International

Poliția a efectuat 71 de arestări la protestele din Serbia – VIDEO

Publicat: 11 iul. 2020

Poliţia a arestat 71 de persoane, inclusiv un britanic şi un tunisian, după violenţele izbucnite vineri seară la o manifestaţie la Belgrad împotriva modului în care guvernul sârb a gestionat pandemia, a anunţat sâmbătă poliţia, citată de France Presse.

„Printre cei arestaţi se numără mulţi cetăţeni străini, din Bosnia, Muntenegru, dar şi din Marea Britanie, Tunisia”, a declarat şeful poliţiei Vladimir Rebic, într-o conferinţă de presă, în timp ce fotografii ale paşapoartelor britanic şi tunisian a doi bărbaţi erau arătate pe un ecran.

Potrivit presei locale, tabloidelor apropiate puterii, britanicul are 24 de ani, în timp ce tunisianul este în vârstă de 54 de ani.

„Acestea sunt documentele cu care au intrat în Serbia. Serbia i-a primit în speranţa că vor veni şi se vor distra la noi, dar au venit să distrugă şi să atace poliţia” a declarat Rebic, care intenţionează să examineze influenţa „acestor factori externi asupra violenţei manifestaţiilor”.

Paisprezece poliţişti au fost răniţi în ciocnirile de vineri seară, 130 de când protestele au început marţi, a precizat şeful poliţiei, fără a da cifre cu privire la numărul protestatarilor răniţi.

Majoritatea celor câteva mii de protestatari erau paşnici, dar grupuri, adesea formate din tineri cu feţele mascate, au aruncat cu petarde, au scandat sloganuri naţionaliste sau care proclamau tutela sârbă asupra Kosovo, înainte de a trece barierele de securitate şi de a urca treptele care duc la parlament, au declarat jurnalişti AFP.

Poliţia anti-revoltă a intervenit apoi şi a fost imediat luată la ţintă cu pietre şi alte proiectile, petarde asurzitoare şi fumigene.

În jurul orei 21.30 GMT, forţele de ordine, folosind în special gaze lacrimogene, au eliberat piaţa din faţa Parlamentului sârb.

Serbia stă pe un butoi cu pulbere!

Zeci de poliţişti şi protestatari au fost răniţi miercuri noapte în manifestaţiile care au avut loc în faţa Parlamentului sârb. Proteste au avut loc și în apropierea primăriei din oraşul Novi Sad. Manifestațiile au început după ce autorităţile au anunțat că vor să reimpună carantina pe perioada weekend-urilor din cauza creşterii numărului de contaminări cu noul coronavirus, relatează BBC.

Protestele au început paşnic marţi seară, mii de tineri şi familii venite cu copii participând deoarece erau nemulţumiţi de decizia autorităţilor. Când demonstraţia a ajuns la Parlament, poliţia a intervenit şi a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

Naţionaliştii de extremă dreaptă au fost învinuiţi că au alimentat protestele şi teoriile conspiraţiei cu privire la pandemie.

Preşedintele sârb Alexander Vucic a caracterizat protestele drept „cea mai brutală violenţă politică” din ultimii ani. Acesta le-a cerut manifestanților să renunțe la proteste spunând că că există riscul creşterii infectărilor.

Protestatartii au aruncat cu pietre şi sticle incendiare

Aseară, poliţia s-a confruntat din nou cu protestatarii, care au aruncat cu pietre şi sticle incendiare.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi în Novi Sad, al doilea cel mai mare oraş sârb. Imagini suprinse arată un incendiu în primărie, iar în oraşul Nis, protestatarii au aruncat cu pietre înspre sediul partidului aflat la putere.

Serbia a înregistrat în ultimele zile o creştere a numărului de infecţii cu noul coronavirus. Marţi a fost raportat cel mai mare număr de decese de până acum. Într-un mesaj televizat, Vucic a spus că au fost înregistrate 13 decese, că 120 de oameni sunt conectaţi la ventilatoare şi că 4.000 sunt trataţi în spitale.

Situaţia este alarmantă în Belgrad a mai spus Alexander Vucic, care a impus o interdicţie privind adunările mai mari de 5 persoane, dar şi una de circulaţie, începând cu ora 18.00, vineri seară, şi 05.00, luni dimineaţă. Alexander Vucic a adăugat că aceste măsuri pot fi extinse la nivel naţional.

Miercuri, preşedintele a spus că interdicţia de circulaţie ar putea să nu fie totuşi impusă în capitală, dar că vor fi anunţate măsuri restrictive. Echipa care se ocupă de răspunsul la criza provocată de Covid-19 urmează să ia o decizie astăzi.

Adauga un comentariu