Local

Plan de transport metropolitan în jurul orașului Iași. Lista investițiilor derulate de primăriile de lângă municipiu

Publicat: 09 mart. 2021
Drumul național DN 24, șoseaua Iași - Tomești
Autoritățile locale din jurul municipiului au inițiat un plan de transport metropolitan în Iași, proiect la care s-au grupat localitățile metropolitane și Consiliul Județean

Primăria Iași, Consiliul Județean Iași și 15 localități adiacente s-au grupat recent într-o nouă asociație. Autoritățile locale au constituit Asociația Metropolitană de Transport Public Iași, organism prin care ar urma să fie implementate astfel de proiecte de circulație

Autoritățile locale din zona metropolitană Iași s-au constituit recent într-o asociație de transport. Municipiul Iași, Consiliul Județean (CJ) Iași, dar și 15 localități din jurul orașului au constituit Asociația Metropolitană de Transport Public. Prin acest for ar urma să fie implementate proiecte ce țin de circulația rutieră din jurul municipiului Iași. Prima ședință a avut loc la sediul Primăriei Iași. Membrii asociației și-au desemnat și noua echipă de conducere, și primele proiecte care vor fi implementate.

Lista conducerii Asociației Metropolitane de Transport Public Iași

Costel Alexe, președintele CJ Iași, a fost desemnat președintele Asociației. Acesta a arătat care sunt obiectivele Asociației Metropolitane de Transport Iași. În planul de transport metropolitan din Iași vor apărea o serie de obiective legate de dezvoltarea circulației publice.

„Am aprobat în cadrul Adunării Generale a Asociației actul constitutiv, statutul și am votat membrii Consiliului Director. Din consiliu vor mai face parte prim-vicepreședintele Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, dar și membrii Benoni Moruzi, primarul comunei Aroneanu, Ion Tănasă, primarul comunei Popricani, și Dan Niță, primarul comunei Miroslava. Urmează să înscriem asociația în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor pentru a trece apoi la fapte pentru Iași. Ne dorim să implementăm soluțiile pentru modernizarea transportului public”, a precizat Costel Alexe, șeful CJ Iași.

Tren metropolitan în jurul municipiului Iași

Unul din proiectele discutate este legat de trenul metropolitan din jurul municipiului Iași. Proiectul a fost discutat inclusiv la Ministerul Transporturilor pentru a se găsi și sursa de finanțare.

„A fost făcut primul pas formal pentru servicii de transport public metropolitan de calitate pentru ieșeni. Am constituit Asociația Metropolitană de Transport Public Iași. Este un ONG ce va fi instrumentul prin care Consiliul Județean, împreună cu Primăria municipiului Iași și 15 comune din zona metropolitană vor putea colabora. Se dorește identificarea unui plan de transport metropolitan coerent, care să asigure un sistem de mobilitate inteligentă pentru zona periurbană”, a precizat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Parcări la marginea municipiului Iași

Un alt proiect legat de transportul din zona metropolitană Iași este și cel al unor parcări de tipul park & ride. Au fost identificate 6 zone în care pot apărea aceste tipuri de parcari. Investiția ar urma să fie realizată în zona Complexului Era, în Dacia, la Fortus SA, dar și la intrările dinspre Holboca, Tomești și zona Cârlig. Costel Alexe, șeful CJ Iași, a menționat și faptul că prin aceste proiecte se doresc și măsuri pentru protecția mediului.

„Este o primă etapă dintr-un program pe care l-am propus înainte de preluarea mandatului și mă bucur să văd că începe să se concretizeze. În tot acest demers stă și unul dintre obiectivele noastre de a eficientiza transportul public concomitent cu implementarea măsurilor de protecție a mediului prin introducerea trenului metropolitan ca mijloc de transport alternativ”, a mai spus șeful CJ Iași.

Comentarii
  • Gata, o inceput si tablagiul ruginit de Alexe Costel sa promita fix ca Marcel Popa ? Acusi acusi trece anul si avem zero realizari marca CJ Iasi. Intre timp, se barfeste prin marele targ ca a scapat de tabla aia ruginita ca anchetatorii/procurorii sa-l lase in pace ..

  • Alexe, fiind de la PNL este tinut in functie pentru”contributia” la pusculita partidului.Numai coruptii de la alte partide sunt infierati de PNL-USR+.Coruptii lor sunt benefici pentru societate asa dupa cum scaderea veniturilor populatiei duce la ridicarea nivelului de trai(afirmatiile d-lui prim ministru Partu).

  • Se pregătește kostel cu rît de sculeni să primească o nouă sponsorizare(ciordeală)dată populimi din iași —-să-și pună tren pînă la sculeni pe spinarea ieșenilor —–

  • XYZ, simplu acest ONG ramane definitiv al lor pe persoana fizica, indiferent daca se duc la puscarie sau nu! Ma intreb cine va finanta un ONG cu presedinte si vicepresedinte PENAL??.?? Cum era sloganul #FARA PENALI
    Apoi ce vor face ORICE intabulare de teren sau orice VA RAMANE A ONG ului!,! Vezi ce simpku e sa furi???. Acuma nu furi direct, ci furi printr Un ONG,, legal!!!

Adauga un comentariu