Eveniment-Social

Premiu pentru TVR Iaşi la Gala Presei de Turism

Publicat: 27 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premiu pentru TVR Iaşi la Gala Presei de Turism
Premiu pentru TVR Iaşi

Regizorul ieşean Violeta Gorgos a primit Premiul de Excelenţă al Asociaţiei jurnaliştilor şi scriitorilor de turism din România, pentru filmul documentar ,,Călător de serviciu”, realizat de TVR Iaşi în coproducţie cu OWH Studio Chişinău.

Distincţia a fost înmânată în cadrul Galei anuale a asociaţiei publiciştilor de turism, care s-a desfăşurat la Panciu, în Vrancea, între 24 şi 26 mai.

Premiu pentru TVR Iaşi la Gala Presei de Turism

Povestea unui grup de ziarişti de turism într-o acţiune de documentare în Egipt a fost creionată într-un film documentar de Violeta Gorgos, regizor la TVR Iaşi. Producţia, cu durata de 59 de minute, conţine atât partea turistică, cu cele mai importante destinaţii din această ţară, cât şi activitatea specifică a jurnaliştilor pentru a surprinde spectaculosul şi ineditul, şi a-l aduce în atenţia publicului. O incursiune în care regizoarea Violeta Gorgos i-a avut alături pe cei mai dedicaţi ghizi turistici: Anca Rusu si Mina Nashat, împreună cu o serie de profesionişti din lumea jurnalismului turistic naţional: Alina Dima, Diana Letiţia Dumitru, Emilia Nicolaescu, Adrian Boioglu, Liliana Boioglu, Grig Bute, Doru Iacovescu.

Violeta Gorgos este originară din Chişinău, unde a urmat studiile universitare şi a lucrat la Postul naţional de televiziune Moldova 1. Din 2006 este regizorul artistic al Studioului TVR Iaşi. Este autoarea mai multor filme documentare, între care seria dedicată românilor deportaţi în Siberia, pentru care a primit premii naţionale şi internaţionale.

„Filmul surprinde exact ceea ce înseamnă profesia jurnalistului de turism, văzută prin prisma unei echipe de filmare și a unui regizor. Pentru noi a fost o provocare, dar și pentru acei oameni care își puneau ideile în practică, avându-ne mereu în preajmă. Am lucrat, pe alocuri, cu două camere în paralel, am avut filmări subacvatice, din avion, din mersul mașinii, de pe vapor, din trăsură… Am întâmpinat și alte provocări. Ajungeam în locuri unde filmatul era interzis, pentru că în Egipt localnicii încearcă să-și păstreze drepturile de promovare în exclusivitate asupra unor obiective turistice. De exemplu, nu ai voie să filmezi în interiorul piramidelor, dar noi am filmat cu telefonul. Iar acasă, provocarea a fost pentru colegul nostru de la montaj, care a trebuit să trăiască, şi el, ceea ce am trăit noi acolo”, a declarat regizorul  Violeta Gorgos.

Din echipa de realizatori ai filmului documentar ,,Călător de serviciu” au mai făcut parte directorul de imagine Cristian Sbîngu, cameramanul Adrian Ciupercă, editorul de montaj Valentin Bruma şi producătorul Virgilu Margineanu.

Cu prilejul întâlnirii anuale, membrii AJTR au participat şi la un itinerar documentar care a cuprins muzee şi alte aşezăminte culturale din Dragosloveni, Focşani, Panciu şi Soveja.

În cadrul Adunării generale a membrilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România, realizatorul TV Vasile Arhire a fost ales în funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei.

Adauga un comentariu