National

Preşedintele Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: „Sunt şanse, dar garanţia nu există încă” – VIDEO

Publicat: 06 oct. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Preşedintele Klaus Iohannis despre aderarea României la Schengen Sunt şanse dar garanţia nu există încă - VIDEO
Klaus Iohannis se arată încrezător în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen

Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a făcut declaraţii astăzi, 6 octombrie 2022, vizavi de aderarea României la spaţiul Schengen. Liderul de la Cotroceni a afirma că şanse există, dar garanţia nu.

Reamintim că votul de intrare al României la Schengen este dat în luna decembrie a acestui an.

Ce spune preşedintele Klaus Iohannis despre aderarea României la spaţiul Schengen

Preşedintele României, aflat la reuniunea liderilor europeni de la Praga, a transmis că România are şanse să intre în Schengen, dar garanţia sută la sută nu exista în momentul de fată. De asemenea, Klaus Iohannis afirma că Ministerul Afacerilor Interne lucrează intens pentru a se primi votul de încredere pentru aderarea la Schengen.

„Garanția nu există încă. Pe de altă parte, este bine să se știe că ne implicăm cu toții pentru a reuși acest lucru: și eu, și Guvernul, și Parlamentul, majoritatea europarlamentarilor, MAI lucrează intens la aceste chestiuni. Sunt șanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit și mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. (…) După atâția ani de așteptate, cred că toți liderii și-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătățească unitatea UE și soliditatea noastră în abordare”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a fost interpelat şi despre opoziţia Olandei privind intrarea României în Schengen, fiind singura ţară care este reticenţa, şeful statului a replicat că nu toate punctele sunt lămurite.

„Suntem în faza în care se pregăteşte o vizită a experţilor în România care vor să vadă dacă, după 11 ani, ce s-a realizat atunci s-a consolidat, dacă suntem în continuare pe poziţia solidă pe care noi ştim că o avem. După aceea vor fi discuţiile politice şi disucţia finală în JAI, acolo se ia de fapt decizia. Nu toate punctele sunt încă lămurite, dar cred că de data aceasta avem şanse mai bune decât în altă conjunctură”, a completat Iohannis.

Votul pentru aderarea României la Schengen va fi în decembrie

Cabinetele statelor Uniunii Europene vor vota în luna decembrie dacă sunt de acord ca România și Bulgaria să adere în Schengen, după o perioadă de peste un deceniu de amânări, potrivit Euractiv.

Vă aducem aminte că în anul 2011, măsură a fost votată de miniștrii naționali, însă aderarea a fost blocată de guvernele din Olanda şi Finlanda. Important de precizat este faptul că aderarea la spațiul de călătorie fără pașapoarte Schengen necesită unanimitate de voturi.

„Președinția cehă se angajează să facă demersuri pentru a permite Bulgariei și României să facă parte pe deplin din spațiul Schengen”, a transmis miercuri, 5 octombrie 2022, ministrul ceh pentru afaceri europene, Mikuláš Bek, în timpul unei dezbateri în Parlamentul European.

Totodată, acesta a ţinut să adauge că se pregăteşte terenul pentru o discuţie în acest sens.

„Astfel, ne angajăm cu statele membre să pregătim terenul pentru o discuție privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria și România. În efortul nostru de a asigura unanimitatea necesară în Consiliu, președinția a facilitat vizitele unor experți în Bulgaria și România pentru săptămâna viitoare, așa cum a efectuat Comisia”, a declarat ministrul.

Astfel, președintele Klaus Iohannis se arată încrezător în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen.

Comentarii
  • Are dreptate ; ce garanție prezintă România cu așa un mare Papă Lapte la ocârmuire?!! Cine poate să bazeze pe așa un pămpălău?

Adauga un comentariu