National

Povestea cutremurătoare a unui miner din Valea Jiului: „Tone de fier peste noi, am trăit ca într-o cușcă”

Publicat: 22 feb. 2021
mineri din valea jiului
După o săptămână de proteste, minerii din subteran au ales să iasă la suprafață. Decizia a apărut ca urmare a acordului scris de ministrul Muncii, de liderii de sindicat şi de administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, că minerii își vor primi salariile.

Luni, 22 februarie, unul dintre minerii din Valea Jiului a povestit, la Antena 3, un moment marcant din viața sa. Acesta a fost surprins, alături de alți colegi, de o surpare în adâncul minei. Împreună, au trăit 14 ore jumătate prinși de tone de fier. Din păcate, în urma accidentului, au decedat doi dintre colegii săi.

„Acum aproape 4 ani, mi-au murit doi colegi, unul, din păcate, chiar înaintea mea, Codlean Iulian. Celălalt, Suciu Ioan a murit, din ce am auzit, când mi-am revenit după patru zile de reanimare. Efectiv s-a închis tot abatajul pe noi, de fapt o parte din abataj, cum spunem noi, de la coloana 29 până la coloana 70.

Vă dați seama, tone de fier peste noi, am trăit ca într-o cușcă. Au fost 14 ore și jumătate, dar cred că le-aș putea cataloga ca și două săptămâni. Cele mai grele ore din viață. Eu fiind și salvator minier, mi-a fost cel mai greu, având un coleg în față care mă implora să-l ajut și nu puteam. Aia te doare…

Era prins și nu puteam să ajung la el fiind doar o gaură prin care puteam comunica cu el, din cauza fiarelor. Nu puteam să-l ajut cu absolut-absolut nimic, eu fiind tot pe burtă, stând doar pe burtă timp de 14 ore și jumătate”, a povestit, cu ochii în lacrimi minerul.

După o săptămână de proteste, minerii din subteran au ales să iasă la suprafață. Decizia a apărut ca urmare a acordului scris de ministrul Muncii, de liderii de sindicat şi de administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, că minerii își vor primi salariile.

Documentul cuprinde un calendar în trei etape pentru acordarea salariilor întârziate pe ianuarie, a ajutoarelor de încălzire, a tichetelor de masă şi a banilor pentru transportul la muncă. În acest fel, minerii ar trebui să își primească salariile în data de 25 februarie.

Fiind de acord cu rezultatul negocierilor, minerii au ales să iasă la suprafață, unde au fost întâpinați de familii cu brațele deschise și lacrimi în ochi.

Pentru a evita repetarea situației, minerii sunt pregătiți să continue protestele.

Un miner de la Lupeni a fost luat cu ambulanţa, înainte ca acordul semnat la Bucureşti să ajungă în subteran

Înainte de ora 18, unul dintre mineri a avut nevoie de îngrijiri medicale. Acesta a fost luat cu ambulanța, cu puțin timp înainte ca acordul semnat la București să ajungă în subteran. El a fost transportat la spitalul din Petroşani, spun surse Antena 3, fiindcă prezenta ameţeli şi insuficienţă respiratorie.

Totul a avut loc exact înainte ca minerii mesageri de la suprafaţă să coboare în subteran cu acordul negociat şi semnat la Bucureşti de liderii de sindicat, ministrul muncii şi administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara.

După negocierile purtate luni, ministrul muncii, Raluca Turcan, le-a cerut celor blocaţi în subteran să oprească protestul.

Cu toate acestea, cei din subteran au cerut să vadă acordul, ca primă condiţie pentru a înceta protestul şi a nu intra în greva foamei. Ei spun că nu au încredere în declaraţiile făcute de ministrul Raluca Turcan.

„Acel miner a aşteptat să vadă acordul scris. N-a mai apucat să se bucure de rezultat şi a ajuns la spital”, a transmis corespondentul Antena 3 Gabriela Mladin.

Adauga un comentariu