Titlurile zilei

Pozele care ar trebui să ajungă pe pereții șefilor care conduc județul! Așa arată un drum județean în 2019, la Iași! Vă place? – FOTO

Publicat: 22 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

La doi pași de municipiul Iași se observă poate una din cele mai rușinoase imagini ale momentului. Într-o metropolă care se dezvoltă continuu, unii ieșeni sunt nevoiți să circule cu cizmele la ei și să îndure un adevărat chin rutier. În apropierea orașului se află unul din puținele drumuri județene care mai sunt de pământ. Rușinos este faptul că drumarii s-au lăudat că au asfaltat o porțiune din acest drum. Cea mai mare parte a șoselei, trecută ca drum județean, a rămas îngropată în noroaie

În vreme ce autoritățile ieșene și drumarii se laudă cu contracte generoase oferite unor firme dubioase, realitatea din teren este cu totul alta. În timp ce unele comune ieșene au reușit să refacă drumurile din localitățile lor, tocmai cei care ar trebui să dea un exemplu reușesc să se facă de râs.

La doi pași de municipiul Iași se află unul din puținele durmuri de pământ care sunt trecute în acte ca drum județean. Deși este vorba despre o zonă aflată într-o continuă dezvoltare, situația pare desprinsă din alt film. Drumarii ieșeni și cei de la Consiliul Județean Iași continuă să nu vadă acest lucru și să-și vadă de cu totul alte lucruri.
DJ 248D Păun-Tomești, în lungime de numai doi kilometri, face legătura între satul Păun din comuna Bârnova și DN 28 prin Tomești. Pe hârtie ar trebui să fie o porțiune de drum care leagă două mari comune din jurul Iașului. În realitate, situația este mai rea ca într-un sat izolat din fundul județului.

Rămâne drum de pământ

Cine se aventurează pe acest drum, o face pe propria răspundere. La prima ploaie mai serioasă artera se înfundă imediat. Chiar dacă ar reprezenta o scurtătură pentru șoferi, aceștia preferă să ocolească decât să intre cu mașinile pe acest drum care duce în pădure, iar șoseaua devine tot mai periculoasă.
În județ mai sunt circa 10 kilometri de drumuri județene de pământ. Este vorba despre DJ 208G Movileni – Crivești (DN 28), DJ 244F Pietriș – Moșna și DJ 248D Păun – Tomești. Consiliul Județean Iași și Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) nu au reușit ani la rând să scape de această corvoadă. Iașul se regăsește pe lista neagră a județelor unde mai sunt drumuri de pământ, chiar dacă acestea sunt trecute la categoria de drumuri județene.

Culmea, în urmă cu doi ani, o mică porțiune din această „șosea” a fost asfaltată. Însă după ce s-a turnat asfalt pe o porțiune de un kilometru, pe restul șoselei nu s-a mai făcut nimic. În timpul sezonului ploios sau iarna, circulația rutieră este un chin.
La capătul localității Tomești, asfaltul dispare. Drumul continuă direct pe pământ pe kilometri greu practicabili. Șoseaua intră în pădure până aproape de Păun, unde circulația devine o aventură. Din 2017 și până în prezent, lucrarea a bătut pasul pe loc, în ciuda promisiunilor Consiliului Județean Iași.

Dezastrul rutier este trecut cu vederea

Starea acestui drum județean este greu de descris în cuvinte. Șanțuri adânci, în unele locuri chiar și de un metru, porțiuni întregi de gropi. Denivelările sunt la tot pasul. Cândva, la intrarea pe acest drum ar fi existat ceva indicatoare rutiere, însă acestea au dispărut. Acum nu există niciun semn care să arate că drumul este greu de străbătut. Practic, în orice moment, cineva se poate trezi cu o surpriză nedorită dacă se aventurează pe acest drum.

Totodată, un șofer nepriceput poate ajunge cu ușurință într-un copac în zona respectivă. Este greu de înțeles cum cei care au în subordine acest drum sunt atât de indiferenți. Câteva mașini de piatră ar face acest drum practicabil. Drumarii au inclus acest drum pe lista acordului-cadru de întreținere pentru vara viitoare. Rămâne de văzut cum îl vor întreține, din moment ce în ultimii trei ani abia au reușit să pună un kilometru de asfalt, restul fiind în continuare drum de pământ.

Adauga un comentariu