncuri și se hrănesc cu metan, un...
Evz.ro
Donald Trump, anunț de ultimă oră. Ayatollahul Khamenei este o țintă ușoară. Update
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Cum se taie corect pepenele. Aşa nu faci mizerie şi îl mănânci uşor, e tehnica restaurantelor
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan a decis premierul România, SURPRIZĂ uriaşă
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Statul a retras o sumă-record din conturile românilor pentru a plăti pensiile şi salariile în iunie
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`