Actualitate

Prefectul Capitalei a fost demis de Ludovic Orban. Cine îi va lua locul – SURSE

Publicat: 19 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prefectul Capitalei a fost demis de Ludovic Orban. Cine îi va lua locul - SURSE
Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, va fi schimbat din funcție de premierul Ludovic Orban, după ce a spus în spațiul public faptul că nu știe câți oameni sunt infectați cu Sars-Cov-2, potrivit unor surse.

Aceleaşi surse spun că Ludovic Orban ar vrea să-l înlocuiască pe Gheorghe Cojanu cu fostul poliţist Traian Berbeceanu, în prezent şeful de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela. Există, însă, o problemă: Berbeceanu, membru PNL din vara acestui an, nu face parte din corpul funcţionarilor publici, aşa că varianta nu este definitivă. Decizia demiterii prefectului urmează să fie oficializată în perioada următoare.

Premierul a declarat, luni, că activitatea prefectului va fi analizată, având în vedere că în cursul zilei de duminică a declarat că nu cunoaşte numărul de îmbolnăviri din Bucureşti şi faptul că municipiul a trecut de rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori.

Prefectul nu știa situația la zi a epidemiei de coronavirus în oraşul de care răspunde. Gheorghe Cojanu a motivat că era la cumpărături duminică, atunci când a fost întrebat care este rata de infectare, şi a admis că se mai „bâlbâie” în comunicarea publică pentru că este permanent „în tensiune”.

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu: „Este nulă de drept hotărârea cu măsurile pentru București”

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu (PSD), a declarat luni, la Antena 3, după ce a participat la ședința Comitetului Municipal București pentru Situații de Urgență, că în aprecierea sa „este nulă de drept” hotărârea privind măsurile care intră în vigoare de marți în Capitală.

„Vă dau o veste proasta. Hotararea de azi e nula de drept, este motivul pentru care premierul a dispus demiterea Prefectului. Prefectu a insistat (in sedinta) pentru incalcarea legii, ceea ce duce la nulitatea hotararii de azi. Exista riscul ca Prefectura sa nu emita hotararea Comitetului Municipal  pentru Situații de Urgență.  Daca oficiul juridic al Prefecturii are curaj sa isi puna semnatura pe o asemenea incalcare a legii…”, a declarat Aurelian Bădulescu.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii a spus, după ședința CMSU, că urmează să fie emisă Decizia.

Ministerul Educaţiei, noi date privind scenariile de funcţionare a şcolilor din întreaga ţară

Încă 219 grădinițe și școli au intrat peste weekend în scenariul roșu, cu predare exclusiv online, potrivit buletinului informativ transmis astăzi de Ministerul Educației. Astfel, la nivelul întregii ţări 1.259 de unități de învățământ se află în scenariul 3.

Luni, 19 octombrie, potrivit datelor transmise de inspectoratele școlare județene (inclusiv al municipiului București), se înregistrează următoarea situație:

–  10.790 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.

– 5.607 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

– 1.259 de unități de învățământ în Scenariul 3 (S3) implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online

Dintre cele 1.259 de unități aflate în această situație, 313 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 946 unități de învățământ figurează în acest scenariu ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează ori a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare.

MEC reaminteşte că, potrivit ordinului comun al ministrului Educaţiei şi cercetării şi al ministrului Sănătăţii nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcţionare este rata incidenţei cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

„Hotărârile privind scenariul de funcţionare pe parcursul anului şcolar se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie”, afirmă sursa citată.

Adauga un comentariu