Prima pagină » Razboi în Ucraina » Președintele Comisiei UE promite sprijin constant: „Ucrainenii luptă cu aceeași ardoare ca în prima zi”
Președintele Comisiei UE promite sprijin constant: „Ucrainenii luptă cu aceeași ardoare ca în prima zi”

Președintele Comisiei UE promite sprijin constant: „Ucrainenii luptă cu aceeași ardoare ca în prima zi”

13 ian. 2023, 21:20, 1 ,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Uniunea Europeană trebuie să continue să crească presiunea asupra Rusiei și să sprijine Ucraina, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Trebuie să continuăm să creștem presiunea asupra Rusiei și vom continua, desigur, sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina”, a spus ea într-o conferință de presă comună cu premierul suedez Ulf Kristersson la Kiruna, Suedia.

Ursula von der Leyen susține că ucrainenii luptă cu aceeași ardoare ca în prima zi și este nevoie de sprijin.

„Acum se împlinesc 10 luni de la începutul războiului  Rusiei împotriva Ucrainei. Ucrainenii luptă cu aceeași ardoare ca în prima zi și îi susținem la fel de ferm ca în prima zi și atât timp cât este nevoie”, a spus ea.

Ursula von der Leyen: „Eram prea dependenți de combustibilii fosili ruși”

La începutul președinției de șase luni a Suediei a Uniunii Europene, von der Leyen a spus că, în timp ce Rusia a tăiat 80% din livrările de gaz către UE de la începutul conflictului din Ucraina, UE a compensat prin diversificare.

„Fără îndoială, înainte de război, eram prea dependenți de combustibilii fosili ruși. Și Rusia a exploatat această dependență și a armat energie. Rusia a încercat să ne șantajeze, dar a eșuat datorită unității noastre. Această muncă grea a dat roade. Prețurile gazelor de astăzi sunt mai mici decât erau înainte de invazia Rusiei”, a spus ea.

Blinken asigură că ajutorul SUA pentru Ucraina va continua

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a discutat vineri cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, subliniind că SUA vor continua să ofere sprijin economic și de securitate Kievului, potrivit unui raport al Departamentului de Stat.

Blinken i-a spus liderului că asistența va persista „în perioada premergătoare și dincolo de prima aniversare, în februarie, a invaziei neprovocate pe scară largă a Ucrainei de către Rusia”, se arată în citire.

„Secretarul a subliniat sprijinul durabil și neclintit al Statelor Unite pentru Ucraina, așa cum a fost subliniat de dispozițiile recente de echipamente avansate de apărare aeriană și vehicule blindate din stocurile americane”.

După apel, Kuleba a împărtășit un mesaj de mulțumire pe Twitter, spunând că este recunoscător SUA pentru că au stat alături de Ucraina. Ministrul de externe a spus că a subliniat necesitatea unor „tancuri de tip occidental” în viitoarele pachete de ajutor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *