National

Președintele Klaus Iohannis intervine în justiţia din România! Discurs pentru desfiinţarea SIIJ

Publicat: 07 dec. 2021
Klaus Iohannis, președintele României zâmbește
Klaus Iohannis, președintele României, a menționat faptul că SIIJ trebuie desființat

Președintele Klaus Iohannis a participat la participat la bilanţul CSM pentru anul 2021 şi a intervenit în conferinţă pentru a vorbi despre justiţia din România. Președintele a declarat că legile justiţiei trebuiesc revizuite şi că desfiinţarea SIIJ trebuie să fie o prioritate.

De altfel, nu este pentru prima oară când președintele intervine pe spete din justiţie, fiind un puternic susţinător al desfiinţării SIIJ.

Klaus Iohannis a vorbit despre justiţia din România şi despre necesitatea desfințării SIIJ

Președintele Klaus Iohannis a intervenit la raportul pe anul 2021 care a avut loc la CSM spunând că legile justiţiei trebuiesc revizuite şi că trebuie să fie prioritizată desfiinţarea SIIJ. Altfel spus, președintele a vorbit şi despre digitalizarea justiţiei dar şi despre faptul că nimeni nu este mai presus de lege:

„Marile sisteme publice, precum cel de sănătate sau judiciar, au fost nevoite să dezvolte o capacitate mai mare pentru a duce activitatea în serviciul publicului la nivel cât mai ridicat. În situația de criză statele sunt nevoite să ia măsuri imediate pentru a proteja viața și sănătatea cetățenilor.

Misiunea justiției de a asigura că răstrîngerea unor drepturi și libertăți devine cât se poate de importantă. Justiția consolidează încrederea în stat și reamintește că nimeni nu e mai presus de lege.

Într-o perioadă în care societatea e mai polarizată răspunsul prompt al sistemului judiciar este esențial. În ciuda tuturor lucrurilor negative, pandemia a avut și lucruri pozitive, iar digitalizarea e unul din ele.

Așteptările românilor de a avea un sistem de justiție modern sunt la fel de actuale și legitime.

Procesul de revizuire a legilor justiției trebuie finalizat, iar anomaliile precum SIIJ trebuie înlăturate. Fac un apel în fața CSM: să folosiți experiența dvs. că România să facă pași în această direcție. (…) Îmi doresc că discuțiile despre reformă să fie mai puțin polarizate de partide”, a declarat președintele Iohannis.

Nu este prima persoană care dorește să desființeze SIIJ. De exemplu fostul ministru al Justiției, Stelian Ion a adoptat mai multe poziționări în spațiul public legate de acest subiect.

Nimeni nu este mai presus de lege dar Klaus Iohannis a scăpat de mai multe legi

Discursul oferit astăzi de președintele Klaus Iohannis poate căpăta o notă ironică mai ales în contextul în care acesta a susţinut că nimeni nu este mai presus de lege. Totuşi, declaraţiile contravin realităţii. Vă aducem aminte faptul că însuşi președintele a scăpat de mai multe amenzi pentru că nu a purtat mască de protecţie iar explicaţiile oamenilor legii au fost extrem de încâlcite:

”În urma verificărilor efectuate privind petiţia dumneavoastră (…) vă comunicăm faptul că nu au rezultat aspecte de încălcare a cadrului legal. Vă informăm că, pe raza municipiului Sibiu, la data de 10.10.2021 erau aplicabile prevederile articolului 2, litera b, din Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu numărul 71 privind prelungirea stării de alertă precum şi pentru aprobarea unor măsuri suplimentare de prevenire şi combatere a contaminării cu virusul SARS-COV-2”, se arată în răspunsul semnat de şeful IPJ Sibiu.

Răspunsul a făcut obiectul unor reacţii virulente în spaţiul public mai ales în contextul în care textul de lege la care face referire este cel în care sunt excluşi de la portul măștii de protecţie persoanele care fac activitări sportive individuale. Asta în condiţiile în care Klaus Iohannis a fost surprins fără mască de protecţie în momentul în care ieșise de la o slujbă dintr-o biserică din Sibiu.

Comentarii
Adauga un comentariu