Razboi în Ucraina

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, apel la statele membre UE să livreze tancuri Ucrainei

Publicat: 05 oct. 2022
Preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola apel la statele membre UE să livreze tancuri Ucrainei
Uniunea Europeană trebuie să furnizeze tancuri Ucrainei

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, face apel la statele membre UE să livreze tancuri Ucrainei şi „să accelereze” procedura de aderare a acestei ţări la Uniune.

Responsabila malteză intenţionează să transmită aceste mesaje vineri, la Praga, cu prilejul unei reuniuni a Consiliului European.

„Ucrainenii au nevoie de armament pentru a continua s-şi recucerească teritoriul (…), de exemplu de tancuri Leopard 2 pe care mai multe state membre le deţin”, a declarat Roberta Metsola în acest interviu, acordat pe marginea sesiunii plenare a PE de la Strasbourg.

Ucraina cere arme şi material militar

Ţările occidentale, în special UE, furnizează arme şi material militar Ucrainei, dar Kievul cere mai multe, solicitând în special Berlinului livrarea de tancuri Leopold 2. Aceste tancuri de luptă de concepţie germană sunt de referinţă în materie de blindaj şi de manevrabilitate.

Cancelarul Olaf Scholz nu a dat însă curs acestei solicitări, afirmând că o astfel de decizie trebuie luată în acord cu aliaţii săi occidentali.

Circa 2.000 de tancuri de acest tip sunt deţinute de Germania, Austria, Danemarca, Finlanda, Grecia, Ungaria, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia şi, în afara UE, de Norvegia, Elveţia şi Turcia, potrivit unui responsabil al UE.

Ţările UE au alocat deja 2,5 miliarde de euro acestui fond interguvernamental destinat furnizării de armament Ucrainei

Potrivit Robertei Metsola, ţările europene dispuse să furnizeze aceste tancuri ar putea fi rambursate din fonduri comune, precum cele din Facilitatea europeană pentru pace, pentru ca efortul să fie împărţit de toţi şi să nu afecteze de manieră „disproporţionată” anumite ţări. Ţările UE au alocat deja 2,5 miliarde de euro acestui fond interguvernamental destinat furnizării de armament Ucrainei.

În contextul în care Ucraina a obţinut în iunie, la patru luni de la declanşarea războiului de către Rusia, a statutului de ţară candidată la aderare, preşedinta PE estimează că trebuie „să fie accelerată” procedura de aderare a acestei ţări.
Comentarii
  • Bai Anonimule, esti plictisitor rau de tot. Tot incerci sa ne prezinti drept realitati sigure nazariri de ale tale. Aiureli si abureli. Daca ai asa un of mare, du-te omule sa lupti pentru Zelenchi !

  • pai si statele UE cu ce se vor mai apara in fata agresiunii de la Est daca dau tot Ucrainei? am inteles ca Ucraina a confiscat in astea 8 luni de razboi o gramada tancuri si taburi de la soldatii rusi care le-au abandonat, unele chiar de ultima generatie cum ar fi T-80.

Adauga un comentariu