Titlurile zilei

Prăbușire pentru Mihai Țibucanu, cunoscut fermier din Iași! A făcut afaceri cu un miliardar iranian. Ieșeanul: „Vreau să plec din țară, să lucrez în construcții”

Publicat: 01 mai 2020

Fermierul Mihai Țibucanu vrea să renunțe la orice afacere care are legătură cu România. Creditorii vor să-i vândă ferma de porci din comuna Coarnele Caprei. Are de plătit aproape 100.000 de euro unui afacerist iranian, care produce anual peste 300 de milioane de euro. Lichidatorul judiciar va stabili data licitației. „Chiar m-am rugat să vândă ferma. E treaba lor să recupereze. Nu mă mai interesează nimic. După 12 ani de muncă s-a ales praful. A fost o perioadă de doi ani când vindeam în pierdere. Așa a fost nu numai la noi, ci și în Germania”, a precizat fermierul

Fermierul ieșean Mihai Țibucanu se află într-o situație complicată din punct de vedere financiar. Asta, după ce societatea Ferma Robert SRL, cu obiect de activitate „creșterea suinelor”, a intrat în reorganizare din cauza datoriilor acumulate către mai mulți parteneri de afaceri. La începutul acestei săptămâni, lichidatorul judiciar a convocat o nouă Adunare a Creditorilor, ocazie cu care s-au luat o serie de hotărâri privind valorificarea bunurilor societății. Pentru că și în trecut s-a încercat valorificarea bunurilor, dar fără succes, s-a decis ca ferma din comuna Coarnele Caprei să fie scoasă la vânzare împreună cu toate utilajele și echipamentele. Evaluatorii au stabilit că bunurile au valoare de piață de 599.730 de euro. Este vorba despre clădiri și construcții, adică ferma propriu-zisă, instalația de alimentare GPL, două rezervoare cu o capacitate a câte 3.000 de litri de gaz și un rezervor pentru fibră de sticlă. În perioada următoare vor fi organizate mai multe licitații.

Datorii la o firmă cu cifre spectaculoase

Situația actuală este cauzată și de faptul că Mihai Țibucanu nu a reușit să plătească 344.339 de lei către Agricover SA, parte a Agricover Holding SA. Compania este deținută de omul de afaceri iranian Jabbar Kanani. Compania a dezvoltat afaceri în zona comerțului cu cereale, semințe, pesticide, procesarea cărnii de porc, distribuție de fructe-legume etc. În 2018, omul de afaceri român de origine iraniană a înregistrat o cifră de 1,6 miliarde lei, adică 380 de milioane de euro, profit de 13,3 milioane de lei, cu un număr de 857 de angajați. La masa credală s-au mai înscris Finanțele ieșene, cu suma de 455.997 lei, în timp ce Patria Bank SA are de recuperat un credit de peste 1 milion de lei.

Țibucanu: „Mă duc să lucrez în construcții”

Aflată în insolvență, firma lui Mihai Țibucanu a înregistrat o activitate foarte slabă, dacă ne raportăm la nivelul anului 2018, perioada în care sunt disponibile ultimele date financiare. Cifra de afaceri a fost de 384.483 de lei, pierderi de 1.308 lei, datorii de 5,2 milioane de lei, cu niciun angajat. Firma este pe pierderi începând cu anul 2016. În firmă mai apare ca asociat Dorela Țibucanu. Contactat telefonic, fermierul a precizat că nu vrea să mai audă de afaceri în România.

„Chiar m-am rugat să vândă ferma. E treaba lor să recupereze. Nu mă mai interesează nimic. După 12 ani de muncă s-a ales praful. A fost o perioadă de doi ani când vindeam în pierdere. Așa a fost nu numai la noi, ci și în Germania. Vreau să plec din țară, să lucrez în construcții. Altceva nu mă mai interesează”, a precizat Țibucanu.

Finanțele mai au de recuperat

De precizat că, în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, conform ultimelor date, la nivelul județului Iași, Fiscul a înregistrat încasări de aproape 5,4 miliarde lei, adică 1,1 miliarde euro, de la persoane fizice și juridice. La nivel de regiune, media de încasări lunară a fost de 1,3 miliarde lei. Față de anul 2018, diferențele nu sunt majore. În ceea ce privește sumele suplimentare identificate în urma inspecțiilor fiscale, la nivelul județului Iași, acestea ating pragul de 175.681.277 lei, adică 37,3 milioane de euro. În 2018, suma a fost mult mai mică, de aproape 110 milioane lei. Diferența este cauzată de restructurarea activității ANAF. În această perioadă, activitatea de inspecție fiscală a fost redusă.

Comentarii
 • Statul are grijă să te jupeasca dacă ai o afacere.Tot ce cîștigi trebuie să le d-ai lor,să aibă salarii de sute de milioane,pensii de tot felul,să fure,să se plimbe iar noi să muncim ca sclavii.Cum trece data de 24si nu ai plătit taxele îți și vine plicul .Trăim în colonia „România „.

 • Uite, si Neculai al meu indragostitu iaca nu mai face urda. Cica era fermier, dar s-a fermat si ne-am mutat la Hala.
  Jorj taie lemne in Erlanda ca sa o tina cu stomacu plin pe tatuata. Ala vitreg praseste si el pe la strainezi. Jambon a mierlit.
  Iar Neculai s-a facut instalator de canalizari. Deci articolul e adevarat, asa era si cand eram banchera. Vremuri….

