Eveniment-Social

Premieră academică la Iași! Doctoratul European, după aderarea la importante rețele internaționale, introdus la TUIAȘI

Publicat: 19 nov. 2020
Conducerea Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat de la Universitatea Tehnică
TUIAȘI a introdus Doctoratul European și a aderat la mai multe rețele internaționale universitare pentru cooperarea în domeniul studiilor doctorale

Conducerea Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a finalizat, începând cu data de 1 octombrie 2020, etapele pentru a-și crește vizibilitatea studiilor doctorale. Astfel, a reușit să introducă certificatul de Doctorat European. În acest mod, se creează noi oportunități de colaborare inter-instituțională și de includere a universității în mai multe rețele internaționale similare

Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD) de la Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” a parcurs pașii necesari pentru a-și crește vizibilitatea studiilor doctorale, reușind să introducă certificatul de Doctorat European. În acest fel s-au pus bazele pentru noi oportunități de colaborare inter-instituțională și de includere a Universității Tehnice din Iași în mai multe rețele internaționale de profil. Astfel, TUIAȘI are posibilitatea de a le oferi studenților la studiile doctorale titulatura de „Doctorat European”. E un concept propus de către European University Association (EUA), cu scopul de a stimula integrarea absolvenților de doctorat din țările europene în mediul academic și socio-economic european. Pentru obținerea certificatului de Doctorat European, un doctorand trebuie să îndeplinească o serie de criterii cumulative, propuse de către EUA și adoptate deja de către TUIAȘI.

Pentru a obține un certificat de Doctorat European, un student trebuie să fie înmatriculat într-un program de studiu de doctorat acreditat la TUIAȘI

Pentru a obține un certificat de Doctorat European, un student trebuie să fie înmatriculat într-un program de studiu de doctorat acreditat la TUIAȘI, trebuie să îl parcurgă și să promoveze proiectul de cercetare științifică având cel puțin calificativul „foarte bine”. Pe parcursul studiilor sale, trebuie să efectueze un stagiu de cercetare în domeniul tezei de minimum 3 luni în una sau două universități din Uniunea Europeană (UE) sau țări asociate UE, cu excepția României, de unde să obțină un raport pozitiv al stagiului din partea coordonatorului de la universitatea parteneră. Ulterior, cel puțin un membru din comisia de susținere a tezei de doctorat trebuie să fie cadru didactic sau de cercetare într-o universitate sau un institut de cercetare din UE și țări asociate, dar nu din aceleași instituții unde a efectuat stagiul de minimum 3 luni de cercetare.

Teza de doctorat trebuie să fie redactată într-o limbă de circulație internațională

Totodată, teza de doctorat trebuie să fie redactată într-o limbă de circulație internațională, de preferat engleza, iar susținerea publică a tezei trebuie să fie făcută într-o limbă de circulație internațională.

„Atunci când suntem înconjurați de o criză sanitară fără precedent, când unii își pierd locurile de muncă, când majoritatea firmelor își restrâng activitatea, când întreaga societate este puternic afectată – este oare potrivit să vorbim despre educație și performanță în studii doctorale? Răspunsul este un «Da» ferm. Educația, în toate formele ei, trebuie să fie prioritatea numărul 1 a oricărei societăți, mai ales în perioade de recesiune”, a declarat prof. univ. dr. habil.

Alina Minea, director al CSUD de la TUIAȘI. În același timp, TUIAȘI a aderat la Consiliul pentru Educație Doctorală al EUA (EUA-CDE), o organizație europeană care cuprinde 265 de instituții din 36 de țări, unde se promovează colaborarea și schimbul de bune practici în studiile doctorale. Aici, consideră reprezentanții TUIAȘI, se pot crea oportunități unice de colaborare inter-instituționale în ceea ce privește doctoratele, de la cercetări comune, la teze realizate în co-tutelă.

„TUIAȘI este o voce puternică în spațiul european, cu un număr de peste 70 de conducători de doctorat și 800 de studenți doctoranzi, acoperind aproape toate domeniile tehnice de doctorat, astfel că afilierea universității la organizațiile internaționale a fost un demers firesc”, a completat profesorul Alina Minea.
Adauga un comentariu