Pitiriazisul versicolor este o afecțiune dermatologică, care dă pielii un aspect solzos. Din fericire, există tratamente naturiste eficiente, care o înlătură, fără să lase urme.
Pitiriazis versicolor (Tinea versicolor) constă într-o micoză, cauzată de o ciupercă ( Malassezia furfur), care cauzează leziuni superficiale la nivelul pielii, în special în zona trunchiului și a umerilor. Această ciupercă se găsește pe pielea a peste 90% dintre adulți, unde trăiește în mod normal fără a provoca probleme. Însă, dacă această ciupercă începe să se înmulțească mai mult decât de obicei, se dezvoltă pitiriazis versicolor. Boala nu este considerată contagioasă și poate fi tratată cu ajutorul remediilor naturiste.
Pitiriazis versicolor: Simptome
Afecțiunea ce poartă denumirea de pitiriazis versicolor se manifestă prin mai multe pete mici sau mari, de la o gămălie de ac, până la un bob de linte. Petele pot fi unite între ele sau pot sta izolate, fiind bine delimitate. Culoarea acestor pete poate varia de la roșu la galben-închis și până la brun. Aceasta din urmă este întâlnită cel mai des.
Suprafața petelor este netedă, însă au fost întâlnite și cazuri când pielea afectată devine fin scuamoasă.
Aceste pete se găsesc adesea pe toracele anterior și posterior, abdomen, flancuri, brațe și gât. Uneori apar și pe gambe, pe dosul mâinilor sau picioarelor. De cele mai multe ori, erupția nu produce mâncărimi.
Pitiriazis versicolor: Tratament naturist
Pitiriazisul poate fi tratat cu tinctură de rostopască, busuioc, brusture, cimbru, gălbenele, turiță mare, vătămătoare și sulfină, rădăcina de nalbă, Pecetea lui Solomon sau cu unguente cu propolis.
Tinctură de rostopască
Cel mai eficient tratament naturist când suferiți de pitiriazis versicolor este cel pe bază de tinctură de rostopască. Astfel că, într-o sticlă introduceți planta proaspătă, mărunțită prin tăiere, fără să o îndesați. Completați până la umplerea sticlei cu alcool sanitar și închideți capacul. Lăsați sticla la temperatura camerei sau la soare și agitați zilnic de două sau trei ori. După ce au trecut 15 zile, strecurați conținutul și lăsați lichidul la frigider, pentru 24 de ore. Luați lichidul de la suprafață și puneți-l într-o sticlă închisă la culoare, închisă ermetic. Faceți badijonări cu această tinctură o dată pe zi, timp de mai multe zile. Veți observa cum pielea se descuamează și se vindecă.
Busuioc, brusture sau cimbru
Un alt tratament eficient este cel care conține busuioc, brusture sau cimbru. Puneți o mână plină cu una dintre aceste plante la fiert, în cinci litri de apă. Lăsați acoperit timp de zece minute, după care strecurați direct în cada de baie, în apă caldă. Stați în apă pentru 30 de minute.
Gălbenele, turiță mare sau vătămătoare și sulfină
De asemenea, puteți folosi gălbenele, turiță mare sau vătămătoare și sulfină. Puneți două mâini de plantă mărunțită la cinci litri de apă clocotită, după care strecurați în cada de baie. Stați în cadă pentru 30 de minute, timp în care vă relaxați mintea și corpul.
Rădăcina de nalbă și Pecetea lui Solomon
Alte două tratamente bune pentru pitiriazis sunt rădăcina de nalbă și Pecetea lui Solomon. Puneți la fiert 50 de grame de plantă, în cinci litri de apă. Lăsați la clocotit zece minute, după care strecurați în cada de baie.
Tratament naturist pentru pitiriazis versicolor: Unguente cu propolis
În final, trebuie să știți că extraordinare sunt și unguentele cu propolis. Acestea se găsesc la farmaciile naturiste. Ungeți pielea cu un astfel de unguent, după ce ați degresat-o cu un tampon îmbibat în alcool sanitar. Repetați procesul de mai multe ori pe zi, până la dispariția petelor.
Recomandat este ca toate aceste tratamente să mai fie continuate încă șapte zile după ce pielea s-a refăcut. Așa veți fi siguri că ați scăpat definitiv de această afecțiune supărătoare.