Pilula anticonceptionala este cancerigena? Pilula ne-a eliberat sexualitatea, iar eficacitatea contraceptivă a acesteia nu este pusa la îndoială. Cu toate acestea, acest aport continuu de hormoni dă naștere la îndoieli. Care sunt consecințele sale asupra sănătății femeilor?
Pilula anticonceptionala este cancerigena?
Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului clasifică pilula drept cancerigenă. „Crește moderat riscul de cancer de sân și de col uterin”, explică Françoise Clavel-Chapelon, director de cercetare la Inserm.
Cu toate acestea, riscul crescut de cancer de sân este relativ mic, în jur de 20%. În plus, pilula se adresează femeilor tinere al căror risc de bază este real, dar redus.
O pastila cu doza mai mica reduce riscurile?
Nu neaparat. Într-adevăr, dacă raționamentul pare atractiv, nu este totuși susținut de studii clinice.
Deocamdată, niciun studiu epidemiologic nu a confirmat faptul că pilulele cu doze mici cresc riscul de cancer de sân mai puțin decât altele.
Cele două tipuri principale de pastile
Nu uitați că există două tipuri principale de pilule: estrogen-progestogen (sau combinat) și progestogen (sau microdoză sau micropilă).
Pastilele de estrogen-progestogen, luate timp de 21 de zile, combină estrogenul cu progestinul. În funcție de progestogenul utilizat, ambalajul blister are unul, două sau trei tipuri de comprimate. Pastilele care conțin doar progesteron sunt luate continuu.
Pilula scade riscul anumitor tipuri de cancer
Pilula reduce riscul de a dezvolta cancer ovarian, ceea ce este un beneficiu real, deoarece acest cancer este greu de tratat. Această contracepție hormonală scade probabil și riscul de cancer colorectal.
Efectele benefice ale pastilei, cat și efectele secundare ale acesteia, cresc odată cu durata de utilizare. Cu alte cuvinte, cu cât o luăm mai mult, cu atât va fi mai bine pentru ovare, dar cu atât va fi mai rău pentru sâni Cu toate acestea, și aceasta este o veste bună, riscul de cancer la sân va scădea atunci când încetați să luați pilula.