Această rețetă de pilaf de orez cu carne de pui este perfectă pentru momentele în care ai mânca ceva, dar nu știi ce și nici nu ai prea mult timp la dispoziție. Avantajul principal este că nu trebuie supravegheat, pentru că fierbe singur.
Rețeta de pilaf de orez este mâncarea cel mai des făcută de orice gospodină, atunci când nu știe ce să gătească. Se gătește extrem de rapid și cu siguranță ai prin cămară toate ingredientele de care ai nevoie ca să-l prepari, iar dacă postești, să știi că poți să-l gătești la fel de bine și fără carne, doar cu legume.
Pilaf de orez cu carne de pui, ca la mama acasă!
Pilaful de orez cu carne de pui este o rețetă clasică, iubită de toată lumea, datorită gustului său delicios și a simplității de preparare. Vei obține un preparat echilibrat, cu arome bogate și o textură plăcută. Este un preparat ideal pentru o masă în familie sau pentru ocazii speciale.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de o caserolă de piept de pui de aproximativ 7-800 de gr.; o ceapă mare; un ardei gras roșu; un ardei gras verde: 3-4 linguri de mazăre; 2 morcovi; 150 gr. de roșii tăiate; 3-400 gr. de orez; 5 linguri de ulei; sare, piper, boia dulce, turmeric sau alte condimente, în funcție de gust; pătrunjel proaspăt, după gust.
Prima dată se taie pieptul de pui în cubulețe potrivite, se adaugă condimentele dorite, două linguri de ulei și se amestecă bine, apoi se lasă carnea la marinat până se pregătesc legumele. Se încinge 3 linguri de ulei într-o oală mai mare și se călește puiul, până prinde culoare. În uleiul în care a fost prăjit puiul, se adaugă ceapa, ardeii, morcovii tăiate în cubulețe mici și pătrunjelul tăiat fin, care dă un gust delicios acestui pilaf cu carne de pui.
Când legumele se înmoaie pe margini, se adaugă roșiile tăiate și o cană cu apă. Se fierbe preparatul și se adaugă puiul, alături de condimente. După 15 minute, se adaugă orezul și mazărea în tigaie și se pune și aproximativ 1 litru de apă fiartă peste.
Se lasă totul la fiert pentru 20 de minute și se amestecă de câteva ori, pentru a evita riscul de a se lipi de fundul cratiței. Când trece timpul, se oprește focul și se lasă orezul la aragaz, cu ochiul oprit și capacul pus, pentru a se umfla și a a obține consistența cremoasă de pilaf.
Orezul brun sau alb, care e mai sănătos?
Orezul brun face parte din categoria cerealelor integrale, ceea ce înseamnă că este bogat în nutrienți, vitamine și fibre. În cazul orezului brun, este îndepărtat numai stratul exterior în timpul măcinării, însă tărâțele, germenii și endospermul rămân intacte. Asta înseamnă că orezul brun nu își pierde calitățile nutriționale, fiind bogat în nutrienți, vitamine și fibre.
Tărâțele, adică învelișul orezului, sunt bogate în antioxidanți, fibre și vitamina B, în timp ce germenii reprezintă o sursă excelentă de proteine, vitamina B, minerale și grăsimi sănătoase. Endospermul este bogat în carbohidrați, proteine, vitamine și minerale.
Orezul alb, pe de altă parte, este obținut prin măcinare, ceea ce înseamnă că tărâțele și germenii dispar odată cu fibrele și nutrienții lor. Orezul alb este, deci, mult mai sărac din punct de vedere nutrițional. Totuși, pentru că se îndepărtează tărâțele, acesta este mai ușor de digerat în comparație cu orezul brun.
Senzația de sațietate oferită de orezul brun îl face pe acesta să fie o alegere ideală dacă dorești să slăbești. Pe de altă parte, orezul alb nu este indicat dacă vrei să slăbești pentru că este mai bogat în carbohidrați, dar sărac în cantitatea de fibre, deci trebuie să ai mare grijă la cantitatea consumată. Prin urmare, poți face din orez brun un pilaf de orez cu carne de pui.