O companie publică din Iași este pe cale să creeze un precedent în România în ceea ce privește operarea utilităților publice. La demersurile făcute de Salubris SA a fost realizată o propunere legislativă pentru modificarea unor acte normative în domeniul serviciilor comunitare de utilități. Drept urmare, și firmele publice vor putea participa la licitațiile organizate de primării când va veni vorba despre salubritate, apă-canalizare sau chiar de transport public. Principalele avantaje de care vor beneficia cetățenii stau în creșterea calității serviciilor și în scăderea tarifelor și prețurilor, în vreme ce companiile vor putea accesa fonduri europene în mod direct.
Conducerea companiei din subordinea municipalității ieșene care se ocupă de gestionarea deșeurilor a făcut demersuri în așa fel încât, în Parlamentul României, să fie realizată o propunere legislativă prin care firmele publice vor putea participa la licitații pentru operarea utilităților publice. Concret, este vorba despre o „Propunere legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul serviciilor comunitare de utilități publice”, care a fost deja adoptată de Camera Deputaților. Aceasta a fost realizată tocmai pentru ca firmele publice, precum Salubris, ApaVital sau CTP Iași să poată participa la licitații pentru preluarea serviciilor de utilități din diferite localități. În momentul de față, conform legislației în vigoare, doar companiile private au dreptul să participe la licitațiile organizate de Unitățile Administrativ-Teritoriale pentru preluarea unor servicii ca salubritatea, apă-canal, termoficarea sau chiar transportul public de călători.
„Multe orașe mari din țări dezvoltate din Europa, precum Germania sau Franța, au serviciul de salubritate operat de o companie publică, adică de compania a cărui acționar este primăria orașului respectiv. Nu cred că ei sunt nebuni făcând acest lucru și cu siguranță au luat aceste decizii în favoarea cetățenilor și a calității serviciilor. Orice companie privată are ca scop obținerea de profit, iar aici vorbim despre un serviciu de utilitate publică extrem de important pentru comunitate. Dacă vom găsi calea legală, vom participa la licitații pentru preluarea serviciului de salubritate din orașe mari din România”, a explicat Cătălin Neculau, director general Salubris SA Iași.
Vor să participe la licitații și să ia fonduri europene
Salubris SA Iași are ca unic acționar Consiliul Local al Municipiului Iași. Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, republicată, stabilește cadrul juridic și instrumentele necesare înființării, organizării și prestării serviciilor comunitare de utilități publice. Aceasta se referă la servicii precum alimentarea cu apă, canalizarea și epurarea apelor uzate, termoficarea, salubrizarea, transportul public și alimentarea cu gaze naturale. Legea a fost modificată astfel încât să respecte principiile europene în materia economiei circulare. Îngrădirea încheierii contractelor de delegare a gestiunii sau de accesare a fondurilor europene în cazul prestării serviciilor comunitare sunt printre principalele blocaje care se solicită a fi îndepărtate în propunerea legislativă.
„Prin aprobarea stabilirii tarifului de către autoritățile deliberative ale autorităților administrației publice locale sau adunare generală se îngreunează excesiv procesul, deoarece tariful a rezultat ca urmare a unei licitații publice, fiind necesar să se încheie direct contractul. Astfel, se ajunge în practică la situația în care Consiliul Local să nu aprobe, după finalizarea licitațiilor, prețurile ofertate la cel mai scăzut nivel pe care piața îl putea oferi ori să aprobe tarife la un nivel mai mic decât cel rezultat din licitație”, se arată în propunerea legislativă.
Propunerea mai așteaptă doar unele avize
În expunerea de motive pentru modificare este subliniat faptul că intervenția companiilor publice va duce cu siguranță la rezultate mai bune în reciclarea și gestionarea deșeurilor și în momentul de față există mai multe blocaje.
„Pentru a asigura atingerea la data de 31 decembrie 2020 a unui nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minim 50 la sută din masa totală generată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic sau sticlă provenind din deșeurile menajere, în măsura în care aceste fluxuri de deșeuri sunt similare deșeurilor care provin din gospodării, este necesar ca în unele UAT să se aprobe o taxă de salubritate”, se mai arată în propunerea legislativă care a trecut deja de Camera Deputaților, fiind înaintată la Senat.
Aceasta așteaptă aviz de la comisia juridică și de disciplină.