Culinar

Piure de cartofi dulci, cu tahini și cafea. Ce beneficii are această legumă

Publicat: 20 feb. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Piure de cartofi dulci cu tahini și cafea. Ce beneficii are această legumă
Garnisiți cu semințe de rodie și frunze de coriandru proaspăt

Dacă sunteți în căutarea unor rețete de mâncare vegana sau de post, vă prezentăm un delicios piure de cartofi dulci răsfățat cu glazură densa de cafea, pastă aromată de tahini și câteva mirodenii orientale picante. Cu siguranță, acestea vor aduce gustoșii cartofi dulci la un cu totul alt nivel.

Rețetă de piure de cartofi dulci, cu tahini și cafea

Pentru a prepara acest delicios piure, veți avea nevoie de 1,4 kg de cartofi dulci, curățați și tăiați cubulețe, 1/2 ceașcă lapte de migdale (sau alt lapte vegetal), 1/4 ceașcă pastă de tahini, 3 linguri sirop de arțar, 2 lingurițe sare, 1 linguriță piper negru, 1/2 linguriță scorțișoară măcinată și 1/4 linguriță coriandru măcinat. Glazura de cafea se va prepara din 1/2 ceașcă cafea gata preparată, 1 lingură sirop de arțar și 1 lingură oțet balsamic. Pentru ornare, ne putem folosi de coriandru proaspăt și semințe de rodie.

Puneți cubulețele de cartofi dulci într-un vas mare și adăugați suficientă apă rece pentru a-i acoperi. Acoperiți cu un capac și puneți vasul pe foc la intensitatea mare. Aduceți în punctul de fierbere, iar apoi îndepărtați capacul și reduceți focul pentru a menține un clocot ușor. Gătiți cartofii dulci, fără capac, până când aceștia devin moi și pot fi ușor străpunși cu un cuțit mic, cam 20-25 de minute. Scurgeți cartofii dulci și apoi adăugați-i imediat înapoi în cratița încă fierbinte, ceea ce va ajuta la evaporarea apei în exces.

Adăugați pasta de tahini, siropul de arțar, sarea, piperul, scorțișoara și coriandrul în cartofii dulci. Apoi, folosiți un mixer manual pentru a mărunți cartofii dulci, și încorporați și celelalte ingrediente în piure. Acoperiți cu un capac pentru a menține căldura și lăsați cratița deoparte.

Într-un vas mic, pe foc mediu-mare, aduceți cafeaua, siropul de arțar și oțetul balsamic în punctul de fierbere. Gătiți până când lichidul se reduce aproximativ la jumătate, pentru aproximativ 8-10 minute. După aceea, adăugați jumătate din glazura de cafea în piureul de cartofi dulci, amestecând pentru a combina toate aromele. Transferați piureul de cartofi dulci în vasul de servire, și turnați puțin din glazura de cafea rămasă deasupra. Garnisiți cu semințe de rodie și frunze de coriandru proaspăt, dacă doriți.

O variantă clasică a acestui piure

O altă rețetă mai simplă, dar care pune în valoare gustul natural al cartofilor dulci este piureul cu zahăr brun. Începeți prin a fierbe cartofii dulci până când devin moi și se pot străpunge ușor cu furculița. Cartofii dulci se gătesc mult mai repede decât cei albi, în aproximativ 20 de minute. După ce sunt gătiți, pasează-i bine, iar apoi adaugă o cantitate mică de unt și lapte călduț. Amestecați până se combină ingredientele și obțineți o pastă cremoasă. La final, adaugă puțin zahăr brun (1 linguriță la un cartof) și un praf de sare. Nu este nevoie de alte condimente.

Cartofii dulci sunt o legumă de care nu ar trebui să ne privăm, ținând cont că un singur cartof poate furniza 100% din necesarul zilnic de vitamina A. Acest lucru contribuie la menținerea sănătății ochilor, precum și a sistemului imunitar, care apără organismul împotriva microbilor. De asemenea, este benefic pentru sistemul reproducător și pentru diverse organe, precum inima și rinichii, iar piureul de cartofi dulci este o variantă minunată prin care putem absorbi acești nutrienți.

Adauga un comentariu