Actualitate

Poliţia, Jandarmeria şi IGSU, sesizate de PSD cu privire la organizarea Congresului PNL

Publicat: 24 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poliţia Jandarmeria şi IGSU sesizate de PSD cu privire la organizarea Congresului PNL
PSD

PSD sesizează mai multe instituții să verifice legalitatea Congresului PNL. PSD a sesizat Poliția, Jandarmeria și IGSU cu privire la organizarea congresului PNL.

„Vă înaintăm prezenta sesizare referitoare la pregătirile Partidului Național Liberal în vederea săvârșirii unei infracțiuni deosebit de grave care pune în pericol sănătatea publică din București și din întreaga țară. Conform declarațiilor publice ale reprezentanților PNL, acest partid intenționează să organizeze, sâmbătă, 25 septembrie 2021, un congres politic, la care urmează să participe, cu prezență fizică, într-o singură incintă, peste 5.000 de invitați din partea organizațiilor județene ale PNL din întreaga țară”, se precizează în sesizarea social-democraților transmisă Poliției, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Instituțiile la care a fost depusă sesizarea cu privire la organizarea Congresului PNL

  • Prefectura Capitalei
  • Departamentul pentru Situații de Urgență
  • Inspectoratul General al Jandarmeriei Române
  • Inspectoratul General al Poliției
  • Direcția Generală a Poliției Municipiului București
  • Poliția Locală a Municipiului București
  • Poliția Locală a Sectorului 1

PSD arată că, pentru organizarea acestui eveniment politic, în declarațiile publice reprezentanții PNL au invocat prevederile HG 990/2021, Art 1, pct. 4, conform cărora „organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori”.

„Deși reprezentanții PNL încearcă să insinueze că această întrunire politică ar reprezenta o producție artistică, în fapt congresul politic nu se încadrează la niciuna dintre activitățile culturale definite conform legii. Activitățile care se încadrează în prevederile legale invocate de PNL sunt definite la pct. 7 din Anexa 3 la Hotărârea nr. 932/9 septembrie 2021, respectiv . Deci doar activitățile acestor intituții și nu ale unui partid politic se pot desfășura în condițiile reglementate la , Art 1, pct. 4, din HG 990/2021”, se menționează în sesizarea PSD.

Ce nemulțumiri au social democrații

Social-democrații precizează că, potrivit art. 3, lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 21/2007, privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic, activitățile care pot fi considerate producții artistice sunt următoarele: spectacolele sau concertele înfățișate direct publicului de către artiști, interpreți și/sau executanți și pot fi: spectacole dramatice, coregrafice, de operă, operetă, folclorice, de revistă, cabaret, de circ, de păpuși și/sau marionete, de teatru instrumental, respectiv concerte de muzică academică, simfonică, vocal-simfonică, camerală, corală, folclorică, electronică.

„Chiar dacă metaforic Congresul PNL ar putea fi asociat cu unele dintre aceste activități, din punct de vedere juridic evenimentele politice nu pot fi asimilate categoriei de activitate culturală sau producție artistică. Prin urmare, organizarea unui congres politic cu 5.000 de participanți cu prezență fizică nu respectă rigorile legale în vigoare și, ca atare, capătă aspectul infracțiunii sancționate de art. 352 din Codul Penal, privind zădărnicirea combaterii bolilor.

Drept urmare, având în vedere că un astfel de eveniment politic nu respectă măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, organizarea unui astfel de congres, cu un număr atât de mare de persoane, care provin de pe întreg teritoriul național riscă să contribuie semnificativ la răspândirea virusului SARS-CoV-2 la nivelul întregii populații, ceea ce ar constitui o amenințare gravă la sănătatea publică din România. Prin urmare, vă solicităm să luați toate măsurile necesare pentru prevenirea și împiedicare comiterii unei astfel de infracțiuni, inclusiv prin sancționarea și dispersarea celor care vor încerca să participe la această întrunire eminamente politică”, conform PSD.

Adauga un comentariu