Stiri medicale

Atentie mare la animalele de companie: o pisică a fost depistată pozitiv cu coronavirus

Publicat: 28 mart. 2020
Pisică depistată pozitiv cu coronavirus
Pisică depistată pozitiv cu coronavirus

Pisică depistată pozitiv cu coronavirus. Felina a fost infectată de către proprietarul său infectat cu coronavirus, cu care a avut un contact strâns. Nu s-au observat cazuri de transmitere de la animale la oameni, pana la acest caz.

O pisică a fost infectată cu noul coronavirus in Belgia, contaminată de proprietarul său bolnav, au declarat vineri autoritățile sanitare belgiene, excluzând orice risc de contaminare de la animal la om. Cazurile de contaminare a animalelor domestice sunt rare.

În Hong Kong, autoritățile au raportat două cazuri în ultimele săptămâni: doi câini au fost „testați pozitiv pentru Covid-19”, potrivit acestora, în timpul unei campanii de screening efectuate pe 17 câini și opt pisici care trăiesc în contact cu oamenii purtători ai virusului.

Pisică depistată pozitiv cu coronavirus. Caz izolat legat de contactul strâns cu un bărbat infectat

În Belgia, descoperirea unui caz confirmat pe o pisică a fost făcută de cercetători de la Facultatea de Medicină Veterinară din Liège (est), au explicat vineri autoritățile medicale în conferința de presă zilnică.

Acesta este un caz izolat care poate apărea după un contact strâns între animal și omul (infectat), a spus dr. Emmanuel André, unul dintre purtătorii de cuvânt ai autorităților.

Virusul poate fi transmis de la oameni la animale, dar nu există niciun motiv să credem că animalele pot fi vectori ai epidemiei în societatea noastră, a insistat medicul, alăturându-se analizelor științifice făcute în întreaga lume pe această problemă.

În Hong Kong, câinii nu au prezentat simptome, în timp ce, în Belgia, pisica suferea de tulburări respiratorii și digestive tranzitorii, a declarat Agenția Federală pentru Siguranța Lanțului Alimentar (Afsca) într-un comunicat.

Nu există dovezi de transmitere de la animal la om

Până în prezent, nu există dovezi că un animal de companie poate transmite virusul oamenilor sau altor animale de companie, a mai spus autoritatea publică.

Riscul de transmitere a virusului de la animale de companie la oameni este neglijabil în comparație cu riscul de transmitere prin contact direct între oameni, a adăugat Afsca.

Ca măsură de precauție, este recomandat să aplicați regulile clasice de igienă cu un animal de companie: evitați contactul strâns cu acesta, spălați-vă mâinile după manipularea unui animal, nu lăsați animalul să vă lingă pe față.
Adauga un comentariu