Prima pagină » Eveniment-Social » Pregătirile pentru cel mai mare pelerinaj din zona Moldovei au început! Aproximativ 300.000 de oameni sunt așteptați la Iași

Pregătirile pentru cel mai mare pelerinaj din zona Moldovei au început! Aproximativ 300.000 de oameni sunt așteptați la Iași

05 oct. 2022, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Iașiul se pregătește să își primească pelerinii zilele acestea, căci la data de 14 octombrie este sărbătorită Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. La fel ca și în anii trecuți, mijlocul celei de-a doua luni de toamnă înseamnă venirea pelerinilor din toate colțurile țării la Iași, acolo unde orașul deja îmbracă straiele sărbătorii

Anul acesta, pelerinii care vor merge să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva din Catedrala Mitropolitană vor putea intra fără a mai purta mască. Prefectul județului Iași, Bogdan Cojocaru, alături de reprezentanți ai Poliției și ai Jandarmeriei ieșene, a organizat o întâlnire specială prin care a pus la punct modul în care va fi asigurat bunul mers al celui mai mare pelerinaj din zona Moldovei, dar și al zilelor Iașului

Cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la nașterea Sfântului Paisie (Velicicovschi) de la Neamţ (1722-1794), alături de Ocrotitoarea Moldovei va fi aşezată spre închinare și racla cu sfintele moaște. În fiecare an există tradiția de a aduce la Iași, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, moaștele altor sfinți.

Pregătirile pentru cel mai mare pelerinaj au început

Pelerinajul din acest an se așteaptă a fi unul dintre cele mai mari de până acum, peste 100 de autocare cu pelerini din Voluntari fiind așteptate săptămâna aceasta.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași va fi alături de credincioșii veniți de pretutindeni pentru a evita situațiile neplăcute. Astfel, vor fi aduși jandarmi și de la Bacău, fiind asigurată liniștea atât pe parcursul pelerinajului, cât și în timpul Sărbătorilor Iașului.

În mod oficial, pelerinajul va începe sâmbătă, 8 octombrie, cu scoaterea sfintelor moaște pe catafalcul așezat în curtea Mitropoliei, aproape cu o săptămână înainte de marea sărbătoare.

„Sărbătoarea de anul acesta a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi este dedicată anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi anului comemorativ al Sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ. Ţinând cont că se împlinesc 300 de ani de la naşterea Sfântului Paisie (Velicicovschi) de la Neamţ, alături de Ocrotitoarea Moldovei va fi aşezată spre închinare și racla cu sfintele moaște ale Sfântului Paisie, adusă de la Mănăstirea Neamţ.

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 6, când racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni și va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până sâmbătă, 15 octombrie. Dacă fluxul de pelerini va fi mare în această ultimă zi a pelerinajului, aşezarea raclei cu sfintele moaște în Catedrala Mitropolitană va fi amânată până ce numărul credincioșilor va fi suficient pentru a putea fi gestionat în interior, decizia urmând a se anunţa în acele momente”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

Oricine poate ajunge la Ocrotitoarea Moldovei

Toți credincioșii trebuie să știe că în data de 14 octombrie 2022, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9:00, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

„Pentru cei care nu vor reuşi să fie prezenţi în preajma zonei amenajate, anunţăm că slujba va putea fi urmărită și de la distanță pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locaţii”, a adăugat Lucian Apopei.

Dincolo de vizita enoriașului într-o zi atât importantă, din bătrâni, mai ales la sate, se păstrează anumite tradiții și obiceiuri specifice acestei sărbători. Credincioșii dau de pomană pentru sufletele celor adormiți și nu trebuie să uite că cel mai important este să se gândească la cel de aproape în fiecare zi, nu doar cu prilejul sărbătorilor speciale.

Nu trebuie să împartă fructe și legume cu cruce, cum spuneau strămoșii, dar nici nuci, pepeni sau castraveți. Se dau de pomană fructe și alimente de sezon, cum ar fi grâu nou, pâine, lipii, vin roșu și must.

Având în vedere că această mare sărbătoare mai este cunoscută și ca „Vinerea celor 12 vineri” sau „Vinerea Mare de Toamnă”, pentru că Sfânta Parascheva era cunoscută și sub numele de Sfânta Vineri, se spune că le va ajuta pe tinerele ajunse la vârsta măritișului să se căsătorească cu cel care le este sortit de Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2024
11 decembrie 2024