Fiind cele mai căutate prăjituri de Paști, rețetele de pască și cozonac au fost adaptate de-a lungul vremii. În cazul în care doriți o pască fără aluat cu brânză, aceasta rețetă va deveni una din preferatele voastre. Având o aromă asemănătoare ca cea a cheesecake-ului, desertul poate fi adaptat după placul fiecăruia. Pe de altă parte, cozonacul în formă de floare va atrage privirea tuturor la masa de Paști.
Pe lângă urările de Paști transmise celor apropiați, preparatele tradiționale nu lipsesc de pe mesele românilor. Fiind preparate cu drag de către gospodine, acestea sunt mereu apreciate având un gust aromat și delicios.
Rețete de prăjituri de Paști – Pască fără aluat cu brânză
Pasca este nelipsită de pe masa de Paști, fiind un desert tradițional. Dacă cheesecake-ul este una din prăjiturile preferate, cu siguranță trebuie să încercați pasca fără aluat. Pentru prepararea rețetei veți avea nevoie de 820 grame brânză de vaci pe care o veți amesteca cu ajutorul unui mixer împreună cu 300 grame smântână de 30 la sută grăsime, 2 pliculețe de zahăr vanilat și 150 grame zahăr. După ce acestea sunt omogenizate, continuați să le amestecați încă 5 minute apoi adăugați 4 ouă. Acestea trebuie să fie adăugate pe rând. După fiecare ou pus, mixați, apoi îl adăugați pe următorul. Următorul pas este să puneți coaja rasa de la două lămâi pentru aromă.
La final, veți adăuga în compoziție 100 grame de făină până ce este omogenizată. Pasca fără aluat este gata și o puteți pune la copt. Opțional se pot adăuga 150-250 grame de fructe uscate. Pentru un gust mai fructat, puteți încorpora în compoziție 50 grame stafide, 60 grame coajă de portocală confiată, 60 grame mango și 80 grame curmale. Acestea vor trebui să fie pudrate cu puțină făină pentru a nu se lăsa la fund în timpul coacerii. Cu ajutorul unei spatule, veți amesteca compoziția împreună cu fructele. Pentru pasca fără aluat se va utiliza o tavă cu diametrul de 21 centimetri unsă în prealabil cu unt. Se va turna compoziția obținută, se va nivela și apoi se va da la cuptorul preîncălzit. Aceasta trebuie lăsată timp de o oră. La final, ar trebui să aibă textura unei budinci. Pasca fără aluat cu brânză se va lăsa la răcit, apoi se va putea servi.
Cozonac pentru sărbătorile Pascale
Pe lângă pasca cu brânză fără aluat, cozonacul este de asemenea nelipsit de pe masa de Paști. Acesta este un desert mai artistic, fiind în formă de floare. Prima dată se va încălzi 250 mililitri de lapte, însă trebuie să aveți grijă să nu fie fierbinte. Acesta se va amesteca cu trei linguri de zahăr 10 grame de drojdie. Se vor lăsa pentru 10 minute, apoi se adăugă peste compoziție un ou, un praf de sare, 50 grame de unt topit și o esență de vanilie. Amestecați până ce sunt omogenizate, apoi adăugați trei linguri de ulei. Ulterior se adăugă treptat 400 de grame de făină. După ce aluatul este gata, îl lăsați acoperit timp de 30 minute. Ulterior, îl veți scoate și îl veți întinde pe masa presărată în prealabil cu puțină făină. Foaia se va unge cu 30 grame unt moale, trei linguri zahăr și orice compoziție vă place. Puteți pune fructe confiate, cremă de ciocolată sau vanilie.
Aluatul se va rula, se vor tăia capetele, apoi se va pune sucit în formă de cerc într-o tavă. Ulterior se va tăia felii. Se va lăsa distanță de aproximativ 2-3 felii pentru a fi întoarse. Cele două capete de cozonac tăiate la început, se vor pune în centrul cozonacului. Acesta se va lăsa la crescut pentru aproximativ 30 minute în tavă și se va unge cu un ou. Cuptorul va fi preîncălzit, iar cozonacul va fi lăsat 40 minute până este rumenit. După ce este gata, îl lăsați să se răcească apoi îl puteți servi.
Cele mai căutate prăjituri de Paști sunt pasca și cozonacul. Deserturile tradiționale sunt nelipsite de pe orice masă, alături de acestea regăsindu-se ouăle roșii, drobul și friptura de miel.