Prima pagină » Eveniment-Social » Plan de ultimă oră pentru o construcție specială, amplasată în plin centrul orașului Iași! Întreaga zonă urmează a fi transformată – GALERIE FOTO/EXCLUSIV

Plan de ultimă oră pentru o construcție specială, amplasată în plin centrul orașului Iași! Întreaga zonă urmează a fi transformată – GALERIE FOTO/EXCLUSIV

31 iul. 2023, 02:00, 1 ,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Plan valoros pentru o construcție specială, amplasată în plin centrul orașului Iași! Întreaga zonă urmează a fi transformată radical. La Direcția Județeană pentru Cultură a fost depus un proiect important ce vizează reabilitarea și restaurarea unui valoros monument istoric și ecleziastic! Este vorba de Biserica Nașterea Maicii Domnului” – Talpalari

Proiect spectaculos pentru o clădire unicat, amplasată în plin centrul orașului Iași. Întregul areal urmează a fi transformat radical. La Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) – Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) a fost depus un proiect important ce vizează reabilitarea și restaurarea unui valoros monument istoric și ecleziastic! Este vorba de Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Talpalari.

Totul se află în faza DTAC DE, anume a Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire și a Detaliilor de Execuție, parte conexă Proiectului Tehnic (PT). Elaborator și proiectant sunt arh. Smărăndița G. Gâlea și S.C. Genesis S.R.L. De reamintit că, în luna martie 2023, Parohia „Nașterea Maicii Domnului” – Talpalari, în calitate de beneficiar, anunța implementarea proiectului „Realizarea documentației tehnice pentru restaurarea și consolidarea Bisericii «Nașterea Maicii Domnului» – Talpalari, cod LMI IS-II-m-b-04078”, cofinanțat de Institutul Național al Patrimoniului (INP).

Plan de ultimă oră pentru o construcție specială, amplasată în plin centrul orașului Iași!

Obiectivul general constă în scoaterea din pericol a monumentului istoric și activarea comunității locale prin realizarea de documentații tehnice, respectiv prin evenimente și activități de conștientizare. Valoarea totală a proiectului este de 236.997 de lei, din care valoarea finanțării acordate și contractate este de 200.769 de lei. Parteneri sunt Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) și DJC.

„De-a lungul acestui an voi mai reveni cu informații despre acest proiect. E un prim pas în salvarea acestui monument istoric și punerea sa în valoare, așa cum se cuvine unei clădiri din centrul istoric al Iașului. Greutatea cea mai mare va fi – după ce se vor finaliza toate documentațiile necesare și vom obține autorizația de construcție (restaurare/consolidare) – să obținem fondurile necesare lucrărilor propriu-zise. Până acum am cheltuit deja, din fonduri proprii și donații/sponsorizări, peste 100.000 de lei pentru expertize tehnice, relevee, studiul geo, ridicare topo și, mai ales, pentru proiectul de restaurare în faza DALI”, arăta preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, la acel moment.

Istoricul comunității parohiale Talpalari

Paul Beke, călător străin în secolul al XVII-lea, spunea că toată podoaba oraşului Iaşi este mulţimea bisericilor. Tocmai de aceea, cândva, capitala Moldovei a căpătat denumirea de „oraşul cu o sută de biserici”. Aproape fiecare domnitor a voit să-şi aducă jertfa sa, de a ridica un altar lui Dumnezeu. Şi nu doar domnitorii, dar marile familii boiereşti şi breslele de meseriaşi au ctitorit biserici.

La mijloc de secol XVII, istoria notează „nașterea” în mahalaua „muntenimii” a unei noi biserici. Vistiernicul Iordache Cantacuzino, cumnat și sfetnic de taină al domnitorului Vasile Lupu, închină praznicului Nașterii Maicii Domnului o biserică, finalizată și târnosită în jurul anului 1640. Informații istorice confirmă că biserica era din zid, având o dantelărie minimală, după asemănarea Trei Ierarhilor – nișe trilobate sculptate în piatră, dispuse în două registre. Familia Cantacuzino, statornicită în Moldova, a purtat de grijă ctitoriei timp de două secole, așa cum menționează un act semnat la 30 mai 1796, în care erau enumerați binefăcătorii lăcașului:

„erau epitropii bisericii Talpalarilor, Veniamin Episcopul Hușilor, Iordachi Balș vistiernic și Iordachi Cantacuzino vistiernic, toți veri primari între ei”.

Așa cum se observă din înscrisul istoric, biserica deja este cunoscută sub alt nume decât cel al hramului Nașterii Maicii Domnului – Talpalari. Secolul al XVII-lea a adus cu sine conturarea în capitala Moldovei a mai multor asociații de meseriași, cunoscute drept bresle. Între acestea un loc important îl ocupau cei care prelucrau pielea necesară confecționării hainelor și încălțămintei. Grecii fanarioți, amatori de blănuri și încălțări luxoase, au adus prosperitate meseriașilor. Toate au mers bine până când a apărut un conflict între curelari și meșterii talpalari. În acest context, Mitropolitul Gavriil Calimahi, în anul 1786, a înființat breasla de sine stătătoare a talpalarilor, dându-le în grijă biserica vistiernicului Iordache Cantacuzino.

Un trecut zbuciumat și plin de momente critice

Biserica „Nașterii Maicii Domnului” a meșterilor talpalari a trăit clipe de pătimire în secolul al XIX-lea. A fost pârjolită de „focul cel mare”, incendiu care a mistuit tot centrul orașului. Ajunsă în ruină, ctitoria a fost preluată de către familiile boierești Cantacuzino-Pașcanu și Beldiman. Acestea i-au refăcut „bolțile și catapeteasma, mărindu-i ferestrele și înfrumusețându-le cu cele din lăuntrul și cele din afară podoabe”.

Așa s-a ajuns la forma actuală a bisericii, construită în stilul baroc constantinopolitan: plan triconc, cu formă dreptunghiulară, peretele estic în arc de cerc, absidele naosului proeminente și cu un singur turn deasupra exonartexului. La interior, biserica impresionează prin pictura în stil neorenascentist, realizată în 1886, cuprinzând câteva tablouri de mari dimensiuni.

Lângă toate capetele încoronate, în cripta bisericii odihnesc osemintele unui cerșetor considerat sfânt de către literatura vremii. Ioan Lumânărică, așa cum a fost reținut de cronicile vremii, a fost înmormântat în anul 1843 în curtea Bisericii Talpalari, apoi osemintele sale au fost mutate în criptă.

Așadar, un plan spectaculos pentru o clădire unicat, amplasată în plin centrul orașului Iași.

Comentarii
  • Dupa ce am platit pentru sarlatania cu vaccinurile, acum ii platim si pe sarlatanii cu moaste. Ca avem buzunarul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024