WoW!

Plante aromatice, eficiente în lupta împotriva insectelor

Publicat: 03 iul. 2020

Când o muscă vrea să se înfrupte din desertul tău, iar ţânţarii te bâzâie şi ei înfometaţi, micile plăceri se transformă în mari sâcâieli. Din fericire, soluţii există chiar printre plantele care îţi fac grădina – sau balconul – frumoasă şi plină de arome. Citeşte mai multe în numărul 9 al revistei Click! pentru femei!

Spray-urile, cremele şi insecticidele sunt eficiente împotriva muştelor, ţânţarilor şi a altor insecte supărătoare, dar, în acelaşi timp, sunt poluante şi toxice. Folosite constant, pe termen lung, pot afecta atât sănătatea ta, cât şi pe a animalelor care vieţuiesc cu tine sau pe lângă casa ta. Există, însă, şi soluţii naturale pentru a scăpa de micile zburătoare nedorite. Este vorba de plante aromate, al căror miros alungă muştele şi ţânţarii. Acestea conţin mici globule cu uleiuri parfumate, iar vara, când este cald afară, globulele se împrăştie în aer şi devin volatile. Ca urmare, insectele cărora le repugnă aceste mirosuri se retrag.

Busuiocul. Mirosul de busuioc îndepărtează eficient muştele, dar şi ţânţarii. Unul dintre avantajele sale este că poate fi plantat atât în grădină, cât şi în ghivece care pot fi plasate afară, în balcon sau pe terase ori în casă. În plus, frunzele plantei sunt delicioase în salate, paste şi alte reţete culinare. Planta iubeşte lumina, dar nu se teme de puţină umbră. Ideal ar fi ca ghivecele să fie aşezate lângă intrarea în casă, pe pervazul ferestrelor sau afară, lângă locul unde te relaxezi sau iei masa. Pentru a te bucura de beneficiile busuiocului, trebuie să previi înflorirea plantei, altfel va pierde frunzele cu miros dulce care ţin la distanţă insectele.

Menta. Un alt miros care respinge ţânţarii este cel de mentă. Chiar dacă locuieşti la casă şi ai o grădină spaţioasă, este indicat să cultivi menta doar în ghivece, deoarece se răspândeşte foarte mult la sol. Câteva ghivece de mentă pe terasă, în grădină sau pe balcon vor rezolva problema ţânţarilor.

Lavanda. De secole, lavanda a fost folosită pentru a adăuga un parfum plăcut caselor şi hainelor din sertare. Mireasma sa este şi un calmant natural, ajutându-te să dormi mai bine. Mai mult, lavanda se foloseşte şi în gastronomie, în special în siropuri, ceaiuri, îngheţată şi ciocolată. Iar dacă oamenii iubesc mirosul de lavandă, insectele îl urăsc. Nu doar muştele şi ţânţarii, ci şi puricii şi moliile stau departe de această plantă.

Dafinul. De sute de ani frunzele de dafin, proaspete sau uscate, au fost folosite în mâncare, dar şi pentru a ţine la distanţă insecte precum molii, gândaci, urechelniţe sau muşte.

Adauga un comentariu