International

Polonia nu va mai primi refugiaţi ucraineni. Ce a declarat preşedintele Andrzej Duda

Publicat: 14 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Polonia nu va mai primi refugiaţi ucraineni. Ce a declarat preşedintele Andrzej Duda
Varșovia și Kracovia, cele mai mari orașe din Polonia, anunță că numărul refugiaților ucraineni depășește 10% din totatul populației și le este din ce în ce mai greu să facă față situației

Polonia nu va mai primi refugiaţi ucraineni, deşi se pare că este destinaţia favorită a majoritatiii refugiaților din Ucraina. De la începutul izbucnirii crizei şi până în acest moment, circa peste 1.5 milioane de oameni au trecut în ţara vecină.

Andrzej Duda, președintele Poloniei, a spus că țara sa este la limită, asta pentru că afluxul de refugiați este ”cel mai mare după al Doilea Război Mondial”.

refugiati ucraineni, razboi Ucraina, militari, armata ucraineana
Barajul de rachete ce a lovit baza de lângă Lvov la o zi după ce Kremlinul a avertizat că consideră transporturile de arme occidentale drept „ținte legitime”, a sporit posibilitatea unei confruntări directe

Preşedintele Duda a declarat că Polonia nu va mai primi refugiaţi ucraineni

Varșovia și Kracovia, cele mai mari orașe din Polonia, anunță că numărul refugiaților ucraineni depășește 10% din totatul populației și le este din ce în ce mai greu să facă față situației. În acest context, preşedintele Andrzej Duda a cerut celorlalte țări europene să-și deschidă granițele pentru a primi refugiați ucraineni: „Aș cere că granițele să fie deschise și să fie acceptați refugiații”.

Președintele Poloniei a mai adăugat că este „profund recunoscător” poporului polonez, careau dat dovadă de solidaritate pentru vecinii lor.

„Le sunt foarte recunoscător compatrioților mei pentru că ceea ce au arătat până acum, vorbesc despre oameni obișnuiți, vin la granițele noastre cu transportul spunând „Voi lua patru persoane, voi duce o familie întreagă la mine acasă. ‘ Imaginați-vă că 1,5 milioane de refugiați au trecut granița cu Polonia și nu am construit nici măcar o singură tabără de refugiați, deoarece toți au fost acceptați în case private, în hoteluri, în case de oaspeți, în moteluri și în stațiuni ,” a precizat Andrzej Duda.

corturi pentru refugiati, refugiati ucraineni, Polonia
Președintele Poloniei a mai adăugat că este „profund recunoscător” poporului polonez, careau dat dovadă de solidaritate pentru vecinii lor

Rachete rusești în apropiere de Polonia

Oficialii ucraineni au declarat că rachetele rusești au lovit o instalație militară din Ucraina, nu departe de granița cu Polonia, membru NATO, ucigând cel puțin 35 de persoane duminică dimineață. Aceasta poate fi privită ca o escaladare care a adus ostilitățile mai aproape de granițele alianței militare.

„Cel puțin 134 de persoane au fost rănite și pe poligonul militar Yavoriv din apropierea orașului Lviv”, a declarat guvernatorul regional, Maksim Kozitski.

Cunoscută și sub numele de Centrul Internațional de Menținere a Păcii și Securitate, trupele NATO s-au desfășurat de ani de zile în instalația militară, la aproximativ 15 mile de granița poloneză, pentru antrenament alături de trupele ucrainene, cu americani la fața locului încă din februarie.

Autoritățile ucrainene au declarat duminică, 13 martie, că încearcă să stabilească dacă străinii sunt acolo  în timp ce un oficial NATO, vorbind sub condiția anonimatului din cauza sensibilității situației, a declarat că alianța militară nu are personal în țară.

Atacul de duminică a lovit o regiune din vestul Ucrainei, care a avut până acum mai puține lupte decât orașele din est, mai aproape de granița cu Rusia, care au fost lovite de lovituri aeriene și sufocate de asedii de când tancurile rusești au trecut granița cu peste două săptămâni în urmă. Barajul de rachete ce a lovit baza de lângă Lvov la o zi după ce Kremlinul a avertizat că consideră transporturile de arme occidentale drept „ținte legitime”, a sporit posibilitatea unei confruntări directe. Nu a existat încă nici un comentariu imediat de la Moscova duminică.

Deși se pare că Polonia este destinaţia favorită a majoritațiii refugiaţilor din Ucraina, președintele Andrzej Duda a declarat că nu vor mai primi refugiați.

Adauga un comentariu