 • Domnu agricoltor, nea Caisă, ce-mi văd ochii ? Țâfra de afaceri 384.000, datorii de 5,2 meleoane. Care țâfră de afaceri nu zice nika, pentru că nu știm ce are de încasat, doi firfirici, acolo. Iar nea Caisă, care este mare agricoltor, zâce la gazetă: ”Chiar m-am rugat să vândă ferma. E treaba lor să recupereze”. Nea Caisă, mare agricoltor, nu înțelege că nu-i chiar așa de ușor de rezolvat. Fiindcă, cumva, s-ar putea ca sumele datorate să nu poată fi recuperate din doi măgari ș-o tăgârță, încă ce tilinci, capre și coțofene are el pe-acolo, astfel încât ”recuperarea” s-ar putea extinde și în alte zone. Pe la Economie se învață, printre alte lucruri teoretice, și o chestie numită calculul punctului de echilibru al afacerii; aiasta e doar pentru fraieri ca noi, care nu suntem agicoltori. Și tot acolo se mai învață Legea societăților comerciale, unde, pe la urmă, se povestește despre lichidarea societăților comerciale, CUM ANUME SE FACE. Eh, unde școală nu-i, nimic nu iaste.

 • Felicităm redacția pentru poza aleasă. Nenea agricoltor n-are nika interesant la căutătură. Cel mai tare și mai tare îmi place privirea suinei, denotă oarecare inteligență. Ce galiș… privește…

 • Bai nene Jiji, ma uimește prostia de care dati dovada… rămân profund dezgustata de nesimtirea, prostia și răutatea pe care o poate deține un OM din exterior care nu știe absolut nimic concret cu privire la afacerea și studiile omului.. vedeti sa nu va pocneasca vreo vena pe la cap de la cata carte ați învățat dvs… de oameni care vorbesc și se dau destepti, România e plină… de oameni care intr-adevar mai și fac ceva, nu prea.. vedeti-va de cele doua lulele, trei surcele ce le aveți dvs in cap și nu va mai permiteți sa comentați in necunoștință de cauza… de oameni ca și dvs, lumea asta e plină :))) mai puține vorbe, mai multe acțiuni. Numai bine și multă sanatate, minunatule Jiji, data viitoare, onorati-ne cu absenta

 • Cum Dumnezeu vrei sa faci profit cind tu esti foarte aplecat sa dai spaga porci domnului Comisar Sef SIMIONESCU DUMITRU ,seful politiei Harlau?
  TRAIASCA SPAGA DATA SEFILOR ,TRAIASCA PUPINCURISMUL ,TRAIACA SIMIONESCU PENALUL

 • Da ,Bejenaru Mirel ,sluga lui dl.Cms.Simionescu Dumitru ,un gonas care a ajuns mare sef de rutiera la Husi ,un spagar betiv care l-a muls pe Tibucanu Mihai de porci .
  Dumnezeu nu bate cu parul ,unde a calcat Simionescu cu sluga Bejenaru s-a ales praful

 • Ma lasi ,Simionescu Dumitru spagar?Bejenaru Mirel ,curvar ?
  Nu ,astia sunt piinea lu dumnezeu ,de i-ar curata covitul asta ca ne-am saturat de hoti si prosti .

 • GUIT ,GUIT ,GUIT ,GUIT STRIGA UN PURCEL GALES DIN PORTBAGAJUL LUI BEJENARU .PORCU VROIA SA EVADEZE ,SA SCAPE DIN LEGATOARE CA SE SIMTEA JIGNIT ,FOLOST ,DAR RANILE PROVOCATE DE SFORILE GROASE CE IN INCONJURA NU IL LASA DELOC .

 • Toti manglitorii erau la ferma ,primar ,prefect ,sef de politie ,militianul Simionescu ,gonasul Mirel ,ce te mai miri ca omul a dat faliment .
  O vaca poate fi mulsa de 2 ori pe zi ,DAR CINE II DA DE MINCARE ?

 • Cine mis eu ?SAF DE POST la Deleni ?
  Recunosc ,cind am fost saf de post la Coarnele Capri mergeam cu masina imprumutata de la Farchizon Danut si caram graunte de pe tarlaua lui Tibucanu Mihai .
  Nu stia patronul ca eu aveam combinatii cu paznicii si grauntele le imparteam cu seful Simionescu Dumitru.
  Este adevarat ca si eu am contribuit la falimentul lui Tibucanu .

 • Nu mai mincati cicat de Mihai Tibucanu ,el este foate destept si chiar inteligent ,pacat ca statul nu-l ajuta sa treaca de aceasta cumpana .Totusi sunt locuri de munca care se pierd in rural si omul asta produce mincare .

 • Prea era ciumeg Tibucanu asta ,ca pe vremuri asta fura animale de la oameni si a mers in Italia unde dintr-o golanie a data tunul .BLESTEMELE L-AU AJUNS

 • Asta patron a fost un neica nimeni ,cine a auzit de el ?
  Chiar daca a furat ,macar daca stia sa tina o afacere ,ce la Belcesti italianul nu face bani ?
  Are magazin la belcesti aprovizioneaza tot Iasul .
  Tibucanu este vinator ca toti retarzii si acum a luat-o in buca

Adauga un comentariu