Prima pagină » Economic Local » Ploile și frigul din ultimele zile au făcut ravagii în fermele din Iași. Legumele vor apărea pe piață mai târziu în acest an. Producător: „Stagnează planta, nu se dezvoltă”
Ploile și frigul din ultimele zile au făcut ravagii în fermele din Iași. Legumele vor apărea pe piață mai târziu în acest an. Producător:

Ploile și frigul din ultimele zile au făcut ravagii în fermele din Iași. Legumele vor apărea pe piață mai târziu în acest an. Producător: „Stagnează planta, nu se dezvoltă”

03 iun. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Producătorii din Iași au făcut foc în sere în plină vară și se plâng că legumele vor apărea pe piață cu două săptămâni întârziere din cauza frigului din ultimele zile. Un legumicultor care a încălzit serele în această perioadă a cheltuit, în medie, între 500 și 1.000 de lei, pe zi

Producătorii din Iași au fost nevoiți să facă focul în sere din cauza frigului din ultimele zile, chiar dacă este începutul verii și în alți ani erau deja în piețe cu produsele. Unul dintre legumicultorii care au cheltuit câteva mii de lei pentru a încălzi serele, este Corneliu Hoșliag. Acesta produce 5-6 tone pentru fiecare cultură și are aproape 1 hectar cu solarii. Fermierul spune că, din cauza vremii friguroase, legumele de sezon vor apărea pe piață cu cel puțin două săptămâni întârziere.

„Noi am investit în căldură, am încălzit serele mai ales în perioada în care am pus răsadurile. Zilele acestea a fost frig și plantele au avut nevoie de căldură, am încercat să le menținem o anumită temperatură. Efectele frigului asupra plantelor constau în faptul că planta stagnează, nu se dezvoltă corespunzător. Vom fi pe piață cu cel puțin două săptămâni întârziere față de anul trecut. Nu au mai fost ani atât de dificili ca acesta. Din păcate, toate s-au scumpit, sămânța a crescut de la 10 bani la un 1 leu. Noi, cei din Moldova, ieșim pe piață cu legumele mai târziu decât cei din sudul țării. Noi nu am mai mărit prețurile de 10 ani, dar avem cheltuieli mai mari în ultimii ani după ce s-au scumpit toate”, spune Cornel Hoșliag, cultivator de legume cu tradiție, din zona Târgu Frumos.

Legumicultorii din Iași au scos mai mulți bani din buzunare din cauza frigului din ultimele zile

Un alt legumicultor din Iași care a încălzit solarele în această perioadă pentru ca legumele să nu fie afectate de frig și să se dezvolte este Mircea Toma.

„Noi am făcut foc în ultimele zile pentru că nu am putut menține o temperatură constantă în sere fără un sistem de încălzire. Noi avem încălzire pe lemne, făcută în urmă cu 2 ani, cu bani pe programul «Tomata». Am cheltuit mai mult anul acesta cu încălzirea pentru că primăvara a fost friguroasă, iar acum, când ar fi trebuit să fie temperaturi de 20-25 de grade Celsius, avem 13-15 ziua și 8-10 seara. Nu știu dacă o să mărim prețurile. Pe piață vom ieși cu roșiile și castraveții mai târziu cu vreo trei săptămâni. Acum avem ridichi, salată, ceapă verde”, spune Mircea Toma, legumicultor care are două solarii cu legume pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați.

Legumicultor este și unul dintre lipovenii din Târgu Frumos, care cultivă legume de câteva generații.

Ioan Buimac, fermier din Iași: „Va fi o întârziere în recoltarea din iulie”

Ioan Buimac, unul dintre cei mai mari fermieri din Iași, care administrează 3.000 de hectare, a cultivat 1.200 de hectare cu grâu, 1.100 cu porumb, 600 cu floarea- soarelui și alte 200 cu soia. Fermierul spune că, din cauza ploilor și a frigului din ultima perioadă, va fi o întârziere de 10 zile în ceea ce privește recoltarea.

„Singurul lucru care e dăunător este frigul, însă nu ne facem griji. Plantele suportă un stres de creștere, pot trece de acest șoc doar dacă vine căldura. Lipsa căldurii e o problemă pentru că la plante întârzie perioada de maturizare. Nu este însă niciun pericol să pierdem producția, însă un inconvenient este faptul că este o întârziere a lucrărilor de întreținere din cauza vântului și a ploilor. Nu mai putem combate buruienile, dacă plouă nu pot să intru în teren, ploile favorizează apariția bolilor, dar, din nou, nu pot să intru în teren. Va fi o întârziere în recoltarea din iulie la cereale, cred că de vreo 10 zile. Dacă în anii trecuți începeam recoltarea în a doua parte a lunii iulie, anul acesta va fi spre finalul lunii”, susține Ioan Buimac, fermierul din zona Andrieșeni.

Ieșenii pot depune la Direcția Agricolă cererile prin care solicită despăgubiri din cauza vremii

Potrivit directorului Direcției Agricole Iași, Gabriel Hoha, fermierii nu au depus nicio solicitare pentru despăgubiri din cauza vremii nefavorabile.

„Momentan nu am primit cereri pentru despăgubiri din cauza grindinei. În comuna Balș am văzut că sunt probleme și vom vedea dacă vom primi cereri. Însă fermierii transmit că starea de vegetație a culturilor este bună”, susține Gabriel Hoha, director al Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ) Iași.

Agricultorii din Iași care nu au reușit să depună cererile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în campania derulată în acest an o pot face până la data de 11 iunie 2021, însă sunt penalizați cu 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere. Fermierii au depus 18.766 de cereri pentru o suprafață de 280.865 de hectare, un număr de cereri mai mic față de cel înregistrat anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`