Coronavirus

Precizări privind viitoarele certificate COVID-19 emise în Uniunea Europeană

Publicat: 12 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Precizări privind viitoarele certificate COVID-19 emise în Uniunea Europeană
Crearea unui paşaport de sănătate este, de asemenea, în discuţie la nivelul Uniunii Europene, care ar dori să lanseze acest tip de iniţiativă în această vară pentru călătoriile în cadrul Uniunii.

Viitoarele certificate privind COVID-19 emise în Uniunea Europeană „trebuie să prevină discriminarea” celor care nu sunt vaccinaţi şi de asemenea să includă informaţii cu privire la testare şi vindecare, indică un proiect de document la care Reuters a avut acces înaintea publicării sale, săptămâna viitoare.

Conform acestui proiect, citat de Agerpres, rămâne la latitudinea celor 27 de state membre să decidă dacă pot fi ridicate restricţiile de călătorie numai pentru cei vaccinaţi cu seruri autorizate pentru blocul comunitar în ansamblu de Agenţia europeană pentru medicamente (EMA) sau şi pentru cei care au fost vaccinaţi cu seruri autorizate în mod unilateral de unele din statele membre.

Statele membre Ungaria şi Slovacia au cumpărat deja vaccinul rus Sputnik, deşi acesta nu a fost autorizat de EMA, aminteşte Reuters.

Comisia Europeană ar urma să facă publică săptămâna viitoare propunerea finală privind certificatele verzi digitale, în contextul în care statele din sudul blocului, dependente în mare măsură de turism, speră ca astfel să poată relansa acest sector în sezonul estival din anul în curs.

Franţa, Germania, Belgia, Olanda şi Lituania se opun instituirii unui aşa-numit „paşaport de vaccinare” la nivelul Uniunii Europene.

Comisia Europeană a transmis, săptămâna trecută, că statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să stabilească utilitatea potenţialului certificat medical digital european. „Noi pregătim un document la scară europeană, care va include date foarte obiective. Dar statele membre vor decide care va fi utilizarea precisă a documentului”, a explicat Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de Promovarea Stilului de Viaţă European, potrivit Mediafax.

Comisia Europeană a dat asigurări în ianuarie că vaccinarea împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie, subliniind că nu vor exista drepturi diferite în funcţie de opţiune. Nici Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu recomandă introducerea aşa-numitelor „paşapoarte de vaccinare”. Nu este clar dacă vaccinarea va opri răspândirea coronavirusului şi nici cât durează imunitatea. În plus, nu este clar cât timp sunt imune persoanele care s-au vindecat de Covid-19 şi dacă ar trebui să primească vreun certificat. De asemenea, unele persoane au contraindicaţii privind vaccinarea.

Adauga un comentariu