Guvernul portughez a anunţat că revine la restricțiile dure, după un nou record de infectări. Noile restricţii încep de miercuri, 4 noiembrie pentru majoritatea ţării, cerând populaţiei să stea acasă, cu excepţia deplasărilor pentru a ajunge la serviciu, la şcoală sau la cumpărături, şi a cerut companiilor ca angajaţii să lucreze de la distanţă, relatează Reuters.
La o zi după ce numărul zilnic de infecţii cu noul coronavirus a atins un nivel record, premierul Antonio Costa a declarat că măsurile vor viza 121 municipalităţi, între care regiunile cheie Lisabona şi Porto.
Portugalia revine la restricțiile dure
În zonele afectate locuieşte aproximativ 70% din populaţia Portugaliei, ţară cu aproximativ 10 milioane de locuitori.
„Dacă nu se face nimic, creşterea numărului de infecţii va conduce inevitabil la o situaţie de prăbuşire a sistemului nostru de sănătate”, a declarat Antonio Costa, premierul portughez în cadrul unei conferinţe de presă televizate.
„Avem o lună foarte grea în faţă. Cel mai probabil vom adăuga mai multe municipalităţi decât vom scoate de pe listă data viitoare”, a spus Antonio Costa.
Portugalia a înregistrat un număr relativ scăzut de 141.279 de cazuri infecţii şi 2.507 de decese, dar cazurile zilnice au atins vineri un record de 4.656 înainte de a scădea la 4.007 sâmbătă, când numărul deceselor a crescut cu 39, notează Reuters.
Germania intră în lockdown
Germania intră în lockdown începând cu data de 2 noiembrie, după cum a anunțat cancelarul Germaniei Angela Merkel. În Germania s-au luat măsuri dure din cauza pandemiei de coronavirus. Cancelarul Angela Merkel a declarat carantina parţială, începând cu data de 2 noiembrie.
Angela Merkel a declarat că Germania intra în carantină parţială. Cancelarul a spus, potrivit presei internaţionale, că restaurantele, târgurile, terasele, teatrele şi sălile de fitness vor fi primele care se vor închide, iar aceste măsuri sunt menite să limiteze cât mai mult contactul între oameni.
Cu toate acestea, Angela Merkel a declarat că şcolile şi creşele rămân deschise, iar competiţiile sportive se vor ţine în continuare, inclusiv cele din lumea fotbalului.
„Trebuie să acţionăm acum, să evităm o criză acută a sistemului de sănătate. Dacă infecţiile vor continua în acelaşi ritm, vom depăşi capacităţile sistemului medical”, a spus Merkel.
Proteste în Franța înaintea intrării în carantină
Proteste de amploare la Paris au avut loc în această săptămână, înainte de intrarea în carantină. Capitala Franței a fost cuprinsă de proteste, iar traficul a fost infernal pe principalele bulevarde în ultimele ore de dinaintea instaurării carantinei de tip lockdown.
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat măsuri de restricție de tipul lockdown care încep cu vineri, la ora 00:00, iar cetățenii s-au grăbit să își facă provizii pentru primele 4 săptămâni menționate deocamdată.
Vestea intrării în carantină a stârnit furia a mii de parizieni, care au ieșit în stradă să protesteze față de carantina impusă de la centru. Sursele din presa națională transmit că orașe mari precum Nisa, Toulouse sau Nantes sunt și ele sufocate de manifestații de stradă împotriva închiderii țării.
Traficul a fost și el paralizat de oamenii care au căutat să părăsească cel mai mare oraș al Franței odată cu instituirea măsurilor de urgență.