Vineri, 6 august 2021, ministrul Justiţiei, Zbigniew Ziobro, a declarat faptul că statul polonez nu trebuie să rămână în Uniunea Europeană cu orice preţ, potrivit Reuters.
Oficialul polonez a transmis declarația în contextul în care Polonia și UE se află într-un conflict în ceea ce privește reformele din domeniul justiției făcute de guvernul de la Varșovia. Este bine ştiut faptul că foarte multă lume a devenit eurosceptică deoarece avantajele europene nu mai sunt chiar avantaje, ci prin intermediul acestora a devenit un control asupra statului român și nu numai.
Tensiuni intre Varşovia şi Bruxelles. Polonia este dispus să renunţe la UE
Tensiunile dintre Varșovia și Bruxelles se intensifică în perioada imediat următoare fiindcă există o dispută legată de statul de drept din Polonia și reformele judiciare controversate inițiate de guvernul ultraconservator al țării. Guvernul PiS a adus în discuție deseori de posibilitatea unui Polexit.
Aşadar, Polonia are termen până în data de 16 august 2021 să implementeze o hotărâre a Curții Europene de Justiție în privința acestor reforme.
„Sunt un adversar ferm al cedării în fața șantajului ilegal al Uniunii Europene”, a spus Zbigniew Ziobro pentru un ziar local.
„Ideea că UE este unchiul cel bun care ne dă bani și de aceea trebuie să acceptăm tot ce ne cere cu orice preț este propagandă și este falsă. Polonia nu trebuie să rămână în UE cu orice preț”, a adăugat el.
CE a cerut Poloniei să implementeze o decizie a Curţii
Ministrul Zbigniew Ziobro este arhitectul reformelor judiciare controversate care au provocat conflictul dintre Varșovia și Bruxelles. Uniunea Europeană susține faptul că aceste reforme implementate de guvernul ultraconservator al Poloniei subminează independența justiției.
Comisia Europeană a cerut Poloniei să implementeze o decizie a Curții Europene de Justiție prin care se cere desființarea unei secții speciale disciplinare pentru judecători, despre care criticii spun că este extrem de politizată. În mijlocul coaliției de guvernare de la Varșovia, părerile sunt împărțite în ce privește felul în care țara ar trebui să recționeze la ultimatumul UE.
Sondajele arată că o majoritate covârșitoare a polonezilor vor ca țara să rămână parte a Uniunii Europene, doar 17% dintre ei sunt de acord cu ieșirea din UE, în ușoară creștere față de sondajele anterioare.
Și Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană
Reamintim faptul că de sâmbătă, 1 februarie, 2020, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord este considerat o ţară terţă, europarlamentarii săi încetează să facă parte din Parlamentul European, iar miniştrii nu vor mai participa la consilii cu omologii europeni.
Odată cu ieşirea din UE, decisă prin referendum la 23 iunie 2016 şi amânată de mai multe ori, a fost o perioadă de tranziţie post-Brexit care s-a încheiat pe 31 decembrie 2020, timp în care Londra şi Bruxellesul au purtat negocieri vizazi de relaţia lor viitoare. Pentru cetăţeni puţine lucruri s-au schimbat în acel interval de timp, când Regatul Unit a continua să aplice regulile blocului comunitar, chiar dacă nu a mai participat la procesul decizional al UE.
La Bruxelles au fost clipe emoţionante. Steagul Marii Britanii a fost îndepărtat din instituțiile europene. Urmărite de privirile a zeci de jurnaliști, drapelele au fost îndepărtate din sediile Consiliului și Parlamentului European. Capitala Belgiei și-a luat, astfel, „La revedere” de la Marea Britanie, dar asta nu a fost tot: pe clădirile din Piața Mare, unde se află și Primăria, a fost proiectat steagul Regatului Unit, pentru a-şi exprima regretul şi legătura strânsă dintre cele două state.