Local

Poliția Locală a acordat patru amenzi pentru lucrările de demolare a Morii 1 Mai – UPDATE

Publicat: 04 aug. 2020
Poliția Locală a acordat patru amenzi pentru lucrările de demolare a Morii 1 Mai
Poliția Locală a acordat patru amenzi pentru lucrările de demolare a Morii 1 Mai

În urma unor sesizări primite de la ieșeni privind nerespectarea normelor de poluare, Primăria Municipiului Iași a dispus Poliției Locale să facă o serie de controale în zona Moara de Foc, Canta – Păcurari, pe platforma fostei fabrici de pâine Compan SA. SC Stef Invest SRL a făcut acolo lucrări de demolare a unei clădiri vechi în vederea construirii unui supermarket.

Compania nu a respectat condiţiile asumate la Planul de Prevenire şi Reduce a Poluării pe Şantier, prin neumectarea corespunzătoare a obiectivului, provocând degajări mari de praf.

Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, conform HCL Iaşi.

– 29 iulie 2020 – 2.500 lei
– 30 iulie 2020 – 2.500 lei
– 3 august 2020 – 2.500 lei

Patru amenzi pentru lucrările de demolare a Morii 1 mai, date de Poliția Locală

După verificări, Poliția Locală a constatat faptul că firma menționată nu a respectat condițiile asumate în planul de prevenire și reducere a poluării pe șantier, provocând degajări mari de praf. Ca atare, polițiștii locali au aplicat patru sancțiuni contravenționale de câte 2.500 de lei, conform Hotărârii Consiliului Local Iași nr. 321 / 2017 privind aprobarea Regulamentului privind respectarea condiţiilor de protecţia mediului în timpul executării lucrărilor de construcţii în Municipiul Iaşi, în zilele în care s-au făcut lucrări de demolare, respectiv 29 iulie, 30 iulie, 3 şi 4 august 2020.

Cuantumul de 2.500 de lei, corespunzătoare amenzilor date în baza Hotărârii Consiliului Local menționate, este cea maximă prevăzută de legislația în vigoare.

Poluare continuă în Iași pentru a face loc unui nou supermarket Lidl

Ieșenii care locuiesc în zona Canta – Păcurari au reclamat pentru a cincea zi consecutiv norii de praf proveniți din zona fostei fabrici de pâine Compan Iași, acolo unde se realizează lucrări de demolare pentru construirea unui supermarket Lidl. În vreme ce autoritățile aplică sancțiuni în fiecare zi din cauza norilor de praf, Răzvan Apălimăriței, patronul Stef Invest, susține că au fost luate toate măsurile de protecție a mediului

Ieșenii au reclamat pentru a cincea zi consecutiv poluarea cu praf care provine din zona șantierului de pe platforma fostei fabrici de pâine Compan Iași, acolo unde se va construi un nou supermarket Lidl. În urma sesizărilor făcute de ieșeni, mai ales în mediul online, echipele din cadrul Biroului Protecția Mediului au făcut controale zilnice în zona Moara de Foc, majoritatea acțiunilor fiind urmate de sancțiuni aplicate constructorului.

„Polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului s-au deplasat în urma unei sesizări telefonice pe un șantier unde se efectua o demolare a unui imobil. În urma evaluării situației de la fața locului s-a întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform HCL Iași 321 din 2017 privind aprobarea Regulamentului privind respectarea condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții în municipiul Iași, fiind sancționat titularul autorizației de demolare, întrucât nu a luat măsurile necesare și obligatorii de împiedicare a poluării zonei”, au declarat oficialii Poliției Locale Iași.

Până acum, Poliția Locală Iași și Garda de Mediu Iași au aplicat nu mai puțin de patru sancțiuni constructorului Ștef Invest SRL Iași în urma neregulilor găsite pe șantier. Reprezentanții companiei au fost chemați în cursul zilei de astăzi, 4 august, la sediul Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu Iași pentru a prezenta toate documentele la control.

Răzvan Apălimăriței, patronul Stef Invest: „Altă metodă de a demola acea clădire nu există”

Pe platforma Compan din zona Moara de Foc se realizează lucrări de dezafectare a corpurilor de clădire C1-C9 existente pe teren proprietate conform AC 537/ 20/05.2019. Beneficiarul este Compan SA, proiectant general DTAC Development, iar constructor Stef Invest SRL.

„Altă metodă de a demola acea clădire nu există, avem toate echipamentele necesare pentru a împiedica răspândirea prafului. Altă tehnologie mai eficientă nu există. Dacă opinia publică este indignată, nu avem ce face. Am luat inclusiv un tun special cu vapori de apă care să anuleze particulele de praf, avem și o mașină privată de pompieri închiriată cu care stropim platforma. Nu este vorba de praf, ci depsre făină rămasă în interiorul clădirii, iar făina nu poate fi anihilată. Gura lumii e slobodă, important este ca autoritățile să fie serioase și să ne trateze corect, să nu ne amendeze aiurea. Garda de Mediu ne-a amendat, noi vom face o contestație. Nu există o anume cantitate de apă care se folosește la un mp de teren, nu este ceva standard. Noi am pus toate actele la dispoziția autorităților”, spune Răzvan Apălimăriței, patronul Ștef Invest SRL Iași.

Comentarii
  • Ce frumos lucreaza mafioti astia de la mediu. Au bagat politia locala la mijloc ca sa nu se dea amenzi mari. Spagarii stau in birouri si numara diferenta….

Adauga un comentariu