Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » Plantele de interior chiar purifica aerul din locuinta? Afla adevarul de la oamenii de stiinta

Plantele de interior chiar purifica aerul din locuinta? Afla adevarul de la oamenii de stiinta

10 nov. 2019, 13:49,
în Sanatate

Plantele de interior sunt cautate de oameni pentru rolul decorativ, pentru infrumusetarea locuintei, dar in ultima vreme, au devenit atractive si dintr-un alt motiv. Curatarea aerului din spatiile in care sunt crescute este una dintre virtutile atribuite unor plante de interior. Dar oare, plantele de interior chiar purifica aerul din locuinta? Afla verdictul oamenilor de stiinta in randurile de mai jos.

Cand oamenii intra intr-o florarie sau intr-un magazin specializat pentru a cumpara o planta de apartament au, de regula, doua curiozitati. Prima: „Oare aceasta planta este periculoasa pentru caine/pisica sau alt animal de
companie – depinde de la caz la caz. A doua: „Ce fel de plante sunt cele mai bune pentru curatarea aerului?”.

Plantele de interior au multe calitati. Ne ajuta sa ne simtim mai aproape de natura, ne infrumuseteaza spatiile in care locuim. Dar una dintre cele mai des repetate virtuti ale plantelor de casa este aceea ca sunt mici sisteme de climatizare. Plantele de interior, se presupune, filtreaza aerul. Iar unele magazine au preluat ideea si isi enumera speciile de plante dupa toxinele din aer pe care le elimina cel mai bine. De exemplu, Philodendronii filtreaza formaldehida.

Plantele de interior si curatarea aerului

Timp de cativa ani, cercetarile au sugerat cu adevarat ca plantele de casa ar putea curata aerul de anumiti poluanti. Dar acum majoritatea oamenilor de stiinta spun acesta este doar un mit. „Este o idee atat de atragatoare si ispititoare”, spune Elliott Gall, profesor la Universitatea de Stat Portland. „Dar literatura stiintifica arata ca plantele de interior – cum ar fi cele care se gasesc de obicei in casa unei persoane – fac foarte putin pentru a curata aerul”.

„Parerea mea este chiar mai aspra decat asta. Nu cred ca plantele de interior curata aerul”, sustine Michael Waring, profesor de inginerie la Universitatea Drexel. „Un > categoric a raspuns si Richard Corsi, un cercetator cu lunga activitate pe poluarea aerului. Plantele de casa nu curata aerul „mai mult decat o pereche veche de sosete sau sapca de baseball pe care as fi agatat-o de perete”.

Afirmatia ca plantele de interior purifica aerul nu este de fapt o minciuna. Insa, pentru ca plantele sa imbunatateasca efectiv calitatea aerului, chiar si intr-un apartament, ar trebui sa detii foarte, foarte multe. Este nevoie de concentratie atat de mare care cu greu poate fi atinsa, chiar si de cei mai dedicati iubitori de plante.

De unde a pornit mitul

La sfarsitul anilor 1980, savantul NASA, Bill Wolverton, a investigat daca plantele obisnuite pot elimina din aer un anumit tip de poluanti. Este vorba despre compusi organici volatili (COV). Aceste substante sunt eliberate in mod regulat de produsele obisnuite de uz casnic. De exemplu: vopsele de casa, lacuri de unghii, sampon si aproape orice are miros. Efectele lor daunatoare pot varia de la o simpla iritatie a gatului pana la cancerul nazofaringian.

Spre deosebire de alte tipuri de poluanti din aer, cum ar fi funinginea, COV nu pot fi filtrate din aer cu un filtru de calitate fina. Aceasta inseamna ca se acumula in medii inchise ermetic … cum ar fi laboratoare sau nave spatiale. Problema pentru NASA era evidenta. Asadar, Wolverton a vrut sa vada daca plantele de interior ar putea absorbi COV.

Raportul sau din 1989 era optimist. Plantele au fost „o solutie promitatoare si economica pentru poluarea aerului din interior”, a declarat aceasta. „Daca omul trebuie sa se mute in medii inchise, pe Pamant sau in spatiu, el trebuie sa preia sistemul de sustinere a vietii naturii.” Ideea a castigat si mai multa popularitate in 1996, cand Wolverton a publicat „How to Grow Fresh Air: 50 de plante care va purifica casa sau biroul”.

Acest studiu ofera baza stiintifica pentru aproape toate articolele care vorbesc despre plantele de interior si purificarea arerului. Nu este nimic in special in studiul lui Wolverton din 1989. „Rezultatele sale corespund corect celorlalte chestiuni care au fost masurate in literatura de specialitate. Dar a lua rezultatele sale la valoarea nominala supraestimeaza semnificativ puterea plantelor”, crede profesorul Waring.

Si totusi, in ce conditii plantele de interior chiar purifica aerul?

Wolverton a masurat daca plantele de casa ar putea elimina COV-urile dintr-un mediu de laborator etans. Dar o casa nu este o camera ermetica. Are ferestre si usi deschise, tiraj si scurgeri, etc. Recent, Waring si colegii sai au reanalizat toate cele 195 de studii care au examinat daca plantele de casa pot filtra aerul. Ei au descoperit ca unele tipuri de plante pot elimina cantitati mai mari de COV decat altele. Dar, odata ce ai in vedere efectele intr-o camera mare, niciuna dintre plante nu este capabila sa faca mare lucru.

Potrivit lui Waring, ar trebui sa puneti cel putin 100 de plante pe metru patrat pentru a avea a avea aceeasi capacitate de curatare a aerului oferita de sistemele de climatizare si ventilatie. Chiar si daca ai alege cea mai eficienta planta in flitrarea de COV-uri, ai avea nevoie de una pentru fiecare 0.09 metri patrati, a spus prof. Waring.

Problema este ca la o asa densitate, creste mult umiditatea si atunci pot sa apara alte probleme. Potrivit studiului NASA, in top 3 plante recomandate de Wolverton gasim: palmierul Areca, palmierul doamnei si palmierul de bambus. Ficus elastica, dracena si iedera englezeasca sunt alte plante care purifica aerul.

Vixen studio iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024