Titlurile zilei

Poluare de nedescris în Iași! Toate acuzațiile sunt îndreptate spre FNC Iași – GALERIE FOTO / VIDEO, UPDATE

Publicat: 19 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poluare de nedescris în Iași Toate acuzațiile sunt îndreptate spre FNC Iași  GALERIE FOTO  VIDEO UPDATE
Oamenii se plâng de acest fenomen de poluare

De aproximativ 3 luni are loc o poluare de nedescris în Iași. Cauza ar reprezenta-o vânturarea plevei de la boabele de porumb ce se comercializează de o firmă din zona industrială a orașului

Locatarii și cei care lucrează în spațiile comerciale din zona industrială a Iașului sunt extrem de indignați de fenomenul la care sunt obligați să ia parte și nu știu unde să se adreseze.

Cei mai afectați de această poluare sunt angajații spațiilor comerciale ce își desfășoară activitatea în zona industrială. Aceștia doresc să li se rezolve problema de către Garda Națională de Mediu, dar multora le este frică să facă o sesizare în scris, în care să-și dezvăluie identitatea. Doar două persoane afectate au decis să semnaleze problema și în scris.

UPDATE 22 februarie 2022: Garda de Mediu Iași a amendat SC CEREAL COM SA cu 5.000 lei pentru poluare.

 o mână plină cu pleavă de porumb
În ultima săptămână, persoanele din jurul fabricii de cereale au suferit din cauza poluării

Poluare de nedescris în Iași! Angajații din zonă sunt exasperați

mai mulți saci într-o încăpere
FNC Iași comercializează furaje pentru animale

Angajații și reprezentanții firmelor din zona industrială a Iașului arată cu degetul spre Fabrica de Nutreţuri Combinate din Iaşi, ce a fost achiziţionată de către fermierul ieşean Gheorghe Ibănescu, nimeni altul decât administratorul grupului de firme Agrimarvas Ciurea Iaşi, care se ocupă cu vânzarea produselor din porumb.

Persoanele nemulțumite susțin că poluarea mediului a atins apogeul joi, 17 februarie 2022, când aerul pur și simplu devenise irespirabil și se simțea doar acea pulbere de la porumb.

„Pulberea era în aer și pe mașini. Efectiv nu puteai sta afară!”, a menționat angajatul uneia dintre firmele care își desfășoară activitatea în zona industrială.

Gheorghe Ibanescu
Gheorghe Ibănescu este administratorul grupului de firme Agrimarvas Ciurea Iaşi

Mai multe persoane care lucrează în zonă sunt indignate de acest fenomen pentru că sunt nevoite să inhaleze zilnic pleava de porumb. Și șoferii firmelor din zonă acuză faptul că sunt nevoiți să meargă să-și spele mașinile și de 5-6 ori pe zi din cauza reziduurilor din atmosferă „produse” de FNC Iași.

„Ieri dimineață a fost jale! Când am ajuns, ziceai că ningea. Și să fi văzut și pe mașini ce era!”, a spus Elena U., o angajată a uneia dintre firmele din zona afectată.

„Din toamnă este acest fenomen, însă, în ultimele zile, s-a accentuat foarte tare. Probabil că acolo se selecționează și se dă afară printr-o vânturare. Și așa se produce poluarea!”, a declarat pentru reporterii BZI administratorul unei firme situată în zona afectată de poluare.

o alee cu mai multe separatoare mari
Accesul reporterilor BZI la depozitul FNC Iași a fost blocat prin punerea unor separatoare mari, metalice

Reacția celor de la FNC Iași: „Accesul presei este strict interzis!“

o imagine cu o clădire și un gard
Acesta este magazinul în care se vând astfel de furaje

Angajatorul acuzat de producerea fenomenului de poluare nu a dorit să discute cu reporterii BZI. Reprezentanții FNC Iași au fost anunțați că urmează să fie contactați de reporterii BZI și atunci au reacționat extrem de virulent. Accesul reporterilor BZI la depozitul FNC Iași a fost blocat prin punerea unor separatoare mari, metalice. Mai mult, un paznic a transmis că nu este niciun reprezentant al firmei în cadrul instituției, pentru că a lucrat joi noapte și nu are cine să dea declarații.

„Am vorbit cu șeful și a fost de noapte. Nu este nimeni acuma. Reveniți de luni încolo…”, le-a spus un paznic reporterilor Bună Ziua Iași.

S-au făcut mai multe sesizări. Ce spune Garda de Mediu?

Directorul Direcției Naționale de Mediu, Gheorghe Bacușcă, a declarat pentru reporterii BZI că au fost depuse două sesizări scrise și au fost făcute mai multe apeluri telefonice cu privire la acest aspect. Gheorghe Bacușcă susține că luni, 21 februarie, cel târziu, va trimite pe cineva să facă verificări în acea zonă.

„Da, este o sesizare în legătură cu FNC Iași. S-au dat câteva telefoane în acest sens. De fapt, e posibil să fie două sesizări… Urmează să verificăm care este situația și să dispunem o soluție. Depinde ce vor constata inspectorii, pentru că încă nu am discutat cu ei. Nu mi-au adus încă actul de constatare. Dar, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare vom putea finaliza acest caz”, a afirmat Gheorghe Bacușcă.

Silviu Gurlui: „Imaginile sunt dezgustătoare!“

Profesorul Silviu Gurlui, expert în mediu, a comentat în termeni foarte duri imaginile din „zona roz“ a Iașului, așa cum a denumit-o acesta. Silviu Gurlui susține că problemele cauzate de FNC Iași durează de aproape 1 an, dar că nu și-ar fi putut imagina că se poate ajunge să fie atât de grav.

„N-am crezut până nu am văzut cu ochii mei «minunea». Și iată splendoarea în toată măreția ei! Sigur este un semn de poluare, iar imaginile sunt dezgustătoare. Este de înțeles disperarea celor care lucrează în zonă, dar și a șoferilor de acolo”, a spus Silviu Gurlui.

Profesorul ieșean atrage atenția că problema este cât se poate de gravă și poate afecta sănătatea oamenilor.

„Fulgi roz prin toți plămânii! Se pare că acest aspect este neglijat de multă lume, inclusiv de autorități. Ar fi bine să descopere noi «minunății» din Iași. Nu este normal, deoarece oamenii care inhalează zilnic acea pulbere se pot îmbolnăvi”, a precizat Silviu Gurlui.

 o poză cu directorul de la Garda de Mediu din Iasi
Directorul de la Garda de Mediu susține că va soluționa problema până săptămâna viitoare

Adauga un comentariu