Actualitate

Povestea bătrânului din Constanța care s-a vindecat de COVID-19 la 96 de ani: A supravieţuit unui război mondial, epidemiei de holeră dar şi foametei

Publicat: 18 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Povestea bătrânului din Constanța care s-a vindecat de COVID-19 la 96 de ani A supravieţuit unui război mondial epidemiei de holeră dar şi foametei
Cezar T este un bătrân veteran de război care a supraviețuit bătăliei de la Odessa și care s-a vindecat recent de COVID-19 SURSĂ FOTO: Adevărul.ro

Pandemia de COVID-19 scoate la iveală povești de viaţă extrem de fascinante. Un bătrân din Constanța s-a vindecat de COVID-19 la vârsta de 96 de ani. Cezar T. a trecut cu bine prin boală şi poate spune că este un luptător mai ales că a luptat pe front în cel de-al Doilea Război Mondial, a supraviețuit epidemiei de holeră dar şi foametei din 1946.

Născut pe data de 17 martie 1925 într-o comună din Vaslui, Cezar T. poate fi o lecţie de viață pentru toţi cei care îl cunosc şi nu numai. Viața lui s-ar putea transpune, cu succes, într-un film sau într-o carte. A trăit, în aproape 100 de ani de existență, multe povești care, văzute astăzi par incredibile.

Un bătrân în vârstă de 96 de ani s-a vindecat de COVID-19

Bătrânul domiciliat, în aceste momente în Constanța s-a infectat recent cu virusul COVID-19. Cezar T. a dus o luptă grea cu virusul din Wuhan dar nu a încetat niciodată să spere. Acest lucru l-a făcut puternic iar organismul chinuit de mai multe afecţiuni cronice a dus cu bine războiul cu boala. Totuşi, boala şi-a pus amprenat pe viaţa bărbatului. Cezar T. vorbeşte extrem de greu, iar virusul i-a lăsat bătrânului erou multe sechele în corp.

Bărbatul s-a vindecat recent de COVID-19, iar jurnaliştii de la adevărul.ro au luat legătura cu bărbatul care are o viață demnă de cele mai de succes filme sau cărţi.

Bărbatul a luptat în mai toate tranşeele din al Doilea Război Mondial

La vârsta de 16 ani, Cezar T. s-a văzut în situaţia în care este chemat să lupte în tranșeele din al Doilea Război Mondial. La vârsta în care cei mai mulţi adolescenţi din zilele noastre trăiesc pe banii părinţilor şi duc o viață lipsită de grijim bătrânul povesteşte că a avut prieteni care au fost împuşcaţi, pe front, chiar în fața sa.

„Am avut prieteni pe front care au fost împuşcaţi sub ochii mei. Au fost răniţi sau au murit. Noi luptăm cu nemţii împotriva ruşilor. Aveam două tunuri şi puşti-mitralieră. Am luat şi ostaşi ruşi ostatici. Am fost şi la un pas să fim noi prizonierii lor. Când ne-au înconjurat ruşii, colonelul nostru ne-a spus că fiecare să se descurce singur, cum poate, ca să scape“, povesteşte Cezar.

A luptat în vestita bătălie de la Odessa, pe frontul de est

Bătrânul îşi aduce aminte că a fost chemat la arme pe unul dintre cele mai răsunătoare fronturi din al Doilea Război Mondial. Vorbim despre bătălia de la Odessa, de pe frontul de este din data de auguat 1941. Cezar își aduce aminte că armată era foarte slab dotată şi că au trecut Nistrul înfruntând condiţiile grele ale acelei vreme. Soldaţii români erau obosiţi, nemâncați şi demoralizați

„În noaptea dintre ani (n.r. 1941-1942) eu treceam Nistrul cu vaporul. Eram cu toţii extrem de obosiţi, nu mâncasem nimic, eram demoralizaţi, dar mergeam la luptă. Am trecut prin multe întâmplări, dar războiul s-a terminat şi au venit altele la fel de grele“, spune bătrânul.

A înfruntat probleme mai mari decât în război: Foametea

Dacă ar fi să povestească un moment mai dificil decât cel din război, Cezar T spune, fără să stea prea mult pe gânduri că cea mai mare problemă a fost foametea. După al Doilea Război Mondial, țara avea câmpurile nelucrate, o mulţime de oameni răniți, luați prizonieri sau decedaţi. Din aceste considerente şi mai ales că în anul de după război a urmat o secetă gravă, s-a instaurat foametea. Puţinii oameni care mai erau capabili să lucreze câmpurile au observat faptul că nu existau utilaje dar nici animale care să ajute. Că totul să fie şi mai dramatic, Guvernul de la acea dată rămânea orb la necesitățile țăranilor.

Cu tot cumulul de factori prezentaţi mai sus, în România s-a instaurat o mare foamete între anii 1946-1947.

„Au fost vremuri foarte, foarte grele. Oamenii nu mai aveau ce să mănânce. Fierbeam buruieni ca să supravieţuim. Puţini erau cei care mai avea mălai. Foarte puţini. Cei mai mulţi dintre noi ne hrăneam cu buruieni“, povesteşte Cezar.

A fost căsătorit de două ori

După ce a plecat în localitatea în care stătea a ajuns la Cernavodă unde se ocupa de transportul de hrană destinată pacienţilor internaţi la Spitalul Orășănesc. La vârsta de 60 de ani şi-a întâlnit cea de-a două soţie. În 2021 se împlinesc 24 de ani de când soţia a trecut la cele veșnice. Cele două fete pe care le-a avut nea Cezar au decedat în urmă cu ceva ani.

„Am avut două fete. S-au dus şi ele. Erau foarte bolnave. Una avea 60 de ani, alta 40 când au murit“, spune, cu tristeţe, Cezar. Are nu mai puţin de nouă nepoţi însă niciunul nu l-a vizitat vreodată. Pasiunea lui Cezar este să cânte la muzicuţă dar, acum, îi este foarte greu să facă acest lucru. A fost infectat cu virusul COVID-19 care i-a afectat destul de rău plămânii. A fost internat în stare gravă în spital însă a luptat pentru viaţa lui. „Timpul trece repede….foarte repede…. să fiţi sănătoşi că sănătatea e scumpă“, oftează Cezar.

Adauga un comentariu