National

Premierul Florin Cîțu, declarații după întâlnirea cu opoziția pe tema PNRR: „Am intrat în discuţii şi pe reforme”

Publicat: 20 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premierul Florin Cîțu declarații după întâlnirea cu opoziția pe tema PNRR Am intrat în discuţii şi pe reforme
Florin Cîțu spune că sunt luate în considerare mai multe variante pentru plafonarea prețului la gaze naturale

Premierul Florin Cîțu a făcut o serie de declarații, după întâlnirea cu Marcel Ciolacu, liderul PSD, Dumitru Costin, reprezentantul angajatorilor, și Florin Jianu, reprezentantul angajaților pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență. Conform surselor din media, întâlnirea a fost una tensionată și poate fi considerată un eșec total.

Este de menționat faptul că această întrevedere nu a fost una dorită de premier, ci încurajată de reprezentanții Uniunii Europene, care susțin că este necesar ca politicienii aflați în opoziție să fie de acord cu modul în care a fost realizat PNRR. Totuși, la finalul întâlnirii, Marcel Ciolacu s-a arătat dezamăgit de întreaga interacțiune. Acesta a menționat că nu i-a primit niciun răspuns pertinent și nicio lămurire.

„Am sperat astăzi să avem o discuție mai aplicată și cu specialiștii din PSD și cu partenerii sociali. Nu am avut, în acest moment, plăcerea din partea Guvernului României de a avea acces alături de partenerii sociali la Planul Național de Redresare și Reziliență”, a declarat Marcel Ciolacu.

După întrevederea avută cu Marcel Ciolacu, Dumitru Costin și Florin Jianu, prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că au fost abordate toate temele stabilite de la început, iar propunerile au fost discutate în detaliu. Astfel, premierul a afirmat că a intrat în discuții și pe reforme, ordonanțe, că a luat în calcul şi propunerile celor de la sindicat, cele ale patronatelor, dar şi propunerile PSD. Acesta a fost contrazis ulterior de Marcel Ciolacu.

Premierul Florin Cîțu, comunicare defectuoasă cu opoziția

Totuși, după cum am menționat anterior, se pare că întâlnirea a fost una „cu scântei”. Premierul, dedicat întotdeauna nevoilor și dorințelor membrilor Partidului Național Liberal și mai puțin ale cetățenilor, nu a rezonat cu cerințele și propunerile reprezentanților PSD. De nenumărate ori atât liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, cât și alți colegi social democrați, au solicitat ca PNRR să fie prezentat în Parlament. Desigur, răspunsul premierului a fost același de fiecare dată: „Nu”

„Nu trebuie să meargă în Parlament”, a spus Florin Cîțu.

Ținând cont că această solicitare nu a venit din partea colegilor și „comandanților” din PNL, Florin Cîțu s-a arătat deranjat de faptul că trebuie să-și justifice răspunsul și a afirmat că nu au existat astfel de cereri decât din partea unui singur partid.

„Care partide politice au cerut? E un partid politic. Eu am avut şi am toată deschiderea să discut cu toţi partenerii sociali şi cu toate partidele politice. Rămân la fel de deschis în continuare să prezint ce vrem să facem pentru România, să fie transparent, iar ei să ducă mesajul mai departe, nu să distorsioneze”, a mai spus premierul.

Această „deschidere” către dialog este, ca de fiecare dată, regăsită doar în discursurile lui Florin Cîțu. Sunt emblematice toate ieșirile sale nervoase în care a afirmat că nu dorește să colaboreze cu anumite formațiuni politice. În concluzie putem afirma că România se confruntă din nou cu „personalități” politice care la baza formării, în loc de studii, experiență și empatie, au doar demagogia.

De asemenea, în cazul investițiilor și a deciziilor care influențează direct viața românilor, guvernanții trebuie să aplice principiile transparenței politice. Este inadmisibil ca cetățenii să nu fie informați cu privire la modul în care este gestionat bugetul în țară.

Florin Cîțu: „Acest PNRR are o componentă importantă de reforme”

După ședință premierul a susținut că a prezentat toate capitolele din PNRR, cu bugetul aferent fiecărui capitol.

„Nu vreau să comentez despre capacitatea de înţelegere a celor cu care noi dialogăm de fiecare dată. Am prezentat toate capitolele din PNRR, cu bugetul aferent fiecărui capitol. Până la urmă, am intrat şi în detalii, şi în ordonanţa care stă la baza PNRR.

Am prezentat toate capitolele din PNRR, cu toate bugetele. Am intrat în discuţii şi pe reforme, ordonanţă, deci lucrurile au fost foarte aplicate, s-a discutat în detaliu.

Acest PNRR are o componentă importantă de reforme. Acea componentă de reforme este o componentă care are în spate votul românilor care au votat această coaliţie care guvernează astăzi România, reforme pe care noi deja le-am agreat cu Comisia Europeană, reforme care vor duce la reducerea deficitului bugetar, reforme care vor duce la creşterea economică, ceea ce vedem şi astăzi, că implentăm reformele liberale şi aduc creştere economică. Deci răspunsul este mai mult decât clar.

Am luat şi propunerile celor de la sindicat, am luat şi propunerile patronatelor, am luat şi propunerile PSD şi ne uităm la ele, dar, dacă există vreo componentă care să fie în spirutul a ceea ce noi vrem să facem în această ţară. Astăzi, programul de reforme pe care noi îl facem corectează ceea ce s-a făcut în ultimii ani de zile, când PSD a fost la guvernare. E mai complicat să crezi că astăzi vom avea compatibilitate pe anumite lucruri, dar eu întotdeauna sunt deschis. Nu cred că a fost un premier care să aibă astfel de deschidere.

PNRR este un proiect al Guvernului, aşa cum este în majoritatea ţărilor”, a precizat Florin Cîţu.

Florin Cîțu, după ședința despre PNRR: „Nu are de ce să treacă prin Parlament, este un proiect al Guvernului”

Planul Național de Redresare și Reziliență, propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a fost adoptat, la data de 7.04.2021, de Guvernul României.

”PNRR nu are de ce să treacă prin Parlament, este un proiect al Guvernului. Un lucru pe care putem să îl facem este să prezentăm românilor, în Parlamentul României, forul legislativ al României, PNRR. Este un lucru pe care putem să îl facem, dar nu are de ce să treacă prin Parlament, nu este nevoie de niciun vot, nu este nevoie de dezbatere”, a spunea Florin Cîţu săptămâna trecută, după şedinţa de Guvern.

Adauga un comentariu