Eveniment-Social

Povestea lui Siminică, omul considerat cel mai celebru comic al Circului românesc

Publicat: 28 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Povestea lui Siminică omul considerat cel mai celebru comic al Circului românesc

Simion Avram, cunoscut sub numele „Siminică”, este considerat cel mai celebru comic al Circului Românesc.

El s-a născut pe 31 octombrie 1936 și a murit pe 27 septembrie 2018, încântând decenii în șir sute de mii de oameni.

De altfel, Siminică este considerat unul dintre pionierii din istoria circului în România. Chiar dacă prima atestare din istoria circului în România datează din anul 1681, lucrurile au evoluat mult de la începutul secolului al XX-lea.

Siminică și-a dedicat întreaga viață circului, încă de la naștere. De fapt, el s-a născut într-o cușcă a leilor ce era transformată în vagon de circ.

Provenea dintr-o familie care activa în acest domeniu. Astfel, bunicul său era un instrumentist în Orchestra Circului „Berciuni”. În plus, tatăl său cânta la tronbon și era comediant, în timp ce mama sa era atât amazoană, cât și vânzătoare la casele de bilete de la circ.

Siminică a făcut primii pași în lumea circului pe când avea 5 ani. Apoi, debutul într-o arenă la un spectacol l-a avut pe când a împlinit 7 ani. La acel moment, el executa numere de acrobație, contorsionism și făcea diverse giumbușlucuri.

El se antrena cu sora sa Elena, iar printre materialele folosite la construirea unui dublu-trapez se aflau frânghia pentru rufe a mamei și un țăruș de fier. Chiar și așa, Siminică și sora sa au executat în arenă numere de dublu trapez deși nu aveau lonjă de siguranță.

Astfel, Siminică și sora sa au devenit vedete în programul unor circuri precum Antonio, Bernea, Palladium, Franzini și Krateyl.

În 1953,  Siminică și Elena au participat la Festivalul Mondial al Tinereții din București. Colaborarea dintre cei doi s-a încheiat însă în momentul în care sora sa s-a căsătorit cu un alt acrobat vestit din acele vremuri, Sandi Bernea. Elena și-a pierdut însă viața la doar 19 ani, în timpul unui spectacol susținut la Ramnicu Vălcea, după ce trapezul la care își executa numărul s-a rupt. Ea era însărcinată și a căzut de la 15 metri înălțime, murind în fața a peste 3.000 de spectatori.

 

Din 1954, Siminică a devenit angajat al Circului de Stat București, dar a demisionat peste numai 3 ani din cauza unor neînțelegeri cu conducerea.

El a ajuns astfel să descarce vagoane cu scânduri în Gara Obor, unde primea 20 de lei pentru fiecare.

După ceva timp, a revenit ca angajat al Circului de Stat, însă în postura de recuziter. Oamenii îl aplaudau de fiecare data când îl vedeau, astfel că regizorul tehnic i-a interzis să mai apară pe scenă pentru a duce recuzita. Ulterior, el a profitat de faptul că un acrobat s-a îmbolnăvit și a revenit în scenă cu un succes uriaș.

Siminică a fost considerat astfel unul dintre cei mai mari acrobați din istoria României. El a efectuat numere de zburător, trapezist, looping în doi, echilibristică cu bara de bambus în dantură, săltător, echilibrist la sol, echilibristică la mare înălțime, excentric acrobat.

Riscurile erau însă ridicate, iar Siminică a suferit în întreaga carieră 8 fracturi de mâini și de picioare. Cea mai gravă s-a produs în timpul unui spectacol ce a avut loc la Turnu Măgurele, când o frânghie de la trapez s-a rupt, iar Siminică a căzut de la 12 metri înălțime.

În anul 1987 a decis să se pensioneze, dar peste numai un an a revenit asupra deciziei și a continuat să lucreze atât în România, dar și în străinătate.

El a murit la vârsta de 81 de ani, după ce a stat mai mult timp internat la Spitalul Floreasca din București din cauza unor probleme de sănătate.

 

Adauga un comentariu