Diete si regimuri

Ce să mănânci cand ai ficatul bolnav

Publicat: 14 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce să mănânci cand ai ficatul bolnav
Când este deteriorat, ficatul nu mai poate prelucra grăsimea

Un ficat bolnav este un organ plin cu toxine. Când este deteriorat, ficatul nu mai poate prelucra grăsimea. Grăsimea se acumulează în ficat și această suprasolicitare – numită steatoză – poate duce la inflamația țesutului hepatic și la deteriorarea celulelor din ficat, dar și complicații hepatice grave. Dacă nu vă schimbați obiceiurile alimentare, steatoza se poate transforma în fibroză, ciroză sau chiar cancer la ficat. Dieta la pacienții cu ficat bolnav se bazează astfel pe mese sănătoase, echilibrate, uneori fracționate pentru a obosi ficatul cât mai puțin posibil. Aceasta trebuie să fie însoțita de activitate fizică regulată. Alimentele care sunt prea grase sau dulci sunt greu de digerat și ar trebui evitate pe cât posibil. Iata ce alimente ar trebui sa nu evitati cand ficatul este bolnav!

Brânză de capră sau de oaie

Produsele lactate de origine animală au o reputație proastă, deoarece sunt considerate prea grase și dificil de digerat. Cu toate acestea, acestea sunt în principal cele care conțin cel mai mult calciu, un mineral esențial în special pentru constituirea și soliditatea oaselor și dinți. Un ficat bolnav, deci disfuncțional, nu mai este capabil să stocheze vitamina D, o vitamină liposolubilă care este implicată în absorbția calciului, care poate duce la deficit de calciu și, prin urmare, la fragilitate osoasă (osteoporoză). Produsele lactate sunt, prin urmare, deosebit de interesante la persoanele cu ficat bolnav, deoarece boala hepatică poate favoriza osteoporoza. Acestea trebuie consumate cu moderație (nu mai mult de 2 pe zi, adică un iaurt și o porție de brânză slabă, de exemplu) și mai ales produsele cu conținut scăzut de lipide (brânză proaspătă de capră sau oaie, brânză albă cu 3% de grăsime, lapte fermentat).

Ciocolata neagra

Pentru a se regenera, ficatul are nevoie de antioxidanți, iar printre alimentele care conțin cei mai multi se află cacao. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, ciocolata este bună pentru ficat. Da, atâta timp cât este neagră și cu un conținut de cacao mai mare de 70%. Antioxidanții ajută la întârzierea îmbătrânirii celulelor hepatice, le curăță de grăsimi și limitează inflamația. În plus, ciocolata neagră este bogată în magneziu (206 mg la 100 g), un mineral care are un efect protector asupra ficatului.

Ce să mănânci cand ai ficatul bolnav: nuci

Pentru detoxifiere, ficatul are nevoie și de fosfor, o sare minerală care are multe beneficii pentru ficat. Nucile (nucile pecan, caju) și alunele sunt foarte bogate în fosfor, ceea ce permite ficatului să digere mai bine grăsimile pe care le absoarbe. Fără fosfor, ficatul ar fi incapabil să digere grăsimile și acest lucru ar promova în cele din urmă acumularea lor. În plus, semințele oleaginoase conțin, de asemenea, mulți antioxidanți care ajută la limitarea îmbătrânirii celulelor hepatice și a riscului de afectare a ficatului, precum și omega 3 care facilitează metabolismul grăsimilor din ficat.

Carne albă

Pentru a funcționa corect, celulele hepatice au nevoie de fier. În caz de deficit de fier, sistemul imunitar este slăbit și celulele hepatice se pot defecta ușor. O supraîncărcare sau un deficit de fier favorizează inflamația și astfel crește riscul de hepatită sau ciroză. Așadar, asigurați-vă că consumați suficiente produse bogate în fier, cum ar fi carnea roșie sau organe (rinichi de miel sau de porc, ficat de pasăre etc.) fără sa abuzeati (nu mai mult de 500g pe săptămână). OMS recomandă favorizarea consumului de păsări de curte și alternarea cu pește, ouă, crustacee și leguminoase, de asemenea bogate în fier și proteine.

Pâine integrală de grâu

Cerealele integrale (grâu integral, orez sălbatic, orez brun, bulgur, quinoa, hrișcă) sunt foarte bogate în vitamina E, seleniu, magneziu și fier, substanțe nutritive cu proprietăți antioxidante foarte puternice. Acestea contribuie la reducerea riscului de inflamație și deteriorare a ficatului. În plus, potrivit unui studiu publicat în februarie 2019 în Jama Oncology și realizat pe mai mult de 125.000 de pacienți, consumul zilnic de cereale integrale ar permite un control mai bun al insulinei și al inflamației și, prin urmare, ar reduce cu 37% riscul de dezvolta cancer la ficat.

Ce să mănânci cand ai ficatul bolnav: curcumina

Curcuma conține în principal curcumină, un puternic agent antioxidant și antiinflamator care are proprietăți protectoare și vindecătoare pentru ficatul deja bolnav.

Ce să bei

Ceaiul verde: Antioxidanții conținuți în ceaiul verde activează celulele hepatice, reducând astfel inflamația și afectarea ficatului.
Cafea: Două-trei căni de cafea neîndulcită pe zi stimulează funcționarea celulelor hepatice. Bogată în antioxidanți, cofeina are un efect protector la pacienții cu ficat bolnav
Apă bogată în magneziu pentru a ajuta ficatul să evacueze toxinele

Adauga un comentariu