Există multe varietăți de pelargonium: mușcata obișnuită, cu frunză de iederă, zonală, regală…Este imposibil să le enumerăm pe toate. O alegeți pe cea care vă place cel mai mult și începeți să o îngrijiți! Puteți obține o plantă de interior cu flori bogate chiar și dintr-un butaș mic.
Principala regulă când plantați mușcata este să alegeți un ghiveci potrivit. Dacă ghiveciul este prea mare, atunci cresc doar rădăcinile, nu și planta, iar din acest motiv nici nu înflorește. Obligatoriu trebuie să fie un drenaj, iar pământul vă recomandăm să-l cumpărați în florării.
Mușcata se plantează foarte simplu în pământul pregătit. Faceți o adâncitură și așezați atent butașul în pământ. Înainte de a planta lăstarul tăiat, înmuiați-l pentru câteva minute într-un amestec de fitohormoni. Acest lucru va accelera procesul de apariție a rădăcinilor. Puteți ține butașul în apă cu cărbune activat timp de câteva zile. După apariția primelor rădăcini, puteți sădi planta.
Regulile de irigare sunt foarte importante. Suprafața uscată a pământului vorbește despre acest lucru. Pentru mușcată umiditatea este mult mai periculoasă decât lipsa de apă. Se recomandă să udați floarea 1 dată la 2 zile. Regulile diferă în dependență de anotimp. Toamna și iarna mușcata trebuie udată o singură dată pe săptămână. Iar vara, când planta este afară, este necesar să o udați mai des.
Adăugați îngrășăminte în apă de la începutul primăverii până la sfârșitul lunii august. Acestea trebuie să aibă un conținut ridicat de fosfor. Acest truc va îmbunătăți înflorirea.
Primăvara planta trebuie tăiată. Această perioadă este cea mai potrivită pentru a-i oferi mușcatei o formă. Tăiați frunzele mature, pe fiecare lăstar lăsați cel mult 5 muguri. Înlăturați lăstarii tineri care nu cresc din rădăcini. După tăiere, puteți folosi tulpinile pentru butași! Niciodată nu curățați mușcata iarna, cel târziu puteți face acest lucru toamna. Lăsați planta să se recupereze și nu vă faceți griji dacă florile nu apar în câteva săptămâni.
Tempretura este la fel de importantă. Nu lăsați floarea afară la temperaturi mai joase de 15°С.