International

Preşedintele Dumei din Rusia dorește ruperea acordului de delimitare maritimă cu Norvegia

Publicat: 05 iul. 2022
Rusia și Norvegia au încheiat un acord privind delimitarea frontierelor maritime în 2010

Președintele Dumei de Stat din Rusia, Viaceslav Volodin, a cerut astăzi, 5 iulie, ca Moscova să aibă în vedere desfacerea acordului de delimitare maritimă cu Norvegia, ca răspuns la blocarea tranzitului de mărfuri spre arhipelagul arctic norvegian Svalbard, după cum relatează AFP.

Comisia pentru afaceri externe a Dumei „va examina această problemă (denunţarea acordului maritim – n.r.) şi apoi îi va informa pe deputaţi”, a declarat şeful Dumei, potrivit site-ului camerei inferioare a parlamentului federal rus.

Rusia și Norvegia au încheiat un acord privind delimitarea frontierelor maritime în 2010

Rusia şi Norvegia, doi actori majori în regiunea Arctică bogată în zăcăminte naturale, au încheiat în 2010 un acord privind delimitarea frontierelor lor maritime în Marea Barents, punând capăt astfel unei vechi dispute de 40 de ani, scrie Agerpres.

Acordul în cauză, care a fost ratificat în 2011, a fost salutat drept un început nou al raporturilor dintre cele două țări, însp de atunci relațiile acestora s-au deteriorat considerabil, în special în urma invaziei ruse în Ucraina la data de 24 februarie.

În acest context, Rusia a acuzat Oslo că a împiedicat la sfârşitul lunii iunie tranzitul pe teritoriul său a unei încărcături destinate să aprovizioneze minerii ruşi instalaţi în arhipelagul acrtic norvegian Svalbard, ameninţând să riposteze.

Norvegia neagă că ar fi încălcat vreun acord

Norvegia s-a apărat, spunând că nu a încălcat niciun acord şi că Moscova ar putea aproviziona comunitatea rusă care locuieşte în Svalbard pe alte căi. Situat la aproximativ 1.000 kilometri de Polul Nord, Svalbard este guvernat printr-un tratat atipic, încheiat în 1920 la Paris.

Acesta recunoaşte suveranitatea Norvegiei, dar garantează de asemenea rezidenţilor statelor semnatare, în număr de 46 la ora actuală, între care şi Rusia, libertatea de a exploata resursele naturale „pe picior de egalitate”. Sub incidenţa acestei prevederi, de decenii, Rusia – iar înaintea ei URSS – extrage cărbune într-unul dintre cele mai nordice locuri de pe planetă.
Adauga un comentariu