Boli si tratamente

Prea mult calciu crește riscul de cancer de prostată

Publicat: 21 oct. 2019

Prea mult calciu da cancer prostată. Conform unui studiu american, un nivel ridicat de calciu in sânge ar induce la om un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată. Explicația fiziologică lipsește, dar acest rezultat este considerat o veste bună.

Bărbații al căror calciu seric (cantitatea de calciu în serul sanguin) atinge cele mai mari valori din intervalul considerat normal ar avea un risc de trei ori de a dezvolta cancer de prostată.

Acesta este rezultatul unui studiu publicat recent în revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention și semnat de doi medici americani, Halcyon Skinner (epidemiolog la Universitatea din Wisconsin-Madison) și Gary Schwartz (oncolog pentru cancer, Wake Forest University).

Concluzia se bazează pe analiza înregistrărilor medicale a 2.814 bărbați facuta într-un studiu pe termen lung (National Health and Nutrition Examination Survey).

Printre acestea, cei doi medici au identificat 85 de cazuri de cancer de prostată și 25 de decese din cauza acestei boli.

Pentru acești pacienți, nivelul seric de calciu a fost măsurat cu mult înainte de detectarea tumorii, în medie aproximativ cu 10 ani.

Prea mult calciu da cancer prostată

Studiul concluzionează că există o corelație semnificativă între calcemie și cancer. Cercetătorii au avut în vedere trei grupe în funcție de conținutul de calciu din sânge.

În cel cu cel mai mare calciu seric (99 până la 105 mg / l, maximul nepatologic considerat 105 mg / l), numărul de cancere a fost de 2,7 ori mai mare decât cel observat în grupul în care calcemia este cea mai slaba.

Nivelurile ridicate de calciu din sânge sau care au o rudă apropiată care a dezvoltat cancer de prostată ar conduce apoi la un risc similar.

Cu 25 de decese luate în considerare, studiul are o bază statistică mică, dar autorii subliniază că aceste rezultate consolidează observațiile existente.

Se știa deja că celulele tumorale ale cancerului de prostată au un număr anormal de mare de receptori sensibili la calciu și hormon paratiroid.

Produs de glanda cu același nume, acesta din urmă reglează cantitatea de calciu din sânge, un parametru fiziologic foarte important.

Hipercalcemia este adesea legată de cancere, inclusiv metastaze osoase

De asemenea, se știe că hipercalcemia este adesea legată de cancere, inclusiv metastaze osoase. În plus, mai multe studii (inclusiv Epic, pe 142.251 de bărbați europeni) au arătat că un consum mare de produse lactate crește riscul de cancer de prostată.

Dar mecanismul precis care ar lega calciul seric cu cancerul de prostată rămâne necunoscut. Poate fi, dimpotrivă, un efect secundar dacă cauza ar fi să caute hormonul paratiroidian.

Chiar fără a înțelege toate fenomenele implicate, aceste rezultate, dacă sunt confirmate, ar putea fi totuși exploatabile.

Într-adevăr, există medicamente capabile să reducă calciul seric sau cantitatea de hormon paratiroid și un tratament preventiv sau foarte precoce poate fi posibil. Va mai fi nevoie de studii suplimentare pentru a verifica această posibilitate.loading...

Adauga un comentariu