Săptămâna trecută, SUA a convocat întrunirea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC) pentru a discuta situația conflictuală de la granița Ucrainei.
Temerile că Rusia va invada Ucraina au condus astfel la prima întrunire de la Organizația Națiunilor Unite (ONU), unde oficialii americani și ruși vorbesc despre ceea ce se întâmplă între cele două state.
Ce a declarat ambasadorul SUA la ONU
Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că acțiunile Rusiei ar putea avea consecințe pe scară largă.
„Agresiunea de astăzi a Rusiei nu amenință doar Ucraina. Nu amenință doar Europa. Amenință ordinea internațională pe care acest organism este însărcinat să o mențină”, a spus ea.
De asemenea, aceasta a completat, explicând că este absolut necesar pentru Consiliu să abordeze riscurile pe care le prezintă comportamentul agresiv și destabilizator al Rusiei la nivelul întregului glob.
Ambasadorul a subliniat impactul asupra celor care suferă deja din cauza invaziei Rusiei in estul Ucrainei, unde conflictul a provocat deja peste 14.000 de decese în rândul ucrainenilor.
„Dacă Rusia va invada Ucraina, niciunul dintre noi nu va putea spune că nu a văzut venind acest lucru. Și consecințele vor fi îngrozitoare, motiv pentru care această întâlnire este atât de importantă astăzi,” a precizat ambasadorul SUA la ONU”, a adăugat Linda Thomas-Greenfield, ambasadaor SUA la ONU.
Declarația Ambasadei Chinei la ONU
Zhang Jun, ambasadorul Chinei la Națiunile Unite, a condamnat Consiliul de Securitate al ONU pentru organizarea unei ședințe deschise cu privire la această situație. Totodată, a sprijinit afirmația Rusiei că nu va ataca Ucraina.
Zhang a susținut, de asemenea, ”preocupările legitime de securitate” ale Rusiei cu privire la aderarea deschisă la NATO și a numit alianța militară ”produsul Războiului Rece”.
„Credem că securitatea unei țări nu poate fi realizată în detrimentul securității altor țări. Cu atât mai puțin poate fi garantată securitatea regională prin intensificarea sau chiar extinderea grupurilor militare.
Astăzi, în secolul 21, toate părțile ar trebui să abandoneze complet mentalitatea Războiului Rece și să vină cu un mecanism de securitate european echilibrat, eficient și durabil prin negocieri”, a declarat oficialul chinez.
În contextul izbucnirii unui posibil atac armat al Rusiei, Statele Unite colaborează cu Uniunea Europeană, inclusiv în scopul furnizării suplimentare a necesarului de gaze naturale la nivelul țărilor europene.
Consiliul este alcătuit din 15 membri, fiecare dintre aceştia având câte un vot. Acesta este responsabil „pentru menținerea păcii și securității internaționale”, potrivit site-ului ONU. Fiecare stat membru al ONU trebuie să respecte deciziile consiliului.
Există declarații anonime care susțin că Rusia va invada Ucraina
Trei oficiali americani au declarat pentru Reuters că Rusia ar fi trimis rezerve de sânge și materiale medicale la granița cu Ucraina. Deși reprezentanții ruși au declarat că nu doresc să înceapă un război, aceste acțiuni indică pregătiri militare făcute de Moscova.
Actuali și foști oficiali americani declară că astfel de indicatori concreți, cum ar fi rezervele de sânge, sunt esențiali pentru a determina dacă Moscova este pregătită să lanseze o invazie, în cazul în care președintele rus Vladimir Putin ar decide să facă acest lucru.
Informațiile au fost dezvăluite de către oficiali, care au vorbit sub protecția anonimatului. Prin cuvintele acestora, avertismentele SUA că Rusia ar putea pregăti o nouă invazie a Ucrainei par mai grave, având în vedere și cei peste 100.000 de militari aflați în apropierea granițelor cu Ucraina.
Aceste avertismente includ o declarație a președintelui american Joe Biden că un atac rusesc este probabil și o declarație a secretarului de stat american Antony Blinken, care a spus că Rusia ar putea lansa un nou atac asupra Ucrainei în „foarte scurt timp”.
Pentagonul a recunoscut anterior că Rusia a trimis „suport medical” în zonă. Dar dezvăluirea privind rezervele de sânge adaugă un detaliu despre care experții spun că este esențial pentru a determina pregătirea militară a Rusiei.
„Nu garantez că va avea loc un alt atac, dar nu recurgi la un atac dacă nu ai astfel de rezerve”, a spus Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa.