Prima pagină » Actualitate » Plângere penală împotriva conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru abuz și neglijență în serviciu
Plângere penală împotriva conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru abuz și neglijență în serviciu

Plângere penală împotriva conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru abuz și neglijență în serviciu

22 mart. 2023, 12:03,
în Actualitate

Fundația Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru abuz în serviciu și neglijență în serviciu, în contextul în care această instituție a gestionat piața de asigurări RCA, lovită recent de falimentul companiei Euroins.

„În plângerea penală se arată în detaliu cum conducerea ASF, știind dificultățile cu care se confrunta Euroins, a decis să nu acționeze în sensul atribuțiilor sale conform legii de “asigurare a protecţiei asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor”.

Rezultatul pasivității acestei instituții a condus inevitabil la falimentul companiei, iar consecințele asupra pieței asigurărilor și a clienților sunt incalculabile la acest moment.

Concret, ASF știa din 2020 că Euroins nu are fondurile necesare acoperirii daunelor, dar s-a rezumat la a aplica niște amenzi fără să acționeze pentru a preveni dezastrul falimentului. Consecințele acestui mod defectuos de a-și îndeplini atribuțiile au fost deja simțite de români în cazul falimentului companiei City Insurance, în urma căruia prețul asigurărilor s-a triplat pentru a compensa pierderile.

Acum, după falimentul Euroins, este de așteptat o nouă creștere a prețurilor RCA, ASF având indirect responsabilitatea pentru acest lucru.

FACIAS consideră că organele de cercetare penală trebuie să investigheze activitatea ASF corelată cu aceste situații de faliment pentru a se stabili care sunt motivele pentru care această instituție nu a acționat în conformitate cu atribuțiile pe care le are prin lege.

De asemenea, FACIAS consideră că ar trebui investigat dacă în perioada 2020-2022 nu ar putea fi vorba și de o eventuală favorizare de către executivul român a intereselor Euroins România și, implicit, o influențare a deciziilor ASF în ceea ce privește hotărârile acestei autorități ce derivau din activitatea de supraveghere și control derulate împotriva acestui asigurator.

Această bănuială vine în contextul în care în luna iunie 2022 a fost intermediată de diplomații bulgari o întâlnire a staff-ului Euroins, ”găzduită” de Guvernul României, la care au participat reprezentanți ai ASF și membri din Cancelaria Prim-ministrului. Un alt aspect reclamat în plângerea penală, ce merită verificat de instituțiile abilitate, este posibila intenție a conducerii ASF de a acumula venituri pentru instituție prin aplicarea de amenzi asiguratorului Euroins, în detrimentul altor măsuri care ar fi avut ca efect prevenirea falimentului”, a transmis Fundația Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`