Polonia intenţionează să majoreze de două ori salariul minim în 2024, pentru a ajuta oamenii să facă faţă unei inflaţii ridicate, a declarat ministrul Familiei şi Politicii Sociale, Marlena Malag, în timp ce partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) se pregăteşte pentru alegeri parlamentare mai târziu în acest an, transmite Reuters, informează News.ro.
Costul vieţii a crescut semnificativ în ultimele luni, inflaţia atingând în februarie cel mai ridicat nivel din mai bine de un sfert de secol, 18,4% în termeni anuali. În aprilie, inflaţia a fost de 14,7%.
”Salariu minim va fi anul viitor de peste 4.200 de zloţi (1.015 dolari)”, a declarat Malag, citat de agenţia de presă controlată de stat PAP.
Salariul minim va fi majorat în două trepte – de la 1 ianuarie şi 1 iulie
Ea a spus că, la fel ca în 2023, anul viitor salariul minim va fi majorat în două trepte – de la 1 ianuarie şi 1 iulie.
Salariul minim a fost ridicat la 3.490 de zloţi în ianuarie 2023 şi va fi majorat la 3.600 de zloţi din iulie. Data alegerilor nu a fost încă stabilită, dar este programată să aibă loc în octombrie sau noiembrie.
În același timp, în România, dar și în alte țări din Europa au loc proteste masive pentru creșterea salariilor. În România, profesorii sunt în grevă generală, dar și alte categorii sociale se pregătesc de protest.
Discrepanțe uriașe între salariile din UE
În 2023, după ce majoritatea statelor din UE au majorat salariile minime în încercarea de a acoperi inflația uriașă, salariile variază în UE de la 398 de euro/lună la 2.387 euro/lună.
22 de state membre ale UE au legi privind salariul minim de care beneficiază cei mai săraci lucrători, scrie euobserver, precizând că cinci state determină salariul minim prin negocieri salariale colective.
Până acum, în 2023, toate aceste țări, cu excepția Greciei, au crescut salariul minim. Cu toate acestea, doar cinci dintre aceste creșteri au compensat inflația: în Letonia, România, Germania, Slovenia și Polonia.
În Olanda, creșterea a fost de puțin peste zece puncte procentuale în ianuarie. O creștere insuficientă, potrivit sindicatului național.
Salariile minime vor rămâne cu mult sub criteriul stabilit de UE pentru un salariu minim adecvat, au declarat reprezentanții muncitorilor olandezi.
În octombrie anul trecut, UE a adoptat o directivă obligatorie pentru a se asigura că toate statele membre au salarii minime adecvate, care stabilește nivelul la 60% din salariul mediu brut. Țările de Jos sunt ușor sub acest nivel.
Stabilirea salariilor minime este o chestiune care revine statelor membre
Stabilirea salariilor minime este o chestiune care revine statelor membre și, prin urmare, le revine acestora să stabilească niveluri minime adecvate specifice, care trebuie să respecte cadrul convenit până la 15 noiembrie 2024. Prin urmare, unele state membre stabilesc salariile minime pe oră, altele pe bază lunară.
Deoarece nu toate statele membre au legi privind salariul minim, directiva prevede, de asemenea, ca acoperirea negocierilor colective să ajungă la 80% dintre lucrători.
„Prețurile la alimente, facturile la energie și locuințe explodează. Oamenii se luptă cu adevărat să-și facă rostul. Nu avem timp de pierdut, munca trebuie să plătească din nou”, a declarat europarlamentarul olandez Agnes Jongerius, de la Partidul Progresist (S&D).