Actualitate

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj despre presupusa criză alimentară! Ce le spune românilor

Publicat: 16 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premierul Nicolae Ciucă mesaj despre presupusa criză alimentară Ce le spune românilor
Nicolae Ciucă susține că românii nu au motive de a fi îngrijorați de o viitoare criză alimentară

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj în contextul unor suspiciuni a unei crize alimentare. Premierul le-a transmis românilor care se înghesuiesc să cumpere produse alimentare că sunt asigurări că nu va exista o criză alimentară.

Pe de altă parte, la nivel internațional, specialiştii din domeniu susţin că există premisele apariției unei crize. Asta în contextul în care Rusia și Ucraina dețin procente mari la nivel mondial în ceea ce privește exporturile de cereale. Ba mai mult, Rusia a interzis exportul de cereale până în iunie 2022.

Nicolae Ciucă, mesaj despre presupusa criză alimentară într-un context dificil economic

Într-o intervenţie publică, Nicolae Ciucă a transmis un mesaj despre presupusa criză alimentară. Premierul este de părere că România este ferită de acest lucru şi că sunt asigurări din piață de la producări, mediul de afaceri și ministrul Agriculturii. Premierul a mai explicat faptul că asigurările sunt date și de producția din urmă cu un an, producţie care asigură cantitățile necesare:

„În ceea ce privește asigurarea de produse, suntem în permanentă legătură cu ministrul Agriculturii și cu ministrul Economiei, cu mediul de afaceri, cu retailerii, cu producătorii, și avem garanții, și o spun și cifrele cu care s-au notificat producțiile de anul trecut: în acest moment, România nu trebuie să-și facă probleme din cauza asigurării produselor de zi cu zi”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Pe de altă parte specialiştii români consideră că România va fi afectată de sancțiunile economice împotriva Rusiei. Chiar dacă nu are o dependență mare față de Rusia, România va simţi scumpiri mai ales în contextul în care acestea vor veni din vestul Europei:

Fulminantă nu. Creşteri da, pentru că pe întreaga suprafaţă a economiei mondiale, în ultimele luni, se observă o creştere importantă a preţurilor la materiile prime şi la energie, mai ales la alimente. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentație spune că, de 17 ani, nu există o astfel de creştere a preţurilor la alimente, spre exemplu. Sigur, importăm 70% din mâncare. 70% din mâncarea noastră din fiecare zi este importată.” explicatu specialiștii.

Se poate ajunge la o criză alimentară mondială? Ce spun specialiștii?

În contextul în care Rusia a anunțat că interzice exportul de cereale și zahăr, şi în contextul în care Ucraina este în război, specialiștii consideră că vine o criză alimentară mondială. Vorbim despre faptul că cele două țări deţin procente mari din exportul internațional de cereale sau alte produse. Din cauza pandemiei şi a scumpirii gazelor naturale și a energiei electrice, prețul la îngrăşăminte s-a mărit. Acest lucru va facilita apariția unei crize alimentare mondiale.

Oricum, Rusia a interzis exportul mondial ce cereale dar oficialii de la Moscova au transmis populației că în interiorul țării nu vor exista probleme:

„Nu există condiţii pentru riscul unei penurii de produse alimentare sau pentru o reducere a gamei de produse. Nu este necesar să alimentăm artificial cererea cu achiziţii pentru viitor”, a declarat Abramchenko.

Așadar, România nu va fi afectată de o posibilă criză alimentară, susţine premierul Nicolae Ciucă. Rămâne să vedem dacă lucrurile vor fi întocmai cum ne spun guvernanții.

Adauga un comentariu