Actualitate

Premiul Nobel pentru pace revine Programului alimentar mondial al ONU

Publicat: 09 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premiul Nobel pentru pace revine Programului alimentar mondial al ONU
Premiul Nobel pentru pace

Premiul Nobel pentru Pace din 2020 a fost acordat Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM) pentru eforturile sale de combatere a foametei. Comitetul Nobel norvegian a declarat că PAM a acționat „ca forță motrice în eforturile de prevenire a utilizării foamei ca armă de război și conflict”.

Premiul valorează 10 milioane de coroane suedeze (864.200 GBP; 1,1 milioane USD). Cel de-al 101-lea câștigător al premiului a fost anunțat la Institutul Nobel norvegian din Oslo. Premiul Nobel pentru pace a fost câştigat de Programul alimentar mondial ONU

Cine sunt câștigătorii premiului Nobel pentru pace?

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat anul trecut primului ministru etiopian Abiy Ahmed , al cărui acord de pace cu Eritreea a pus capăt unui impas militar de 20 de ani după războiul lor de frontieră din 1998-2000.

Fostul președinte american Barack Obama a câștigat premiul în 2009, pentru „eforturile sale extraordinare de a consolida diplomația internațională și cooperarea dintre popoare”.

Alți câștigători notabili includ fostul președinte american Jimmy Carter (2002); activistă pentru educația copilului Malala Yousafzai (partajat 2014); Uniunea Europeană (2012); Organizația Națiunilor Unite și secretarul general al acesteia la acea vreme, Kofi Annan, (comun 2001); și Maica Tereza (1979).

Care este istoricul premiului Nobel?

Premiul Nobel este unul dintre cele mai importante premii din lume.

A fost început în conformitate cu voința inventatorului suedez Alfred Nobel, cu primul premiu acordat în 1901.

Premiile Nobel sunt acordate în mai multe categorii persoanelor „care au conferit omenirii cel mai mare beneficiu” în ultimele 12 luni.

Destinatarul fiecărui premiu Nobel primește trei lucruri:

  • O diplomă Nobel, fiecare dintre acestea fiind o operă de artă unică
  • O medalie Nobel
  • Un premiu în bani, care este împărțit între câștigători atunci când sunt mai mulți. Trebuie să țină o prelegere pentru a primi banii

Au fost câțiva ani când premiul nu a fost acordat – mai ales în timpul celor două războaie mondiale.

Regulile Fundației Nobel stabilesc dacă nimeni nu merită premiul într-o anumită categorie, nu este acordat și banii premiului sunt păstrați pentru anul următor.

Premiul Nobel pentru medicină a fost acordat descoperitorilor Hepatitei C

 

Trei oameni de știință care au descoperit virusul hepatitei C au câștigat Premiul Nobel pentru medicină sau fiziologie din 2020. Câștigătorii sunt omul de știință britanic Michael Houghton și cercetătorii americani Harvey Alter și Charles Rice.

Comitetul pentru Premiul Nobel a declarat că descoperirile lor în cele din urmă „au salvat milioane de vieți”. Virusul este o cauză comună a cancerului de ficat și un motiv major pentru care oamenii au nevoie de un transplant de ficat.

În anii 1960, exista o îngrijorare imensă că persoanele care primesc sânge donat primeau hepatită cronică (inflamație hepatică) de la o boală misterioasă necunoscută.

Comitetul Premiului Nobel a declarat că o transfuzie de sânge la acea vreme era ca „ruleta rusească”.

Testele de sânge foarte sensibile înseamnă că astfel de cazuri au fost eliminate acum în multe părți ale lumii și au fost dezvoltate și medicamente antivirale eficiente.

„Pentru prima dată în istorie, boala poate fi acum vindecată, crescând speranța de a eradica virusul hepatitei C din lume”, a declarat comitetul pentru premiile NOBEL

Adauga un comentariu