Titlurile zilei

Poșta Română i-a făcut un cadou de 365.000 euro lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași! Contractul a fost parafat prin intermediul soției, Mihaela Popa! Afacerea a reușit cu ajutorul unui apropiat PSD, printr-o licitație dubioasă!

Publicat: 08 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poșta Română i-a făcut un cadou de 365.000 euro lui Maricel Popa președintele Consiliului Județean Iași Contractul a fost parafat prin intermediul soției Mihaela Popa Afacerea a reușit cu ajutorul unui apropiat PSD printr-o licitație dubioasă
Maricel Popa a închiriat Poștei Române un spațiu din care încasează 365.000 euro. Afacerea a fost facuta cu ajutorul Mihaelei Popa

Poșta Română a închiriat de la una din firmele controlate de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, un spațiu pentru care va plăti suma de 365.000 euro. În spatele acestei licitații se ascund jocuri de culise pe care doar procurorii anticorupție ar putea să le rezolve. S-au făcut presiuni enorme pentru adjudecarea licitației de către soția lui Maricel Popa. De contract era interesat și omul de afaceri Ștefan Covalciuc, care a depus o ofertă. De fapt, oferta lui Covalciuc a fost mai mult de formă, pentru că înțelegerea era tranșată cu Maricel Popa. Ștefan Covalciuc candida la un moment dat din partea PSD pentru un loc în Consiliul Județean. Întrebat dacă are vreo legătură cu PSD, condus la Iași de Maricel Popa, omul de afaceri a susținut că nu este membru de partid. Însă, Ștefan Covalciuc a candidat pe liste pentru un loc în Consiliul Județean, chiar din partea PSD

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, șef al filialei locale a PSD, a încheiat o afacere bănoasă cu Statul Român. Tranzacția s-a realizat prin societatea Vitalef SA, controlată de Mihaela Popa, soția președintelui Consiliului Județean. Pe data de 12.03.2019, Vitalef SA a semnat un contract cu Compania Națională Poșta Română SA pentru un spațiu situat pe bd. Chimiei, nr.12. Mai precis, Vitalef SA avea calitatea de chiriaș ca mai apoi să subînchirieze către Poșta Română. Din această combinație, Mihaela Popa ar urma să încaseze până la finalul contractului, adică anul 2022, aproape 365.000 euro. Poșta Română a parafat contractul după ce a cerut două oferte. În acea perioadă, Oficiul Județean de Poștă Iași era condus de directorul Dragoș Serseniuc.

Maricel Popa a pus la dispoziție o hală pentru Centrul Regional de Tranzit și Depozitul teritorial de materiale

Conform contractului de închiriere, Statul Român prin Poșta Română avea nevoie de spațiu pentru desfășurarea activității Centrului Regional de Tranzit Iași, Depozitul teritorial de materiale Iași, Oficiul Poștal Express Iași și parc auto. Spațiul are o suprafață utilă de 1.512 metri pătrați, iar terenul pus la dispoziție măsoară 1.000 metri pătrați. Chiria lunară percepută de Vitalef SA este de 7.614 euro. Un metru pătrat a fost închiriat cu 3,90 euro, în timp ce un metru pătrat de teren cu 0,50 euro.

„În prezent, parcul auto al OJP Iași își desfășoară activitatea pe terenul închiriat de la Topvas SRL, din strada Chișinăului, nr. 29. Pentru parcarea și manevrarea în condiții de siguranță a autovehiculelor din parcul auto, urmare a unei analize riguroase, sunt necesari cca. 1.200 – 1.500 mp, de suprafață parcare betonată sau asfaltată, fiind asigurat iluminatul pe timpul nopții”, se arată în justificarea acțiunii de închiriere.

Spațiul a fost închiriat între societățile controlate de Maricel Popa, prin soția Mihaela Popa

De fapt, Poșta Română a semnat un contract de subînchiriere. În contractul menționat este precizat că Vitalef SA plătea chirie societății Augustus SRL. Și, cu acordul celei din urmă, a fost subînchiriat către Poșta Română. Însă, Augustus SRL se află tot în portofoliul de firme controlat de Maricel Popa, fiind condusă tot de soția acestuia. Augustus SRL apare cu obiect de activitate „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. În 2018, cifra de afaceri a societății a fost de 338.202 lei, profit de 9.572 lei, datorii de 3,3 milioane lei, cu un număr de patru angajați.

La negociere a mai fost oferta lui Ștefan Covalciuc, care a fost pus pe listele PSD pentru locurile din Consiliul Județean

Pentru ca negocierea să respecte pașii legali, Poșta Română a mai cerut o ofertă de la Solidaritatea Iași SCM, condusă de omul de afaceri Ștefan Covalciuc, cunoscut ca apropiat al PSD. La un moment dat a candidat din partea PSD pentru un loc pe listele de consilieri județeni. De fapt, Ștefan Covalciuc a fost folosit de Poșta Română, care avea nevoie să demonstreze că au fost consultate mai multe oferte. Contactat telefonic, Ștefan Covalciuc a precizat că îl cunoaște pe Maricel Popa doar de la evenimentele publice.

„Pe domnul Popa îl știu doar de la evenimentele din 24 ianuarie. Nu știu cine mi-a scos asta cu PSD, nu am fost niciodată membru. Nu mai știu cum a fost atunci, eu aveam spații prin Păcurari, Dacia, au zis că e mai bună cealaltă ofertă. Știți cum e, contractele de la Stat ajung tot la Stat. Nu merge la cei care au afaceri cinstite”, a spus Ștefan Covalciuc, mâhnit că nu a prins contractul cu Poșta Română. Ulterior, și-a amintit că a fost membru PSD. „Am candidat prin 2004 pentru un loc în consiliul Județean. Dar, m-am răzgândit”, a spus Covalciuc. Reporterii BZI au cerut un punct de vedere și din partea Mihaelei Popa. „Imi pare rău, este duminică, nu pot vorbi. Nu-l cunosc pe acest domn, nu-mi spune nimic numele”, a precizat Mihaela Popa.

Cu Maricel Popa la butoanele PSD Iași, Ștefan Covalciuc primește de 2,2 milioane euro pentru spațiul de pe șoseaua Națională

Chiar dacă a ratat afacerea cu Poșta Română, Ștefan Covalciuc avea o înțelegere mult mai bună cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, controlată de PSD, fiind vorba despre închirierea unei clădirii de pe șoseaua Națională. Mai precis, clădirea cu patru etaje aflată în proprietatea Ștefana SRL a fost închiriată în 2018, pentru o perioadă de cinci ani, valoarea finală a contractului fiind de 2,2 milioane de euro. Suprafața închiriată este de 2.460 metri pătrați. Pe plan local, afacerea nu a fost văzută cu ochi buni, chiria negociată cu Ștefan Covalciuc fiind aproape dublă față de prețurile practicate în zonă. Reprezentanții DRDP Iași au încheiat contractul, după ce sediul administratitv din Copou a fost retrocedat.

 

 

***Vom reveni in edițiile următoare cu amănunte incendiare despre modul in care s-a desfășurat licititatia dubioasa De la Posta Romană, prin care Maricel Popa, președintele CJ Iași, a pus mâna pe o suma importantă de bani.

Adauga un comentariu