National

Președintele Klaus Iohannis a purtat o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei. Ce au discutat cei doi șefi de stat

Publicat: 01 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele Klaus Iohannis a purtat o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei. Ce au discutat cei doi șefi de stat
Președintele român Klaus Iohannis a transmis încă odată Ucrainei sprijinul ferm al țării noastre în scopul protejării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei

Președintele României, Klaus Iohannis, a discutat cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy astăzi, în contextul aniversării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări. Cei doi șefi de stat au discutat și despre revoluția îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre.

În acest sens, Klaus Iohannis a exprimat disponibilitatea avansării cooperării bilaterale, prin lărgirea cadrului juridic, dar și a valorificării potențialului existent în domeniul economic și comercial, al conectivității fizice și cooperării transfrontaliere, precum și în domeniul cultural.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis şi-a arătat susţinerea pentru continuarea negocierilor privind finalizarea Declaraţiei comune privind perspectiva europeană a Ucrainei, document aflat în discuţie în plan bilateral de anul trecut, cu luarea în considerare a elementelor de interes pentru România.

Klaus Iohannis, despre drepturile minorităților din Ucraina

Președintele României s-a aplecat, în convorbirea telefonică, asupra soluționării problemelor legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, în mod special în privirea protecției identității lingvistice a etnicilor români.

Pentru acest lucru, Iohannis a reiterat așteptarea ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, care a fost confirmată de Ucraina în aprilie 2021, statul ucrainean să recunoască oficial inexistența limbii moldovenești.

Mai mult decât atât, președintele României a subliniat necesitatea obținerii unor rezultate concrete și cât mai curând posibile, în ce privește negocierile începute în septembrie 2021 la nivel de secretari ai Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Scopul ultim al negocierilor este semnarea unui nou Protocol, precum și reluarea activității comisiei în plenul său.

Ce a transmis președintele ucrainean

Vladimir Zelenskiy a menționat că înțelege preocuupările părţii române legate de drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române şi şi-a manifestat disponibilitatea pentru identificarea de soluţii. Cei doi şefi de stat au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la situaţia de securitate din regiune.

Cei doi șefi de stat, despre situația conflictuală de la granița Ucrainei

Președintele român Klaus Iohannis a transmis încă odată Ucrainei sprijinul ferm al țării noastre în scopul protejării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și pentru aspirațiile sale europene și euroatlantice.

În cadrul convorbirii dintre cei doi șefi de stat, Klaus Iohannis a arătat că este inacceptabilă ameninţarea cu folosirea forţei şi tentativa de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, precum şi încercările de recreare a unor ,,sfere de influenţă” şi a reafirmat susţinerea  puternică a României pentru dreptul Ucrainei de a-şi alege propriile opţiuni de politică externă şi de securitate.

Preşedintele României a reiterat sprijinul pentru politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea şi a apreciat comportamentul „responsabil” al Ucrainei în vederea evitării creşterii tensiunilor. La rândul său, preşedintele Ucrainei a mulţumit României pentru sprijinul vocal şi activ atât în cadrul Uniunii Europene, cât şi al NATO.

 

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Adauga un comentariu