National

Premierul Ludovic Orban, modificări privind Legile Justiției

Publicat: 05 iul. 2020
Premierul Ludovic Orban, modificări privind Legile Justiției
Ludovic Orban, premierul României

Premierul Ludovic Orban, modificări privind Legile Justiției. Premierul României, Ludovic Orban, anunță modificări legislative privind Legile Justiției. Într-un comunicat de presă, Orban anunță că politicul trebuie să stopeze imixtiunile în domeniul justiției.

Premierul Ludovic Orban, modificări privind Legile Justiției

Cu ocazia Zilei Justiției, premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj. Acesta a menționat că este un bun prilej să reflectăm asupra parcursului recent al justiției române. Totodată, prim-ministrul a anunțat că trebuie analizate obiectiv ceea ce nu s-a făcut din motive juridice și politico-legislative.

„Astăzi, când România marchează Ziua Justiției, este un bun prilej să reflectăm asupra parcursului recent al justiției române, mai ales că 2020 este ultimul an cuprins în strategia actuală de dezvoltare a sistemului judiciar.

Au fost și pași înainte, pe care trebuie să-i consolidăm, dar trebuie să analizăm obiectiv și ceea ce nu s-a făcut din motive care țin atât de mediul judiciar, cât și de climatul politico-legislativ din ultimii ani. Obiectivele cuprinse în strategie au rămas, din păcate, în mare parte neîndeplinite. Atacuri la adresa independenței justiției, presiuni făcute asupra unor magistrați și imixtiunile politice în acest domeniu au alterat, din păcate, actul justiției și au slăbit încrederea oamenilor în sistemul judiciar.”, a transmis prim-ministrul Ludovic Orban.

Referendum privind legile justiției

Orban a reamintit că în anul 2019 s-a organizat un referendum privind legile justiției, iar clasa politică trebuie să țină cont de deciziile cetățenilor. Astfel, se pregătește o inițiativă legislativă la nivelul Guvernului.

„Este timpul ca ceva să se schimbe, pentru ca dreptatea în România să nu mai depindă sub niciun motiv de interese mărunte sau de alternanța politică rezultată firesc în urma alegerilor democratice. Cetățenii și-au exprimat clar opinia în acest sens, la referendumul privind legile justiției desfășurat anul trecut, iar clasa politică și toți factorii decizionali trebuie să țină cont de vocea lor.

Așa cum am promis la preluarea mandatului, pregătim la nivelul Guvernului o inițiativă legislativă prin care să reparăm ceea ce au stricat alții la legile justiției și vom demara consultări în acest sens. Succesul acestui demers depinde, însă, de abandonarea agendei retrograde a unor forțe politice parlamentare, fie în mod voluntar, fie prin alegeri. În ceea ce privește Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar și planul de acțiune aferent care vor fi aplicate începând cu anul 2021, trebuie să ne raportăm la obiective realiste, care să țină cont de stadiul în care ne aflăm acum.”, a transmis premierul Orban.

Ludovic Orban, aprecierea muncii angajaților din domeniul juridic

Prim-ministrul a ținut să precizeze faptul că apreciază munca depusă de angajații din domeniul juridic și că are încredere că aceștia vor acționa în spiritul suprem al legii și al dreptății.

„Consider însă că eforturile pentru ca lucrurile să intre pe un făgaș normal trebuie să vină și din interiorul sistemului judiciar, care nu trebuie să mai permită sub nicio formă interferențe de orice natură în actul de justiție și să nu mai avem situații în care anumite dosare să treneze, pentru ca legea să fie cu adevărat lege pentru toți în România. Concomitent, acest lucru înseamnă îndeplinirea tuturor recomandărilor Comisiei Europene și asumarea ireversibilă a respectării principiilor și valorilor europene.

Apreciez munca tuturor profesioniștilor din acest domeniu, judecători, procurori, avocați, grefieri și toate celelalte profesii juridice, am încredere că vor acționa în spiritul suprem al legii și al dreptății și le urez succes în nobila lor misiune”, transmite Orban.

Comentarii
Adauga un comentariu